Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na 30 lokacija u zagrebu

FOTO/VIDEO Počinje treće izdanje genijalne Artupuknture: 'Uvjereni smo da će ovo postati međunarodna priča'

Zagreb: Otvorenje Artupunkture zajedničkim projektom MSU-a i Instituta Tomislav Gotovac
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/11
12.10.2023.
u 21:00

Po treći put zaredom naša metropola postala je dom brojnim umjetničkim instalacijama, performanskima, djelima i idejama u projektu kojeg od 2021. organizira zagrebačka Turistička zajednica

Od Britanca pa sve do prolaza Neboder nedaleko Trga bana Jelačića s pročelja zgrada gledaju vas fotografije umjetnika od kojih neke pričaju priče davne zagrebačke svakodnevice, drugi pripovijedaju o tragediji masovnog stradavanja, treći pokazuju život u rubnim dijelovima metropole... Umjetničkih priča u narednih mjesec dana u Zagrebu će biti pregršt, a u svojoj raznolikosti imaju u jedan zajednički nazivnik, a to je Artupunktura. 

Po treći put zaredom naša metropola postala je dom brojnim umjetničkim instalacijama, performansima, djelima i idejama u projektu kojeg od 2021. organizira zagrebačka Turistička zajednica. Ima za cilj dovođenje umjetnosti u javne prostore, zajednice i različite dijelove prirodnih, urbanih i kulturnih ekosustava u glavnome gradu.

Zagreb: Otvorenje Artupunkture zajedničkim projektom MSU-a i Instituta Tomislav Gotovac
1/11

Kako je najavljeno u TZ, ove godine Artupunktura intenzivnije artikulira i započinje svoju ulogu koja je usmjerena novim vizijama i gradskom ekosustavu. Prelazak na zreliju koncepciju, mapiranje i komunikaciju temelji se na vrhunskoj umjetničkoj tradiciji novih progresivnih tendencija i globalno relevantnih umjetničkih pokreta nastalih u Zagrebu u proteklih sto godina: od avangarde i eksperimenata u svim umjetničkim medijima i umjetnostima do novih suvremenih, radikalnih i društvenih umjetničkih praksi, performansa i akcija. Artupunktura je ove godine mjesto susreta niza događanja i projekata koje vode različite organizacije i kolektivi i u kojima sudjeluju brojni umjetnici na različitim mjestima u zajednicama i prirodi u svim dijelovima Zagreba, dodaju u Turističkoj zajednici. 

Službeno otvorenje manifestacije odvilo se danas u Prolazu neboder koji je za vrijeme manifestacije privremeno promijenio ime u Prolaz Tomislava Gotovca, redatelja, performera i konceptualnog umjetnika koji je svojim radom obilježio zagrebačku umjetničku i filmsku scenu. S obzirom na to, čitav je prolaz ukrašen fotografijama na kojima je prikazan, a posjetitelji na otvorenju imali su priliku posjetiti i njegov stan u Krajiškoj ulici. To je tek jedan od 30 umjetničkih projekata koji su u sklopu Artupunkture osvojili Zagreb. 

-Cijela priča startala je 2021. i usudim se reći da je bila poprilično sramežljiva i plašljiva. Razvijali smo ju još u pretpandemijskim godinama i tada smo razgovarali kako je Zagrebu nasušno potrebno to da se o urbanoj kulturi krene pisati, promišljati i govoriti. Onda je nažalost došao potres i pandemija, ali smo odlučili da ćemo 2021. grad početi liječiti kulturom- kazala je direktorica Turističke zajednica Grada Zagreba Martina Bienenfeld.

Dodala je i kako je prva Artupunktura imala osam sjajnih projekata dok su već za drugu uspjeli organizirati njih 20. Riječ je o partnerima iz institucija, o samostalnim umjetnicima, dionicima urbane scene te kvartovskim inicijativama. Malo pomalo, istaknula je Bienenfeld, počeli su otkrivati sve prostore u Zagrebu, pa čak i one van centra koji promišljaju o kulturi i trude se doći do različitih publika. 

>>VEZANI ČLANCI: 

Umjetnički direktor Artupunkture Aleksandar Battista Ilić napomenuo je kako treba djelovati na svijest o tome kako kultura, urbani i prirodni sustavi moraju djelovati kroz različite dijelove Grada.

-Artupunkturom problematiziramo temeljne stvari suvremen civilizaciji jer želimo pokazati da je Zagreb suvremeni Grad i u smislu umjetnosti i u smislu epohe u kojoj se nalazimo. Ove godine projekt dobio novi uzlet i još zreliju koncepciju s fokusom na mapiranje novih vizija i ekosustava grada. Grad mora živjeti svoju kulturu i suvremenost i onda ovakva manifestacija organski izrasta, a uvjeren sam i da će postati međunarodna- ustvrdio je Battista Ilić.

Artupunktura ima još jedno službeno otvorenje i ono se događa sutra na Zrinjevcu kada se predstavlja umjetničku instalaciju Ivane Franke "Resonance of the Unforeseen", na otvorenju koje će, uz umjetnicu, biti Monica Narula, kustosica Trijenala u Yokohami  2020. gdje je rad bio premijerno predstavljen. Tada je instalacija uvrštena u popis najboljih umjetničkih radova u javnome prostoru vodeće svjetske platforme za umjetnost Artsy.

​A da će umjetnost doista zavladati Zagrebom u listopadu i studenom svjedoči i bogat program i karta lokacija koju možete delataljno proučiti na stranici Artupunkture. 

>>VIDEO: Južnokorejski zoološki vrt otkrio imena beba pandi blizanaca koji će uskoro napuniti 100 dana

Komentara 2

Avatar Stradun
Stradun
22:18 14.10.2023.

Artupuknture ? Tko ovo izgovori triput plaćam piće.

ZA
zagi101
20:42 13.10.2023.

za financiranje ovoga koje ne donosi nikakav profit ima se love, jedva čekam izbore pa onda lapapa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije