Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šalata

FOTO Schlosserove stube opasne za građane, a neće se obnoviti

schlosserove stube (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/13
24.11.2012.
u 12:00

Iz Grada poručuju da za sanaciju nema novca. Nedavno su stube bile nekoliko dana u mraku jer su pregorjele žarulje

Živim na Šalati već 25 godina, no stepenice nisu nikad bile u lošijem stanju, a ne sjećam se da su za sve to vrijeme bile obnavljane. Najgore je zimi kad se zaledi ili padne snijeg, pa se strašno kliže – priča Miroslav Pilipović, umirovljenik koji Schlosserovim stubama prolazi svaki dan, barem jedanput. Otkrhnute stepenice, stupovi kojima fale dijelovi, polupane kamene klupice, zidovi iscrtani grafitima, nedostatak rukohvata, koji je nekad postojao... A tim se stubama, kojih je 150, svakog dana popnu tisuće ljudi!

Žila kucavica

– Neki je dan sve bilo puno lišća. Stepenice su tada bile kao klizalište na Šalati, a pomeli su ga tek kad sam upozorio Zrinjevac. Također, nedavno su stube nekoliko dana bile u mraku jer su pregorjele žarulje – rekao je prolaznik Damir Pavelić, koji tvrdi da bi za popravak nedostataka bilo potrebno od dva do tri dana posla, a sve bi to odradila dvojica radnika. Tolika devastacija žile kucavice prema Šalati, preko koje prelaze studenti Medicinskog fakulteta, bolnice, posjetitelji športskog centra Šalata ili učenici obližnje srednje škole, neobična je jer Grad Schlosserove stube ima u planu redovitog održavanja.

– Predviđeni su i veći zahvati, imamo projekciju čija bi realizacija koštala nekoliko milijuna kuna, ali trenutačno nemamo novca za to u gradskom proračunu – rekao je pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić te dodao da ova oštećenja nisu toliko velika da su opasna po život. Predsjednik gradske četvrti Gornji grad – Medveščak Luka Šimurina za stanje stuba krivi Gradski ured za zaštitu spomenika, koji im \"onemogućava održavanje grada\".

Za rukovat traže projekt

Medveščak je jedina gradska četvrt koja ima stube, njih 120, i koje se obnavljaju putem plana malih komunalnih akcija.

– Niz akcija nije odrađeno jer, svaki put kad bismo tražili da se promijeni rukohvat ili stuba, od Ureda za zaštitu spomenika dobili bismo odbijenicu s obrazloženjem da nemamo projektnu dokumentaciju. No njena izrada, u krajnjoj liniji, nije posao mjesne samouprave, već gradskih upravnih tijela – kazao je Šimurina.

>> Zgradu kolodvora ne obnavljaju godinama, unutra je \"Venecija\"

Komentara 8

VI
vienna1110
14:00 24.11.2012.

a zasto ih sami ne sredite

BO
bolesnodrustvo
16:48 24.11.2012.

Koga je u ovom gradu briga za građane, tim stubama naime hodaju bolesne osobe koje idu u bolnicu i studenti medicine i jedni i drugi nevažni slojevi društva. Kad bi kojim slučajem tuda svakodnevno prolazili državni političari, gradski skupštinari ili gospoda iz poglavarstva stube bi se sanirale.

Avatar pupoljak
pupoljak
13:25 24.11.2012.

Nema novaca za štenge, spomenik kulture, a ima novaca za šekrete, fontane, betoniranje užeg centra .... a kaj očekivati od onih koji su odrasli na kamenjaru?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije