Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon 10 godina

Za Branimirovu Grad izvlaštenje stanara platio 20 milijuna kuna

Nova Branimirova
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
09.04.2014.
u 14:23

Posljednih 10 vlasnika zgrade na Zavrtnici izvlašteno je iz svojih stanova, dobivaju nove stanove i poslovne prostore, vrijedne 11 milijuna kuna, a još će dobiti i 9 milijuna u gotovini. Stanari sad čekaju Skupštinu u četvrtak, koja treba potvrditi prijedlog Grada. Time će se konačno izgraditi 2. trak Branimirove, za automobile, tramvaj i bicikle

Sa strepnjom iščekujući ovotjednu sjednicu Gradske skupštine, posljednji stanari koji su ostali na trasi buduće nove Branimirove konačno bi se iz svojih stanova trebali iseliti do kraja mjeseca.

Veliki strateški prioritet

Kako bi se to realiziralo, potrebno je da većina u gradskom vijeću odluči poduprijeti nagodbu koju je Grad ostvario s građanima. Riječ je o 11,6 milijuna kuna koje su predvidjeli Programom gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture za 2014., a namijenili su ih rješavanju imovinsko-pravnih odnosa.

– Nitko mi ne može zamijeniti moje dvorište u kojem moji unuci slave rođendane, obljetnice... No, ako moramo ići, otići ćemo – kazao je jedan od posljednjih stanara koji je želio ostati anoniman dok ne dobije ključ u ruke. U istoj kući živi već 63 godine, a posljednjih 40 ona se ruši.

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Foto: Jurica Galoić/Pixsell, Grgur Žučko/Pixsell

U Sopnici Jelkovec, u kojoj su mu nudili stanove, mogao je dobiti i tri puta veću kvadraturu od svojega stana koji ima pedesetak četvornih metara, ali želio je, kaže, ostati u kvartu koji je nekada bio poznat kao radnički. Nakon završetka procesa izvlaštenja deset vlasnika zgrade u Zavrtnici 15 uselit će se u šest stanova te urediti četiri poslovna prostora i tri lokala u Banjavčićevoj (na slici dolje), Ulici Crvenog križa te Ulici kneza Ljudevita Posavskog, kako bi se jedan od najvećih strateških prioriteta u gradu priveo kraju.

Nitko mi ne može zamijeniti moje dvorište u kojem moji unuci slave rođendane, obljetnice... No, ako moramo ići, otići ćemo. U Sopnici su mi nudili triput veći stan, ali ne želim iz kvarta

stanar Zavrtnice

Puni profil Branimirove, kako piše u lokacijskoj dozvoli koju je izdao Ured za izgradnju grada, predviđa dvije prometnice s dva traka te središnjim pojasom rezerviranim za tramvaj, pješačke staze širine tri metra, dvosmjernu biciklističku stazu širine dva metra...

Foto: Petra Balija

Foto: Petra Balija

– Nakon što neki vlasnici za veće stanove plate razliku od dva milijuna kuna, ostaje još devet milijuna novčane naknade na ime razlike u vrijednosti nekretnina koje Grad mora isplatiti. Vrijednosti je odredio sudski vještak – rekla je pročelnica Ureda za imovinsko-pravne poslove Jasminka Lukač na predskupštinskom Odboru za prostorno uređenje, dok je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Zvane Brumnić prigovorio zbog visine naknade.

U interesu svih građana

– Kad pogledate izračun cijene, ispada da četvorni metar zemljišta stoji oko 16 i pol tisuća kuna, što je apsolutno previše jer je 2007. godine najviša cijena za polovicu zemljišta Zagrepčanke bila oko 45 milijuna eura, odnosno 900 eura po kvadratu. Da se zaključiti kako se za dva kilometra Branimirove može izgraditi Allianz arena – kazao je Brumnić i dodao da će glasati protiv prijedloga.

Ipak, predsjednik Skupštine Darinko Kosor predviđa da će nakon deset godina čekanja ova priča dobiti epilog.

U interesu je svih građana, pogotovo onih koji putuju svakodnevno na istok grada, da konačno dobijemo drugi trak – kazao je Kosor i dodao da su nekretnine vrijedne 11 milijuna kuna kupljene još u prošlom sazivu vijeća, krajem 2012. i u proljeće 2013., kad je većinu držao SDP, no nagodba nikad nije stigla do Skupštine jer se svi vlasnici nisu uspjeli dogovoriti.

Komentara 11

DU
Deleted user
19:21 09.04.2014.

Starosjedioce treba pošteno platiti a onima koji su se dotepli nakon 45. i dobili sve mukte dati istu kvadraturu u Jelkovcu i jedan vritanjak...

FR
frondi
18:43 09.04.2014.

tolike novce su ulupali u to spajanje 500m ceste umjesto da smo tim novcem spojili Branimirovu viaduktom a ovi što žele biti u dvorištu i feštati neka uživaju ispod viadukta kad neće seliti nego moraju biti baš tamo.

Avatar voltron
voltron
19:29 09.04.2014.

Znači, lik u potkošulji koji se slikao za večernjak prije godinu dana i tvrdio da nikad neće prodati svoju potleušicu gradu je ipak popustio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije