Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Doživite kulturnu scenu

HNK
Foto: Shutterstock
19.04.2019.
u 18:00

S preko 5000 kulturnih i umjetničkih događanja godišnje, Zagreb je grad kulture koji njeguje i promovira kulturne i umjetničke aktivnosti

Zagreb je glavni grad Hrvatske u punom smislu riječi, kulturno, znanstveno i gospodarsko središte, ali i sjecište kultura Jugoistočne Europe, Srednje Europe i Mediterana. Sa svojom bogatom ponudom i sve većom prepoznatljivošću na inozemnom turističkom tržištu  profilira se kao važna turistička destinacija, zahvaljujući izuzetnom urbanom naslijeđu, kulturno-povijesnim spomenicima, javnim zelenim prostorima, kulturnim institucijama, brojnim kulturnim događanjima.

S preko 5000 kulturnih i umjetničkih događanja godišnje, Zagreb je grad kulture koji njeguje i promovira kulturne i umjetničke aktivnosti te ulaže brojne napore kako bi posjetitelji uživali u svim događanjima. Popis događanja u Zagrebu je impresivan, a svi oni privlače velik broj domaćih i inozemnih posjetitelja koji pozicioniraju Zagreb visoko na listi kulturnih destinacija.

Proljeće u Zagrebu započinje svjetlošću, a centar grada se transformira u svjetlosnu bajku. Tijekom Festivala svjetla, umjetnici svjetla upotrebljavaju grad kao slikarsko platno, njegove zgrade i spomenike, njegovo noćno nebo, njegova šetališta i trgove. Proljeće  je također idealno za doživjeti Zagreb iz nekih prošlih vremena. Za vrijeme trajanja međunarodnog uličnog festivala Cest is d’Best grad postaje jedna pozornica, a zahvaljujući međunarodnoj izložbi cvijeća Floraart, zagrebački Bundek doslovno procvjeta. Kao najbolja najava za ljeto bogato događanjima, krajem svibnja počinje manifestacija Ljeto na Strossu.

Ljeto  u gradu nikako nije dosadno. Za  vrijeme Design District Zagreb događanja, Martićeva ulica i obližnji dijelovi transformiraju se u zonu dizajna, umjetnosti i zabave. Tijekom festivala We love sound Zagreb postaje top atrakcija za zaljubljenike u ples i elektronsku glazbu. INmusic festival, koji je nekoliko puta uvršten među najznačajnije svjetske festivale, tradicionalno se održava u lipnju kada više od 100.000 posjetitelja pohrli 3 dana na zagrebačko more, Jarunsko jezero. Tople ljetne večeri pozivaju na uživanje pod vedrim nebom – zato je Zagreb Classic idealna izlika za piknik na travi Trga kralja Tomislava uz zvuke klasične glazbe, dok je ljetna pozornica kina Tuškanac savršena kulisa za filmove Fantastic Zagreb Film Festivala. Svakako iskoristite i jedinstvenu priliku da zavirite iza fasada baroknih palača i saznate kako izgledaju čarobni ambijenti tijekom manifestacije Dvorišta. Ljetne noći su idealne za ljubitelje vatrometa i hobi fotografe koji će doći na svoje tijekom Festivala vatrometa. Najpoznatiji pirotehničari priređuju scene za pamćenje na jednom od omiljenih zagrebačkih događanja koji svake godine privuče tisuće posjetitelja.

Listopad obilježava Dan otvorenog trga, kad kulturne i obrazovne institucije Trga Republike Hrvatske otvaraju svoja vrata. Filmoljupci će doći na svoje tijekom Zagreb Film Festivala i dodjela glavne nagrade, Zlatnih kolica, dok će sportaši i rekreativci okupirati ulice tijekom Zagrebačkog maratona, jednom od najbržih maratonskih staza na kojoj ćete sigurno poboljšati osobni rekord na jednoj od dionica.

Kraj je godine svakako u znaku Adventa, a zagrebački Advent svakako je poseban. Tri godine zaredom proglašen je najboljom europskom božićnom destinacijom.   Na vrhu zagrebačke gore Medvednice početkom siječnja se održava muška i ženska FIS slalomska utrka, popularna Snježna kraljica, nazvana u čast legendarne skijašice Janice Kostelić.

Naravno, Zagreb tijekom cijele godine nudi mnoga kulturna događanja neovisno o godišnjem dobu. Osim velikog broja muzeja, Zagreb se ponosi i njihovom raznolikošću, pa tako možete posjetiti modernije izložbe u Muzeju prekinutih veza, Muzeju iluzija ili MSU pa sve do tradicionalnijih postava u Mimari, Arheološkom muzeju ili Muzeju grada Zagreba. Ističu se još i sljedeća događanja: Animafest, Festival svjetskog kazališta, Tjedan suvremenog plesa, Međunarodna smotra folklora, Zagreb Dox, Festival tolerancije, Međunarodni festival kazališta lutaka-PIF, Noć muzeja.

Saznajte više ovdje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije