Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stigla naplata

Grad Geoprojektu za razliku u zemljištu plaća 61,7 milijuna kuna

Vrbani III
Matija Habljak
10.04.2010.
u 12:28

Ugovor o zamjeni zemljišta potpisan je lani, a razliku u površini zemljišta Grad se obvezao platiti gotovinom. Potraživanje je Geoprojekt predao Erste Factoringu, koji će isplatu pričekati do rujna

Tvrtka Geoprojekt, koja je uz sestrinsku tvrtku Zagrebgradnja gradila naselje Vrbani III, za zemljište za školu, vrtić i ceste u tome naselju, iako se oni neće uskoro početi graditi, zaradila je 59 milijuna kuna. A taj joj novac Grad mora isplatiti do 30. rujna. Taj je iznos, naime, trebao platiti u dvije rate, jednu 15. ožujka, a drugu 15. travnja ove godine, no Grad se dogovorio s Erste Factoringom, koji je od Geoprojekta otkupio potraživanja prema Gradu, da se rok produlji do 30. rujna, piše u gradonačelnikovim službenim dokumentima.

Nema novca 

A kamate zbog odgode plaćanja bit će dodatnih 2,7 milijuna kuna. – Obveza je stvorena u 2009., a Grad ju je planirao ispuniti u tekućem proračunskom razdoblju. Zbog smanjena priljeva prihoda u prvome dijelu ove godine nije moguće ispuniti preuzetu obvezu te je predložena odgoda, što je Erste Factoring prihvatio – obrazložio je u aktu gradonačelnik Milan Bandić. Grad je nagodbom od 19. ožujka 2009. od Geoprojekta preuzeo zemljišta za gradnju Olimpijske aleje, Jarunske, Središnje, Kuzminečke, Palinovečke, Južne, Rudeške i Nove ulice, za vrtić i osnovnu školu te za okoliš na Ravnicama, a u zamjenu je Geoprojektu dao parcele u Vrapču. Ostala je razlika 44.790 metara četvornih, procijenjenih na 180 eura po četvornome metru, a Grad se obvezao platiti tu razliku u zemljišnoj protuvrijednosti ili u novcu. Odlučio se za drugo – isplatu 59 milijuna kuna. Istodobno, stanovnici Vrbana III, naselja poznatog po zatrovanoj vodi, neće dobiti ni vrtić ni školu jer je u gradskom proračunu “rupa” od oko 1,5 milijardi kuna. A Zagrebački holding, preko kojega su se ostvarivali takvi projekti, nema ni više od 600 milijuna kuna za podmirenje starih obveza. Geoprojekt je potraživanje prema Gradu prodao Erste Factoringu, koji mu je isplatio 54,6 (92,4 posto) milijuna kuna, a ostatak od 4,5 milijuna kuna ostavio je za podmirenje kamata i ostalih troškova.

340.000 kuna za igre

 Dok zbog politike lošega gospodara građani plaćaju zemljište na kojem se neće graditi ono što im treba i plaćaju višemilijunske iznose za kamate, iz proračunskih je zaliha za nepredviđene rashode gradonačelnik odlučio dati čak 300.000 kuna za održavanje sportskog susreta djelatnika gradske uprave koji će se održati u Zadru, ali i 40.000 kuna za Miss Universe.

Ključne riječi

Komentara 1

VI
Vito
11:08 11.04.2010.

Zar u hrvatskoj ne postoji zakon koji kažnjava namjerno štene ugovore po građane? Ovo bi USKOK trebao istražiti po hitnom postupku i zbog same činjenice da je takvo nešto uopće moguće ugovoriti, a kamoli potpisati i \"ozakoniti\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije