Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVLJAMO GUP Investitori moraju napraviti još trinaest detaljnih planova uređenja

Donji grad: Petnaest blokova za pravu ideju i obnovu

19.11.2008.
u 00:47

Kao što su Tomo Horvatinčić za Cvjetni prolaz i konzorcij na čelu s IGH za Ban centar izradili detaljne planove uređenja da bi ih mogli graditi, to će investitori morati učiniti za još trinaest blokova koji su obuhvaćeni tim pravilom. Takvo je pravilo smišljeno da bi se zaštitio povijesni dio grada, a oživjela unutrašnjost blokova po kojima je Donji grad specifičan. Iza mnogih pročelja zgrada, koje većinom imaju neki stupanj zaštite, skrivaju se derutna dvorišta.

Grafika: GUP Donjeg grada

Donji grad: Budućnost za derutna dvorišta

Kako objašnjavaju u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, upravo su blokovi s propalom ‘utrobom’ obuhvaćeni detaljnim planovima jer ih je nužno obnoviti. Smjernice predviđene generalnim urbanističkim planom daju im dovoljno manevarskog prostora – uglavnom je u blokovima dozvoljena stambena, trgovačka, poslovna i kulturna namjena – no stežu ih konzervatorska pravila.

Zgrade s najvećom kategorijom zaštite ne smiju se mijenjati, dok nekima mogu mijenjati namjenu iznutra, a pročelja moraju zadržati. Rijetko je koju zgradu dozvoljeno rušiti. Primjerice, ukoliko investitor osigura dobro arhitektonsko uređenje nekog bloka, može rušiti zgrade u Klaićevoj 68 ili Gjure Deželića 71 koja je u više navrata nadograđivana i izgubila je povijesno-arhitektonski značaj.

Zbog lošeg izgleda u prah bi mogle otići i zgrada u Medulićevoj 5 te kuća Uhrl u Frankopanskoj 6 koja datira s kraja 19. stoljeća, a toliko se puta obnavljala da se izobličila i izgleda kao iz doba moderne. Bez obzira na uvjete blokovi poput Berislavićeva-Gajeva-Hebrangova-Preradovićeva, Martićeva-Tomašićeva-Trg žrtava fašizma-Smičiklasova, Hebrangova-Preradovićeva-Žerjavićeva-Gundulićeva, Hebrangova-Preradovićeva-Žerjavićeva-Gundulićeva i Bornina-Erdödyjeva-Branimirova-Domagojeva odlični su za investitore jer se unutar njih može rušiti.

Neisplativ je blok u kojemu je Marićev prolaz jer se u njemu samo može probiti još jedan prolaz koji bi spajao Jelačićev trg s Marićevim prolazom. U susjednom bloku preko Praške mjesta je ostalo samo za izgradnju sinagoge.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije