Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Standard&Poor’s:

Financijama se loše upravlja, ali rejting grada ipak je stabilan

Sandra Švaljek
Foto: Infobiro
17.02.2015.
u 11:00

U izvješću se spominje i da je financijska podrška Grada Zagrebačkom holdingu izravan dug i tako se povećavaju obveze

Rejting agencija Standard&Poor’s potvrdila je kreditni rejting Grada Zagreba na BB sa stabilnim izgledima. Njihova je procjena da Grad ima čvrstu kontrolu potrošnje iako na njega utječu odluke centralne vlasti, na što ne može utjecati, poput izmjena u obračunu poreza na dohodak, zbog čega je Zagreb izgubio 12 posto proračuna, te politički nestabilna situacija, odnosno uhićenje gradonačelnika Milana Bandića.

– Zagreb će i dalje imati dobre rezultate tijekom 2017. zahvaljujući čvrstoj kontroli ponašanja. Središnje vlasti provele su nekoliko mjera ne bi li smanjile porezno opterećenje stanovništva. Kao posljedica, smatramo da se institucionalni okvir unutar kojeg lokalne vlasti djeluju pogoršao – stoji u izvješću S&P-a.

Rejting Grada, kažu, odražava slabu proračunsku fleksibilnost, upravljanje financijama i likvidnost. Agencija predviđa da će proračunski rezultati ostati vrlo dobri s obzirom na zakone koji ograničavaju zaduženja Grada, no ističu financijsku podršku preko ugovora o “factoringu” koju je Grad dao Zagrebačkom holdingu, a koje S&P smatra izravnim dugom Zagreba.

– Smatramo da se obvezom Grada da osigura daljnju podršku Holdingu ograničava njegova proračunska fleksibilnost te povećavaju njegove potencijalne obveze. Prijenosi se obavljaju za otplatu duga Holdinga, što je povezano s izdvajanjem ulagačkog programa Zagreba i povezanog povećanja duga Holdinga. U našem scenariju temeljenom na pretpostavkama smatramo da će porezni dug ostati vrlo nizak – stoji u izvješću.

>>Slavko Kojić traži da država Gradu vrati više od 200 milijuna kuna

Komentara 7

Avatar liquidsky
liquidsky
14:37 17.02.2015.

A sad neka Bandić objasni svoje hvalospjeve Holdingu kada ga je osnivao i isti tren upropastio "londonskim" obveznicama. I kako će Holding biti na korist građanima i gradu. Hrpa laži i katastrofalnih poslovnih poteza zbog kojih bi gradonačelnik bilo kojeg normalnog europskog grada sam dao ostavku i sakrio se od srama ili bi bio osuđen zbog upropaštavanja javne imovine. Ali Milan Bandić ne samo da nema trunke savjesti nego se i dalje razmeće populističkom demagogijom koja se temelji isključivo na magli. Iza te magle krije se surova stvarnost Bandićeve poslovne kvalitete: nemilosrdno razbacivanje javnim vlasništvom za potrebe osobne popularnosti. I sad imamo to što imamo a vremenom će isplivati još štošta.

SU
SUBARU
12:22 17.02.2015.

Da,da financije treba podelati.

Avatar links
links
17:03 17.02.2015.

trebati će vremena i vremena da se oporavimo od banditićevih akorobacija i lopovluka!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije