Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šoping prije leta

Doma nosimo 'Zlatarovo zlato' na engleskom i miris 'Grička vještica'

Turisti u Zagrebu
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/8
25.08.2017.
u 09:39

Cijene hrvatskih proizvoda u duty free trgovinama, kažu, iste su kao i na ostatku tržišta. Traženi su i likeri, Bajadera, tanjurići od algi

Englesko izdanje “Zlatarova zlata”, slavnog povijesnog romana Augusta Šenoe, kabanica “Kaplja” iz Kišobrana Cerovečki, zabavna kartaško-gastronomska igra “Croatia à la carte”, podmetači za čaše u obliku licitarskih srca, plitice s motivima paške čipke, tanjurići od algi...

Atraktivni, ali i korisni suveniri koje turisti mogu ponijeti kao uspomenu na Zagreb, ali i cijelu Hrvatsku, djela su domaćih dizajnera koji su prvi put svoje mjesto našli u zajedničkom dućanu u Međunarodnoj zračnoj luci Franjo Tuđman. Dvije trgovine From Designers With Love nude isključivo proizvode pedesetak renomiranih domaćih dizajnera, ali i mladih umjetnika u usponu, među kojima su Oaza, Patrizia Dona, Branka Donassy, Ivana Omazić, Sanja Rotter, Gooma brand, Marko Pavlović, Lidia Boševski, Marina Badurina, Marina Marinski, Margareta Toys, Brokula & Ž...

Pisaći stroj na torbi

– Koncept je ciljano osmišljen za novi putnički terminal zagrebačke zračne luke, a selekcija uključuje niz dizajnerskih proizvoda, od mode i nakita do igračaka, suvenira i pribora za kuhinju – objašnjava dizajnerica Ira Payer, koja sa svojom tvrtkom Superstudio stoji iza ideje. Raspon je cijena između 55 i 2500 kuna. Najjeftiniji je ručno rađeni keramički pečat za kekse, a najskuplja unikatna torba Laboratoria Donà od kože i starih dijelova pisaćih strojeva Remington.

– Dosta nam dolaze Amerikanci, Kanađani, Irci, Englezi, Azijati i Rusi, a najbolje idu unisex torbe od recikliranog materijala s natpisima, majice, paprenjaci sa slikom i baggizmo torbe dizajnirane za nošenje tehnologije – otkriva prodavačica Blaženka Mikleušević.

Poseban dio za hrvatske proizvode rezerviran je i u Aelia Duty Free prodavaonici u vlasništvu francuske kompanije SDA. Takozvani “Sense of Place” prostor uređen je u domaćem stilu pa su na stropovima instalacije u obliku šestinskih kišobrana, a među redovima s proizvodima turisti mogu degustirati najpoznatije delikatese, birana vina, sireve, maslinovo ulje...

Među njima su bili i Susana i Javier iz Španjolske te Koreanka Hye Ju. Dok je španjolskom paru najzanimljivije bilo ulje od tartufa, ona se zadržala kod police s aromatičnom soli.

– Mi nemamo takvo što, svakako ću kupiti i probati. Mogla bih uzeti i kutiju Bajadere koju sam probala u Austriji i koja me oduševila na prvu – kaže Hye Yu.

Osim za slatkišima i uljima, svjedoče također prodavači, Korejci su, kao i Rusi, “ludi” i za našom prirodnom kozmetikom, osobito Aromaticom. U dućanu je zato izdvojena posebna polica s tim proizvodima, s opisom na ruskom i korejskom jeziku i pismu.

Šalica, boca, dres

– Cijene hrvatskih proizvoda koje nudimo iste su kao i na ostatku tržišta. Tek su neki artikli možda mrvicu skuplji. Najprodavanije su svakako Bajadera i čokolade Aura, liker od terana, šljivovica, viljamovka, proizvodi od tartufa – ističe Ivana Gužvić iz Duty Free Shopa u kojemu su neizostavni i suveniri inspirirani Zagrebom, poput šalica, boca, torbi, a nude se i dresovi.

I u trgovini The Fashion Place mogu se, nakon sigurnosnog pregleda, pronaći domaći brendovi. Najznačajnije su kravate, torbe iz Hippy Gardena te “Grička vještica”, “Zlatna bula”, “Gornji grad”, mirisne svijeće, difuzori i sprejevi za prostor iz “tvornice” Notes of Zagreb, čiji nazivi asociraju na zagrebačke znamenitosti.    

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije