Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nužna sanacija

Ekoopasnost na Žitnjaku, prijeti izlijevanje amonijaka

veletržnica žitnjak (1)
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
08.01.2013.
u 09:45

Dođe li do katastrofe, prvo bi se zagadio prostor tržnica, a onda i šire područje. U velikoj su opasnosti i radnici zaposleni u strojarnicama.

Više od 20 tisuća litara amonijaka nije uskladišteno prema propisima u strojarnicama zagrebačkih hladnjača na Žitnjaku. Opasnost za živote zaposlenika kao i potencijalna ekološka katastrofa postoji već duže vrijeme. Iako su i Grad Zagreb koji je vlasnik hladnjača i veletržnica, kao i Zagrebački holding koji se njima koristi, već odavno upoznati s problemom, još nitko nije učinio ništa kako bi se stanje promijenilo.

Stari kondenzatori

– Na tri strojarnice u koje su kondenzatori postavljeni još 60-ih funkcionira oko 100 rashladnih komora. Ono što mi tražimo jest preuređenje kondenzatorskih krugova jer nam u protivnom prijete ili kvarovi ili ekološka katastrofa, a da ne govorim da su radnici koji održavaju strojeve, njih 17, svakodnevno ugroženi – objasnio je rukovoditelj strojarnice Igor Novak. Amonijak koji se skuplja u kondenzatorima već sada se može osjetiti u strojarnicama. Posljedice njegova istjecanja bile bi smrtonosne za one koji bi ga udahnuli. Može ostaviti i opekline, a u doticaju s prirodom ili rijekom napravio bi trajno zagađenje. – Prvo bi se zagadio prostor tržnica, a onda možda i šire područje. Nastala bi višestruka šteta. Komore su pune hrane i pitanje je što bi se dogodilo da prestane rashlađivanje. U pitanju je i rad samih tržnica – dodao je Novak.

Za sanaciju je potrebno oko 16 milijuna kuna. Već su izrađeni nacrti za obnovu, a na zadnjoj sjednici Gradske skupštine i sam gradonačelnik Milan Bandić priznao je da je hladnjača u lošem stanju. No i dalje nema pozitivnog odgovora.

Osim što postrojenja ne odgovaraju sigurnosnim uvjetima, već godinama podružnica Tržnice Zagreb dobiva opomene od Veterinarske inspekcije.

Upozorenje inspekcije

– Prostorije nisu izvedene tako da se spriječi nakupljanje nečistoća, doticaj s otrovnim materijalom, spriječi stvaranje kondenzacije i plijesni što nije u skladu s odredbama pravilnika o higijeni hrane – piše u zadnjem obrazloženju Veterinarskog ureda Grada čiji su djelatnici posjetili Žitnjak u prosincu. Tržnicama su, kako kažu, ruke vezane. Uprava Holdinga ili Grad ti su koji moraju nešto učiniti.

– Zamolili smo upravu Holdinga da obavijesti Grad Zagreb kao jedinog i stopostotnog vlasnika nekretnine i opreme na objektu da se uključi u rješavanje ovog problem – poručili su iz Tržnica.

I u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama upoznati su s problemom amonijaka i tražili su sanaciju.

>>Čermak spašava 110 radnika i dio pogona na Žitnjaku

>>R. Tomašić: Zakon o otpadu je ekokatastrofa i degradacija RH

Komentara 3

MI
Milkica
10:23 08.01.2013.

Nema veze, glavno da imamo fontatne.

HA
Humphrey Appleby
13:08 08.01.2013.

Tko im je kriv kad hoće kondenzatore, a ne fontane.

DE
demokršćanin
22:25 08.01.2013.

NIJE SAMO AMONIJAK U PITANJU! Industrijska zona na Žitnjaku nekada područje propalih tvornica puna je raznog ekološki opasnog otpada o kojemu nitko ne vodi brigu.Kada jednoga dana dođe do katastrofe svi će se odgovorni čuditi. Da li naš ministar zaduženn za ekologiju uopće zna gdje je Žitnjak i što je tamo sve uskladišteno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije