Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zgrada nema lift

Do stana ima 16 stuba ali se osjeća zatočeno: Prijatelji me moraju nositi preko ramena

Foto: Privatna arhiva
1/6
04.08.2021.
u 14:44

Ako Danijela Duić iz zagrebačke Dubrave želi otići u kupovinu, na kavu, ili jednostavno do najbližeg parka, mora se oslanjati na susjede koji bi je mogli prenijeti tu kratku udaljenost do ulice.

Od pločnika do ulaza u zgradu pet je stepenica, a do njenog stana na prvom katu ukupno 16. No, 47-godišnja Danijela Duić iz zagrebačke Dubrave svejedno se, kaže, osjeća zatočenom u svom domu jer iz njega jednostavno ne može izaći osim ako joj netko pomogne. Boluje, naime, od multiple skleroze, koja je nakon 25 godina napredovala do te mjere da više ne može samostalno hodati, već je u kolicima. No, kako njena zgrada ima samo četiri kata, nema lifta, pa ako Duić želi otići u kupovinu, na kavu, ili jednostavno do najbližeg parka, mora se oslanjati na susjede koji bi je mogli prenijeti tu kratku udaljenost do ulice.

Rampa je idealna solucija

- Na primjer, ako idem u bolnicu riješim si sanitetski prijevoz, ali kad se vratim s pregleda moram zvoniti susjedima i pitati može li mi netko pomoći da dođem do gore. I dobri su ljudi, žele mi pomoći. Imam prijatelja koji me je prije nosio preko ramena, ali kako je obolio od korone postao je slabiji i sad me može nositi dolje, ali za gore ne zna je li dovoljno siguran – objašnjava ona.

Rješenju njenog problema pokušalo se doći nabavkom lifta, no mjesta u zgradi nema.

- Upravitelji zgrade pokušali su srediti da se napravi lift za jednu osobu ali ja u njega ne stanem sa svojim kolicima, a nisu se ni stanari složili. Postoji mogućnost za staviti veći lift, ali onda bi se trebalo stepenice sa svake strane štemati, a ne slažu se ni svi oko toga. Idealna solucija za mene bila bi rampa – objašnjava D. Duić koja je pokrenula i online kampanju kojom pokušava prikupiti dovoljno sredstava da do svog stana ugradi rampu.

Foto: Privatna arhiva

- Rampa mi u zgradi gdje stanujem, još nije postavljena, zapelo u birokraciji. Ona je ono čemu se trenutno jedino nadam, jedan mali prozor u svijet. Ne predajem se, znam da postoje još ljudi koji će prepoznati iskren poziv u pomoć. Svaki iznos je dobrodošao nekome tko samo želi ponekad izaći ispred zgrade, stajati na suncu i vjerovati da je zdrav čovjek – stoji u kampanji.

Sama Duić ogorčena je, kaže, što svoju situaciju izazvanu bolešću mora rješavati sama, i to sa svojim sredstvima. No može li joj se nekako pomoći? Obratili smo se upraviteljima zgrade, tvrtki Stambeni kutak, a direktorica Vlatka Bertol kaže da je itekako svjesna situacije i stanarki ove zgrade želi pomoći, ali to je, napominje, fizički nemoguće.

Upravitelji: Jednostavno nema mjesta

- Stvar je u tome što ne postoje tehnički uvjeti da se to izvede. Ukratko, to je nemoguće zbog unutrašnjosti zgrade. Ona u lift za jednu osobu sa svojim kolicima ne može ući, a veći lift se jednostavno ne može postaviti. Problem takvog lifta bi bio da ne bi bilo mjesta ni za što drugo, ne bi se mogao unijeti komad namještaja ili bijele tehnike. Rampa kakvu bi ona željela također se ne može postaviti jer bi udarala ljudima o vrata stana. Ukratko, to je jednostavno neizvedivo – objašnjava direktorica tvrtke. Godinama, kaže, pokušava smisliti kako riješiti problem ove stanarke, no jedina opcija koja možda još preostaje jest da se stvori ulaz direktno to njenog stana s vanjske strane zgrade.

- No u tom slučaju treba dobiti suglasnost od Grada – napominje.

Komentara 4

PC
Pacta_Conventa
01:27 05.08.2021.

Prvo ce idejni projekt i arhitekti pa staticari kostat pa onda lift , pa ce oni koji prikupljaju novce maznut pola , na kraju ce rampa kostat 100 000 € , ..bolje da zamijeni stan za kucu ili prizemlje

DU
Deleted user
22:41 04.08.2021.

Treba natjerati grad da tu nešto napravi. Ovo je katastrofa da se cura ne može kretati.

IB
iva.begovic
19:36 04.08.2021.

Jesam li to dobro shvatila? Oboljela je pokrenula kampanju za prikupljanje novca za ugradnju rampe iako se rampa iz tehničkih razloga, u stubištu zgrade u kojoj stanuje, ne može izvesti. Na stranu pianje zbog čega stan nije zamijenila stanom uu zgradi s liftom ili u prizemlju, ostaje pitanje mogu li oni koji su eventualno u online kampanji uplatili, nakon saznanja da novci ne mogu biti utrošeni za svrhu za koju su prikupljani, tražiti povrat novca?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije