Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napokon će je obnoviti

Galerija Gradec bit će dom blaga iz depoa muzeja

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
11.10.2017.
u 22:54

Sigurno je da će nedovršeno zdanje koje se gradilo za Univerzijadu imati kulturnu namjenu, a jedna je od ideja da se ondje smjesti i infocentar

“Odjenuli” su je u bijeli plašt i odmah izazvali znatiželju prolaznika. Nikad dovršenu galeriju Gradec, koja se gradila za Univerzijadu 1987. godine, konačno će, čini se, obnoviti.

Odlučili su u Gradu Zagrebu početi rekonstrukciju, no dok je galerija Gradec čeka, zasad se može spremiti znak “Pazi, pada cigla” koji je stajao na oronuloj zgradi.

Opasni blokovi od 10 kg

– Skela je postavljena kako bi se uklonila opasnost s obzirom na to da su velike staklene cigle znale padati i na Strossmayerovo šetalište. Svaka ima i po deset kilograma – kaže Antonio Picukarić, ravnatelj Klovićevih dvora, ustanove zadužene za upravljanje galerijom Gradec.

Zgrada je zadnji put, a i prvi nakon gradnje, uređena u rujnu 2015., kada je francuski umjetnik Etien u sklopu Rendez-vous festivala na njoj naslikao divovskog kita. Sagrađena je prema idejnom rješenju arhitekta Igora Emilija, a ostakljena pločama Raoula Goldonija, najpoznatijeg hrvatskog majstora skulpture u staklu.

– Brzalo se kad se gradila pa su mnoge stvari unutar zgrade odrađene poprilično traljavo. Primjerice, ugradili su okno za lift, a dizalo nikad nisu postavili – ističe Picukarić dodajući kako je galeriju 2004. godine tadašnji ravnatelj Klovićevih dvora zatvorio jer je bila opasna za posjetitelje.

Polazište za turiste

Sada se prvo, kaže Picukarić, galerija mora obići i utvrditi njezino stanje, a onda se ide u izradu projekta kako bi se prostor sanirao. Jedino što je trenutačno poznato jest da će imati kulturnu namjenu.

– Ideja je da postane mjesto na kojem će se izlagati deseci zbirki koje su donirane Gradu, a sad stoje u depoima muzeja jer za njih nema mjesta. Samo kod nas stoji umjetnička ostavština Oskara Hermana, Slavka Kopača, Josipa Resteka i Josipa Crnoborija – ističe Picukarić. Uz to, galerija bi imala i turističku svrhu jer bi u njoj bio infocentar.

– Platoom Gradec prođe na stotine tisuća turista, idealno bi bilo da ovdje bude njihovo polazište – zaključuje Picukarić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije