Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
propali projekti

Dodatnih 6000 djece treba u vrtiće, a mjesta nema, Lovrić: Novih vrtića neće biti

Zagreb: Prosvjed ispred Gradskog poglavarstva zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
22.04.2022.
u 20:15

Gradska vlast ovih je dana poništila postupak javne nabave za dječji vrtić Žitnjak jer u jedanaest mjeseci nisu htjeli ili nisu znali ugovoriti radove pa su svi ponuditelji (njih šest) odustali od svojih ponuda

Bivši pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić kaže da će zbog ukidanja mjere "Roditelj odgojitelj" od 1. svibnja u zagrebačke vrtiće trebati upisati dodatnih šest tisuća djece za koje u vrtićima jednostavno nema mjesta. Nova gradska vlast predvođena gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem obećala je ove godine izgraditi četiri vrtića, a već se sada sa sigurnošću može ustvrditi kako neće izgraditi niti jedan.

- Iako sam im kao bivši pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje ostavio 12 gotovih projekata za izgradnju 12 novih vrtića i za većinu kojih je prije promjene vlasti bio pokrenut postupak javne nabave, nova vlast nije uspjela učiniti apsolutno ništa u proteklih gotovo godinu dana - kaže Lovrić koji objašnjava da je sve moguće financirati iz europskih sredstava.

15.06.2021.Zagreb-Savjetnik gradonacelnika Ivica Lovric."nPhoto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

Radi se o ovih 12 vrtića: DV Kašina, DV Ivane Brlić Mažuranić, DV Odranski Obrež, DV Sesvetski Kraljevac, DV Žitnjak, DV Ivanja Reka, DV Malešnica, DV Sveta Klara, DV Borovje, DV Dubec, DV Prečko i DV Veliko Polje.

Gradska vlast ovih je dana poništila postupak javne nabave za dječji vrtić Žitnjak jer u jedanaest mjeseci nisu htjeli ili nisu znali ugovoriti radove pa su svi ponuditelji (njih šest) odustali od svojih ponuda. Razlog je poskupljenje građevinskog materijala koje značajno utječe i na cijenu građevinskih radova. Grad je propustio naplatiti jamstvo ponuditelja u ukupnom iznosu od čak tri milijuna kuna, čime su izravno oštetili gradski proračun.

- Primjera radi, navodim DV Žitnjak za koji smo natječaj za radove raspisali, za koje su ponude otvorene 9. travnja prošle godine. Umjesto da se odluka donese u lipnju ili srpnju jer je bilo šest pravovaljanih ponuditelja, gradske strukture do danas ništa nisu poduzele. Osim što su poništili natječaj, oštetili su gradski proračun za tri milijuna kuna jer nisu naplatili jamstva, poručuje Lovrić.

17.11.2021., Zagreb - Prosvjed majki odgojiteljica ispred Gradskog poglavarstva zbog ukidanja statusa. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL


- Da su radovi ugovoreni u lipnju/srpnju prošle godine, do danas bi vrtić Žitnjak bio izgrađen, a sad se cijeli postupak mora ponoviti. Ako vrtić na Žitnjaku ikad bude izgrađen, koštat će građane Zagreba dvostruko više od prvotno ugovorene cijene, zaključuje Lovrić.

Kako smo nedavno pisali, Zagreb je odlučio prostore svojih mjesnih odbora pretvoriti u dječje vrtiće, i to samo dva tjedna prije nego što na snagu trebaju stupiti izmjene odluke o mjeri roditelj odgojitelj. Time će tisuće roditelja morati početi raditi, a oko pet tisuća djece trebat će smjestiti u neki od 60 gradskih vrtića. Kako prostora neće biti dovoljno došlo je do ovog "kampanjskog" poteza, kako ga neki vide, da se mjesne odbore pretvori u prostore u kojima će mališani provoditi velik dio svog dana.


 

Komentara 3

IG
igorl
09:43 25.04.2022.

Dam se kladiti da su ponude bile nebulozne. Tipa visoki roh bau po 5000E / m2. Kao i onaj vece od 10000E / m2. I to se ne moze isfinancirati sredstvima iz EU jer oni znaju koliko sto kosta.

DU
Deleted user
21:14 22.04.2022.

Tko štiti notornog lopova Lovrića i zašto nije u Remetincu?

OB
obican
21:06 22.04.2022.

Mozda nema vrtica (to se ionako izgradi za mjesac dana, ako rodo ude u stih (lovric lopina), ali bivsa vlast je djeci osigurala kupalista, pardon fontane. Lovricu bio si i ostao probi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije