Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poziv za sutra

Dođite vidjeti pomrčinu s posebnim teleskopom

04.01.2011.,Zadar - U prijepodnevnim satima s dijelova zemaljske kugle, medju njima i u Hrvatskoj, vidjela se djelomicna pomrcina Sunca. Photo: Filip Brala/PIXSELL
19.03.2015.
u 16:00

Iz Teleskopskog centra poručili su da je stotinjak naučala za gledanje pomrčine prodano još početkom tjedna

Ako je suditi po razgrabljenim naočalama za gledanje pomrčine Sunca u jedinoj specijaliziranoj trgovini astronomske opreme, Zagrepčani su poludjeli za promatranjem ove pojave koja će biti vidljiva na nebu sutra od 9.33 do 11.53 sati.

– Imali smo stotinjak naočala, no sve su prodane početkom tjedna, što se još nikada nije dogodilo – poručili su iz Teleskopskog centra Zagreb gdje se još uvijek mogu kupiti folije za gledanje po cijeni od 70 kuna.

Maksimum pomrčine očekuje se u 10 sati i 42 minute, a da cijelu pojavu pogledaju preko profesionalnih solarnih teleskopa građane pozivaju iz Astronomske udruge (AD) Beskraj.

– Postavit ćemo nekoliko teleskopa na Trg maršala Tita i s njima će se Sunce odlično vidjeti te je potpuno sigurno – objasnio je Boris Štromar, predsjednik AD Beskraj, te napomenuo da se pomrčina događa svakih nekoliko godina, no iduća će biti tek 2022. godine. Ako će građani u Sunce gledati golim okom, neće dobro vidjeti kako Mjesec prekriva više od pola Sunca, jer će se oko refleksivno zatvoriti. Ipak, najopasnije što se može učiniti jest pogledati u Sunce teleskopom ili dalekozorom koji nije profesionalno namijenjen za promatranje pomrčine. U tom je slučaju potrebno od 10 do 30 sekundi da dođe do trajnog oslijepljenja.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar bok
bok
16:50 19.03.2015.

...u Njemackoj djeci osnovnih skola ne budu dali da izdadu van iz skole da ne gledaju i ostete si vid! Nadam se da su mediji u Hrvatskoj dovoljno informirali i na radiju i svugdje da je opasno za oci gledati bez zastite pomrcinu!!! Upozorite djecu!!!

RI
RI813
18:32 19.03.2015.

svaka čast pr....... imaš prao niko Niš ne govori.a treba zaštita za vid.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije