Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žrtve štednje

Daruju krv, ali ne zaslužuju pokaz? Darivatelj: To je nehumano

besplatan pokaz
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/2
30.12.2014.
u 09:00

Dogradonačelnica Sandra Švaljek poručila da ne vidi razloga za održavanje dobrovoljnih darivatelja krvi u kategoriji onih koji imaju pravo ne besplatni javni prijevoz u Zagrebu

Nešto više od 15 milijuna kuna - tolika bi naime bila ušteda u gradskom proračunu odluči li dogradonačelnica Sandra Švaljek pravo na besplatan pokaz oduzeti dobrovoljnim darivateljima krvi.

Gruba je to procjena iznosa, ali i krajnje neznatna u sumi milijuna koji se isplaćuju za pokaze nešto više od 85 tisuća građana koji u pet kategorija u Gradu Zagrebu ostvaruju pravo na besplatnu vožnju javnim gradskim prijevozom.

Za sve se kategorije, umirovljenike s mirovinom manjom od 3200 kuna, osobe s invaliditetom, članove obitelji smrtno stradaloga, ili nestaloga branitelja, učenike i studente čiji su ukupni mjesečni prihodi po članu domaćinstva jednaki ili manji od dvije tisuće kuna te nezaposlene izdvaja, također grubom procjenom, računajući puni iznos godišnje karte više od 271 milijun kuna.

I dok dogradonačelnica Sandra Švaljek, kako je barem kazala, ne vidi razloga zašto bi darivatelji bili još jedna kategorija koja ima pravo na besplatan javni gradski prijevoz, jer krv ionako daruju iz plemenitih razloga, baš takvi Zagrepčani zaslužuju biti za svoj plemeniti čin kojim spašavaju živote svih građana Hrvatske nagrađeni - pokazom za besplatnu vožnju.

– Nehumano je da čovjek želi nekome pomoći i da pri tome nema mogućnost prijevoza do mjesta darivanja – ogorčen je Večernjakov čitatelj Josip J. Uostalom pravo na pokaz ionako nije niti dosad plaćen svim darivateljima, ostvaruju ga muškarci koji su darovali krv 30 i više puta i žene koje su krv darovale 20 i više puta, isključivo ako to pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi.

Baš darivatelji krvi važna su skupina građana jer statistike Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu jasne su - u Hrvatskoj se sakupi 38 doza na tisuću stanovnika. Među darivateljima najviše je muškaraca, 70 posto dok je 30 posto darivateljica. Od ukupnog broja njih 85 posto višestruki su davatelji koji krv daju do pet puta u životu.

Komentara 10

BU
BubyZG
09:28 30.12.2014.

Kako više nemamo Imunološki zavod, dobrovoljni davatelji krvi ionako više nisu potrebni jer se krv nema gdje utrošiti osim direktno na oprecijama, a to su mnogo manje količine od sadašnjih. Dakle ušteda će se dogoditi zbog prirodnog izumiranja dobrovoljnih darivatelja krvi i V.D. gradonačelnica NE mora ništa poduzimati u tom smjeru.

DO
dosaosam
10:39 30.12.2014.

Da mi je znati kolika je plaća savjetnika koji se tako nešto pametno sjetio.Uz put gdje je diplomirao.Ovo je prepametno.

OS
Oluja-svih-Oluja
11:29 30.12.2014.

Sramota. Kakva sebičnost prema nesebičnim ljudima. Dobrovoljni davatelji su spasili tisuće života, a njihov grad ih pljune. Neće se darivatelji krvi "spasiti" zbog pokaza već je to minimalna gesta kojom se pokazuje poštovanje prema onima koji "ničim izazvani" svaka tri mjeseca daju krv za ljude kojima ona život znači. Socijalna inteligencija dotične je oko nule ili u laganom minusu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije