Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objedinjuju povijesnu stambenu jezgru i divlju gradnju urbanih vila

Gornji grad-Medveščak i Podsljeme: Staro središte ostaje isto, park prirode ulazi u GUP

26.11.2008.
u 23:12

Dvije četvrti, Gornji grad-Medveščak i Podsljeme predviđeni su za stanovanje. Novim GUP-om u tim četvrtima neće biti velikih prenamjena zona, a najveća promjena odnosi se na sjeverni dio Podsljemena.

Naime, mali dio sjeverne četvrti, kao što je slučaj i u četvrtima Podsused-Vrapče, Črnomerec, Maksimir i Sesvete, ulazi u park prirode Medvednica, koji nije reguliran Generalnim urbanističkim planom.

No, odlukom Vlade ipak će se otkinuti mali dio parka prirode, koji će ući u GUP, pa će u tom dijelu dosad zaštićene zone vjerojatno nicati nove vile. Ondje će građevine imati jedan kat manje nego u ostalom dijelu četvrti, odnosno dvije nadzemne etaže, pri čemu se druga oblikuje kao potkrovlje ili uvučeni kat.

Povezanije Tkalča i Opatovina
U cijeloj četvrti dominira isključivo stambena namjena, odnosno obiteljske kuće. Uz veće ulice - Mlinovi, Gračansku cestu, Markuševečku cestu, Šestinsku cestu, Štefanovec, dio Miroševečke ceste i Ulice Vida Ročića prevladava mješovita, pretežno stambena namjena. Ispod Markuševca pruža se zaštićena šuma Dotrščina.

Četvrt Gornji grad-Medvešćak također je uglavnom stambena, a u njoj je i Kaptol, koji je kao povijesna cjelina zaštićen. Ondje je moguće samo prenamijeniti podrumske prostore i pomoćne dvorišne građevine u stambenu ili društvenu namjenu. Zagrebačka nadbiskupija planira preurediti Trg Kaptol za čije je uređenje izabrano arhitektonsko rešenje po kojemu će postati pješačka zona. Pješačkim stazama bit će povezan s Ribnjakom, a Tkalčićeva s Opatovinom. Gradnja u parkovima i na javnim zelenim površinama te ispod njih strogo je zabranjena.

Nove zgrade samo uz ulicu
Također je zabranjeno graditi na području sjevernije od povijesnog dijela grada: Pantovčaku, Tuškancu, Novoj vesi, Medvedgradskoj, Medveščaku, Šalati, Voćarskoj i Ksaveru. Nove je građevine moguće raditi jedino uz ulicu, a uz pristupni put samo u iznimnim slučajevima.

U četvrti su i Predsjednički dvori, a park šuma Pantovčak je zaštićena. Dok u samom središtu, uz Ilicu i Vlašku ulicu prevladava mješovita, pretežno poslovna namjena, u zapadnom dijelu izmjenjuju se isključivo stambena područja i zelene površine.

U istočnom dijelu Gornjeg grada-Medveščaka podjednako su zastupljene stambena i društvena namjena. Razlog su dvije velike površine za društvenu namjenu na kojoj su KBC Šalata te institut Ruđer Bošković i PMF, a u blizini je i Klinika za ženske bolesti i porode u Petrovoj.


Široka i visoka četvrt su susjede

Gradska četvrt Gornji grad-Medveščak obuhvaća područje od Vinogradske ulice uz rub park-šume Pantovčak, preko Gornjeg prekrižja do Mihaljevca. “Diže” se prema sjeveru, obuhvaća groblje Mirogoj i silazi preko Srebrnjaka i Domjanićeve do Kvaternikova trga. Podsljeme također graniči s četvrti Črnomerec, nastavlja se preko južne joj četvrti Gornji grad-Medveščak i spušta se niz Ulicu Štefanovec do ruba šume Dotrščina koja graniči sa zaštićenim javnim parkom Maksimir.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije