Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kritična masa

Danas se u Zagrebu održava biciklistička povorka: 'Ovo je najbezbolnijim način svladavanja prometnih gužvi'

Zagreb: Sindikat biciklista okupio bicikliste ispred Mimare pod nazivom "Kriti?na masa"
Luka Stanzl/PIXSELL
27.10.2023.
u 13:25

'Problem je to koji posebno muči Grad Zagreb i okolicu, u kojem svakodnevni zastoji i gužve postaju pravilo, a ne iznimka'

 Od nove pješačke zone u Preradovićevoj kroz centar grada krenut će ovoga petka u 18 sati noćna biciklistička vožnja čiji cilj je ukazati kako postoje rješenja za prometne gužve, ljepše i čišće gradove – tijekom cijele godine, ističu organizatori iz Sindikata biciklista koji su najavili jesensko izdanje "kritične mase".

Okupljanje počinje u 17.30, a vožnja će se kretati centrom grada pod pratnjom policije sve do cilja na početku Martićeve, odnosno Trgu hrvatskih velikana, gdje je predviđeno druženje. Povodom vožnje su izazovi dnevnih migracija stanovništva u gradovima, koji su sve veći pa biciklisti žele ukazati na potrebu da se više ulaže u rješena za javni gradski promet.

Adaptacija i širenje postojeće biciklističke infrastrukture smatraju malim korakom, ali i najbezbolnijim načinom svladavanja problema prometnih gužvi, buke i zagađenja. Problem je to koji posebno muči Grad Zagreb i okolicu, u kojem svakodnevni zastoji i gužve postaju pravilo, a ne iznimka.

>>POVEZANI ČLANCI:

 

– Ovom vožnjom poručujemo da je korištenje bicikala jednostavan, brz i priuštiv način za jačanje održive mobilnosti u gradovima, osobito u Zagrebu, a naglasak je na prometnoj sigurnosti u jesensko zimskim uvjetima – najavljuju iz sindikata.

Vožnju organiziraju zajedno s inicijativom “Noćna vožnja biciklima” koja u svojim vožnjama zadnjeg petka u mjesecu promovira korištenje svjetala i poštivanje prometnih propisa u gradskoj vožnji. Kritična masa, biciklistička povorka s ciljem promocije bicikla kao ekološkog i atraktivnog gradskog prijevoznog sredstva, održava se u organizaciji Sindikata biciklista od 2011. godine.

– Nažalost, implementacija naših inicijativa se ponekad događa i 10 godina kasnije, kao što je to bilo u slučaju pješačke zone u Masarykovoj ulici. No, to nas neće obeshrabriti da i dalje uporno zagovaramo pametna rješenja za zdravije, sigurnije i čišće gradove, koja donose brojne benefite našim sugrađanima – zaključuju organizatori uz napomenu kako nije riječ o utrci te sudionike pozivaju da se pridržavaju pravila i propisa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije