Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Donja Dubrava: Vukovarska ulica preko Vukomerca do Sesveta

28.11.2008.
u 23:40

Četvrt Donja Dubrava u budućnosti će se bolje povezati s ostatkom grada novim radikalnim prometnim pravcima. Najbitniji je nastavak Ulice grada Vukovara. Novi GUP Vukovarsku Dubravi dovodi preko Vukomerečke ceste, no neće se nastaviti na njezin dio koji se penje prema sjeveru (ide u naselje Trnava), nego će je presjeći i nastaviti preko zaštićene Čulinečke šume prema Ulici Ljudevita Posavskog u Sesvetama.

Druga važna promjena produženje je Koledinečke ulice, koja će se nastaviti od Gornje Dubrave te izbiti na Slavonsku aveniju.

Nova škola u Trnavi
Ta gradska četvrt inače je podjednako namijenjena stanovanju i gospodarsko- poslovnoj namjeni, a jedna trećina četvrti prekrivena je zelenilom. Područje kojemu je na sjeveru susjedna četvrt Gornja Dubrava potpuno je izgrađeno. Karakterizira ga pravilno planirana stanogradnja. Unutrašnjost područja između Avenije Dubrava i Branimirove ulice namijenjeno je isključivo individualnoj stanogradnji.

Tek su područja uz te dvije velike prometnice namijenjena mješovitoj, pretežno stambenoj namjeni. Na zapadu toga predjela već je izgrađena poslovna zona u kojoj su autokuće i spremište tramvaja, a na istočnoj strani, uz stari dio naselja Retkovec, također već postoji formirana poslovna zona.

GUP novu gradnja dopušta na području južno od Branimirove ulice. Taj će se dio bitno izmijeniti i širokim trasama prometnica koje će se probiti na tom području. Ulica Klin, koja će dobiti dio trase još u Gornjoj Dubravi, nastavit će se između naselja Trnava i Čulinec do planirane Vukovarske, a na nju se nadovezuje Čulinečka cesta koja će prema urbanističkom planu dobiti izravnat koridor. Uz produženu Ulicu Klin izgradit će školu da djeca iz Trnave ne bi morala putovati do zasad najbliže škole u Vukomercu.

Dvije poslovne zone
No, Trnava će dobiti još stanovnika jer će se u tom kvartu urbanističkim planovima uređenja definirati izgled još tri naselja mješovite, pretežno stambene namjene. Za gotovo sva nova naselja morat će se raspisati urbanistički planovi uređenja. Tri razdvojena područja južno od planirane Vukovarske ulice definirat će se jednim urbanističkim planom uređenja Trnava kojim će se morati odrediti i nove prometnice na području. Autori tog UPU-a morat će voditi računa da gradnjom na tom dijelu “zaokruže” Trnavu kao jednu cjelinu. Ondje će se izgraditi škola i vrtić. Posebni plan uređenja napravit će se za malu parcelu sjeverno od produžene Vukovarske. Isti će se plan morati izraditi i za dio između produžene Ulice Klin i Resničkog puta (uz zelenu površinu).

Dvije poslovne zone, jedna na tromeđi željezničke pruge, produžene Vukovarske i produžene Čulinečke, a druga uz Slavonsku aveniju također će dobiti urbanističke planove uređenja kao i naselje Resnik-Krčevina koje se nastavlja na divlje naselje. Područje bivše vojarne Sopnica uredit će se arhitektonsko-urbanističkim rješenjem nakon provedenog i već raspisanog javnog natječaja. Bivša vojarna postat će zona mješovite, pretežno stambene namjene.



Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije