Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJUBITELJIMA PRIRODE

Dođite u Speleološku školu HDP-a Željezničar od 20. rujna!

škola
VL
Autor
Hrvoje Dečak
17.09.2010.
u 12:56

Škola je podijeljena na teoretski dio - predavanja ponedjeljkom u prostorijama Odsjeka i praktični dio - jednodnevne i dvodnevne terene vikendom. Polaznici na terenu vježbaju i u praksi isprobavaju tehnike o kojima su učili na predavanjima.

Za sve sadašnje i buduće ljubitelje istraživanja špilja i jama Speleološki odsjek HPD-a Željezničar organizira speleološku školu koja počinje u ponedjeljak 20. rujna u 17.45 sati u Trnjanskoj 5b (iza Lisinskoga), a traje do 31. listopada. Škola je podijeljena na teoretski dio - predavanja ponedjeljkom u prostorijama odsjeka i praktični dio - jednodnevne i dvodnevne terene vikendom. Polaznici na terenu vježbaju i u praksi isprobavaju tehnike o kojima su učili na predavanjima.

 - Tereni su u pravilu u okolici Zagreba (Medvednica) ili bližim županijama, no može se dogoditi i da odemo dalje, recimo na južni Velebit. Same lokacije terena odredit ćemo prije početka škole jer ih treba prilagoditi broju polaznika i vremenskim uvjetima u to doba godine - kaže voditelj škole Ruđer Novak.

Prvi izlet bit će špiljski, odnosno nije potrebna nikakva specifična oprema i tehnika, a nakon toga odlazi se na složenije terene gdje se uči svladavanje vertikala, prvo na otvorenom, a kasnije u jami. Svu potrebnu speleološku opremu (kacige, rasvjeta, sprave za penjanje i spuštanje po užetu…) školarci zadužuju u odsjeku. Na kraju škole polaže se teoretski i praktični ispit i postaje se speleolog pripravnik. Sa završenom školom članovi odsjeka mogu ići na terene u organizaciji odsjeka (gotovo svaki vikend) i odraditi dio speleološkog posla ovisno o afinitetima, mogućnostima, kondiciji i drugom.

Cijena škole je 1000 kuna za zaposlene, a 750 kuna za školarce, studente i umirovljenike, plativo u dvije rate. U cijeni škole, osim predavanja i izleta na terene, školarac dobiva godišnju članarinu u odsjeku, godišnju članarinu u Hrvatskome planinarskom savezu, potrebnu speleološku tehničku opremu (mogućnost posuđivanja opreme nakon škole), časopis Speleolog, popust na spavanje u planinarskim domovima i na kupovinu planinarske, speleološke i druge opreme u specijaliziranim trgovinama te osiguranje od nezgoda.

- Ono što svaki polaznik škole treba imati je bilo kakvo radno odijelo ili jednostavno stara (toplija) odjeća, rukavice, vreća za spavanje i prostirka, veći ruksak (barem 50-60 litara zapremine) te jače cipele ili gojzerice - rekao je Ruđer Novak i poželio dobrodošlicu novim speleolozima. 

Više informacija i detaljan plan i program škole može se pogledati na www.speleolog.hr, a informacije se mogu dobiti i kod voditelja Novaka na tel. 095-804-3102, odnosno na e-mail rudjer.novak@gmail.com.

Ključne riječi

Komentara 2

VI
Vito
08:59 18.09.2010.

Napokon i nešto dobro u novinama. A ne samo kako se koja oblekla ili koliko se koji napio. Ovdje će se zamazati, umoriti, osjetiti pravi miris prirode.

VI
Vito
09:03 18.09.2010.

Šteta što nema sličnih poziva za škole planinarstva, alpinizma, plivanja, vaterpola, pogotovo sad ženskog vaterpola, sinkronog plivanja. Sportova koji zahtijevaju više volje nego novaca. Sportova koji novinarima nisu popularni, a odvlače mlade iz birtija i zadimljenih, neprirodnih, prostora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije