Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oglasili se i iz ministarstva gospodarstva

'Događaji na Jakuševcu u potpunosti su u nadležnosti pravne osobe koja upravlja odlagalištem, a to je Čistoća'

Svečano otvoreni radovi na plinovodu Zlobin-Bosiljevo
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
04.12.2023.
u 16:28

Zatvaranje odlagališta Jakuševec ovisi o izgradnji infrastrukture za miješani komunalni otpad. Trenutno jedino Grad Zagreb Ministarstvu nije prijavio projekt izgradnje CGO-a na području Grada Zagreba, kažu iz Ministarstva

Novi odron koji se jutros dogodio na zagrebačkom odlagalištu Jakuševec, podsjetimo, već je drugi u manje od mjesec dana. Kao posljedica urušavanja dva su radnika lakše ozlijeđena, dok je trećem amputirana ruka, ali zasad je izvan životne opasnosti. 

U tijeku je istraživanje, kako su ranije danas kazali iz gradske uprave, odgovornost svih uključenih, Čistoće i privatnih tvrtki koje od 2012. upravljaju gradilištem Jakuševec: projektanta, nadzora i izvođača. U priopćenju medijima Grad je istaknuo i kako traže hitan sastanak s Vladom RH, kako bi se ubrzala gradnja centra za otpad u Resniku, a odlagalište Jakuševec nakon 20 godina napokon zatvorilo u najskorijem mogućem roku.

Odron je podigao popriličnu buru u javnosti, a sada su se priopćenjem oglasili i iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te uime Ministarstva i resornog ministra Davora Filipovića, izrazili duboko žaljenje zbog nesreće. 

VEZANI ČLANCI: 

– Izjava zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji odgovornost za gospodarenje komunalnim otpadom na području Zagreba prebacuje na Vladu, odnosno druga državna tijela kao što je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Državni inspektorat, govori o ne preuzimanju odgovornosti gradskih vlasti za obavljanje poslova i dužnosti koje su im zakonima propisane – ističu u priopćenju. 

Dodaju i kako je nadležnost nad gospodarenjem komunalnim otpadom, što uključuje i operativno vođenje postojećih odlagališta i pripremu infrastrukturnih projekata za gospodarenje komunalnim otpadom, jasno propisana i Zakonom o gospodarenju otpadom i Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske (PGO) već dugi niz godina, a te se nadležnosti Zakonom iz 2021. i PGO-om iz 2023. nisu mijenjale.

– Nadležnosti su jasno definirane te uzimajući u obzir da Grad Zagreb svojom veličinom i količinama otpada značajno doprinosi ostvarenju ciljeva u gospodarenju otpadom, Vlada RH putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvija kao i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kontinuirano pruža i stručnu i financijsku podršku kako bi se gospodarenje otpadom u Gradu Zagrebu unaprijedilo – kažu iz Ministarstva. 

Samo u posljednjih godinu dana ministar Filipović, dodaju u priopćenju, održao je četiri sastanka s gradonačelnikom Tomaševićem na temu gospodarenja otpadom Grada Zagreba gdje su sve stručne službe Ministarstva stavljene na raspolaganje Gradu Zagrebu.

– Vlada RH je u proteklom periodu za izgradnju sustava gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu, što uključuje nabavu spremnika, biostabilizatora, vozila, izgradnju reciklažnih dvorišta, aktivnosti edukacije i informiranja, putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost isplatila više od četiri milijuna eura nacionalnih sredstava. 

Kroz EU sufinanciranje osigurano je tako više od tri milijuna eura za izradu studijsko-projektne dokumentacije za centar za gospodarenje otpadom Zagreb, nešto više od deset milijuna za intervente mjere za smanjenje odlaganja komunalnog otpada nastalog u Zagrebu te više od 460.000 eura za obradu građevnog i/ili krupnog, odnosno glomaznog komunalnog otpada. Nadalje, ističu u priopćenju kako u računicu spada i više od sedam milijuna eura za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, više od milijun eura za izgradnju reciklažnih dvorišta, kao i gotovo 500.000 eura za "Izobrazno-informativne aktivnosti". 

– Gradonačelnik Tomašević mora preuzeti odgovornost za operativno vođenje sustava gospodarenja otpadom kako je definirano zakonom, kao što to preuzimaju svi gradonačelnici i općinski načelnici u Republici Hrvatskoj. Događaji na odlagalištu Jakuševec u potpunosti su u nadležnosti pravne osobe koja upravlja odlagalištem, a to je u ovom slučaju gradsko poduzeće za gospodarenje otpadom Čistoća. Zatvaranje odlagališta Jakuševec ovisi o izgradnji infrastrukture za miješani komunalni otpad. Trenutno jedino Grad Zagreb Ministarstvu nije prijavio projekt izgradnje CGO-a na području Grada Zagreba. Zaključno Vlada RH je bila i bit će na raspolaganju Gradu Zagrebu za stručnu i financijsku pomoć za uspostavu održivog sustava gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu, međutim važno je naglasiti da je uspostava sustava i razvoj potrebnih projekata u nadležnosti Grada i gradonačelnika – zaključuju iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. 

Komentara 2

ZA
Zagrebčanka
18:47 04.12.2023.

Pretpostavljam da Tomašević ne čita komentare Zagrepčana, ali kad bi mu stvarno bilo stalo do grada kojem je na čelu, sad bi njegova dužnost bila da odgovori i obrazloži u detalje, kako je potrošio taj novac koji mu je Vlada dala i gdje se to vidi. Također, zašto SAMO Grad Zagreb nije prijavio Ministarstvu projekt izgradnje CGO-a na području Grada Zagreba? Kada misli konačno počet slušat glas ljudi koji žive u ovom gradu kojeg se tako pohlepno dočepao, a sad ne zna što bi s njim? Samo potpuno nesposobna, nekvalificirana i umišljena spodoba može se prihvatit takvog posla - nisam doktor, ali mogu pogledat! Što se još treba dogodit, da konačno shvati kako jednostavno ne Može!

AK
Aka
12:55 05.12.2023.

Kod nas političari vode kolo, mi se samo vrtimo i plešemo kako oni hoće. Ali neće dokle hoće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije