Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neka bude svjetlost

Divovski reflektori na petlji više neće raditi

Slavonska
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
26.09.2015.
u 12:00

Viseće lampe na križanju Držićeva-Slavonska u funkciji od 70-ih godina

Petlja Slavonska-Držićeva za nekoliko dana noću će biti osvjetljena novom rasvjetom koja će zamijeniti stare žute lampe. Nova rasvjeta već je gotovo postavljena pa će se za nekoliko dana prestati paliti viseće lampe iznad kolnika Slavonske kao i devet divovskih reflektora koji su osvjetljavali petlju od izgradnje sedamdesetih godina.

Ekološka i štedljiva

– Radovi se završavaju u fazama i puštaju u probni rad. Dosad je završen centralni dio Slavonske avenije, dok se puštanje u probni rad ostale novoizgrađene javne rasvjete očekuje u narednih 10 dana - kazao je Dinko Bilić, pročelnik za promet i izgradnju grada. Pojasnio je da će se nakon postavljanja svih stupova nove javne rasvjete demontiraju stari niski stupovi, dok će se veliki stupovi za sada samo isključiti s napajanja te da će se njihova demontaža predvidjeti naknadno. Naime, kako je riječ o visokim i masivnim stupovima, za njihovo uklanjanje provesti će se poseban natječaj što nije uključeno u posao koji je za 3,5 milijuna kuna izvela tvrtka Dalekovod.

Bilić je pojasnio kako će se u konačnici umjesto reflektora koji su prometnicu osvjetljavali iz visine duž trase od ukupno 3,4 kilometara ugraditi 212 komada LED svjetiljki, te novih čeličnih stupova različitih visina. Tako je već postavljeno 18 komada stupova visine 14 metara, 13 komada visine 12 metara, 55 komada visine 8 metara, te 38 komada visine 6 metara.

–Projekt je izveden kako bi se zamijenila stara neekološka i dotrajala javna rasvjeta, a postavila nova, ekološki i energetski prihvatljivija rasvjeta - kazao je Bilić dodavši da će nova javna rasvjeta zahtijevati puno manje troškova prilikom održavanja.

Osim ulaganja u javnu rasvjetu duž petlje, tijekom ove godine za zamjenu postojeće i izgradnju nove javne rasvijete osigurano je oko 25 milijuna kuna.

Od toga je 200 tisuća kuna predviđeno za novu javnu rasvjetu u Radićevoj ulici nakon njene rekonstrukcije koja još nije krenula, te tri milijuna za novu rasvjetu na Trgu kralja Tomislava.

I za mostove

Novac, i to 4,9 milijuna kuna predviđeno je za osvjetljenje 'zelenog' željezničkog mosta preko Save. Naime, kako je obećao gradonačelnik Milan Bandić, Grad će svake godine osiguravati novac kako bi osvijetlili sve savske mostove.

Novu rasvjetu dobit će i ulice u Kozari boku i to I. etapa Koledovčine te Servisna cesta prema naselju. Na Trešnjevci će rasvjetu dobiti Domašinečka i Krapinska ulica, dok je 150 tisuća kuna predviđeno za rasvjetu na Trgu Francuske republike. Još milijun kuna predviđeno je za energetski pregled javne rasvjete.

>>HEP izborio javnu rasvjetu u Gradu - cijena 125 milijuna kuna

Komentara 4

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
14:31 26.09.2015.

Da ima Bilić "petlje" stare visoke stupove bi trebao iskoristiti kao reklamne panoe. Ovak će to Pripuz u staro željezo ;(

MI
mika2
18:03 26.09.2015.

Ti su stupovi simbol jednog vremena i napretka,kao i sama petlja.Šteta,bili su lijep simbol grada,mada zanemaren...Trebalo bi ih ostaviti kao spomenik urbane kulture,makar da svjetle za praznike...

2X
2Xgeneral
07:08 27.09.2015.

glavno da se vrti i dela!! nešto bu i završilo u đepeku mikijevih kumova. gdje je nestao miki ovih dana???? ne zna što će s izbjeglicama??? gdje je stručnjak kalinići za krizne situacije na bajakovu pomaže???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije