Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nabava

Čistoća plaća milijun kuna za rezervne dijelove kanti i kontejnera

čistoća
PIXSELL
27.03.2010.
u 15:59

Godinu dana prije Čistoća je, naime, za kante čije rezervne dijelove sada plaća milijun kuna, dala više od 1,600.000 kuna. Tolika je bila, naime, vrijednost natječaja za 2121 kantu za smeće, odnosno kontejner.

Za rezervne dijelove kanti i kontejnera za smeće zagrebačka Čistoća raspisala je ukupno milijun kuna vrijedan javni natječaj!

Jedan ponuditelj

Od spomenutog milijuna, 750.000 kuna odnosi se na rezervne dijelove kanti i kontejnera jednog proizvođača, a ostatak, odnosno 250.000 kuna, na dijelove kanti i kontejnera drugog proizvođača. Oba natječaja, provedena inače u studenome prošle godine, dobila je tvrtka Gradatin d.o.o. Milijun kuna za rezervne dijelove, poklopce i ručke kanti za otpad, primjerice, u Čistoći objašnjavaju da je riječ o - “vrijednosti na koje se mogu zaključiti ugovori u sljedeće četiri godine i da do sada nije zaključen niti jedan ugovor”.

Nadalje dodaju i da je za oba natječaja ponudu dostavio jedan ponuditelj, i to je tvrtka koja je na kraju i dobila poslove milijunske nabave. Godinu dana prije Čistoća je, naime, za kante čije rezervne dijelove sada plaća milijun kuna, dala više od 1,600.000 kuna. Tolika je bila, naime, vrijednost natječaja za 2121 kantu za smeće, odnosno kontejner. Ponudu je i tada dostavio jedan ponuditelj, i to je također bila tvrtka Gradatin d.o.o.

“Dokumentaciju za natječaj preuzelo je osam ponuditelja, a do krajnjeg roka za dostavu ponuda, ponudu je dostavio jedan ponuditelj - Gradatin d.o.o.”, odgovaraju iz Čistoće, dodajući da od te nabave kanti 2008. godine do studenoga 2009. nije raspisivan natječaj za nabavu rezervnih dijelova. A taj natječaj lani u studenome, dakle milijun kuna vrijednu nabavu rezervnih dijelova, dobila je ponovo ista tvrtka od koje su kante i kupljene 2008.

Nepažljivo rukovanje

Kakve su to kante čiji rezervni dijelovi stoje milijun kuna i potrebni su već godinu dana nakon nabave samih kanti, pitanje je na koje iz Čistoće odgovaraju:

– Građani grada Zagreba koriste kante, kontejner za odlaganje otpada, koje su kupljene daleko ranije no što je 2008. zaključen ugovor za kupnju istih, te da korištenjem i nepažnjom dolazi do trganja pojedinih dijelova koje je potrebno zamijeniti kako bi kante imale svoju funkciju i namjenu.

Inače, kante su 2008. kupljene jer su, odgovaraju iz Čistoće, trebale Čistoći, Tržnicama Zagreb, Zagrebparkingu, ZET-u, Robnim terminalima i Upravljanju športskim objektima.

Komentara 1

VI
Vito
09:34 28.03.2010.

Pogledajte sliku. Što na njoj nije sukladno potpisami ugovorima s međunardnom zajednicom o očuvanju okoliša? U lijevoj ruci čovjek drži papir i drvo te ih jednim zamahom baca u jedan kamion. A nam pričaju da moramo štedjeti. I odvajati primarnini otpad. Ova slika govori više negego sve obrane kako odvoz smeća mora poskupjeti i slične laži koje na serviraju činovnici. Hvala fotografu i uredništvu koje je objavilo slike na kojima se jasno vidi zbog čega imamo gubitke u poslovanju \"čistoće\". I višak nezaposlenih. Da su činovnici mislili ozbiljno kod kupovine kanti i ontejenra sigurno se ovakve slike ne bi niti moglo napraviti, jer bi građani imali nekoliko zaličitih kanti i kontejenra za odvajanje drva, papira, organskog otpada, metala, već kod odlaganja u svojoj kući. A sama cijena - 1,600.000 kuna pokazuje da je to moguće. kako? 1.600.00 / 4 = 400.000 kuna za papir, 400.000 kuna za organski otpad, 400.000 kuna za metal, 400.000 kuna za staklo. Mirogoj ima žute kante za plastični i metalni otpad. Istočni dio Zagreba je već 1987. godine dobiosmeđe kante za organski otpad i crne kante za ostali otpad. Uz zagrbačku Katedralu su postavljeni raznobojni kontejneri, namjenjeni skupljanju otpada za humanitarne svrhe. Ako i Crkva zna što znači razvrstavanje otpada, zašto ne bi za takvo nešto znali i u trvtki koja se time profesionalno bavi? Na moru imate kante plave boje, ne za papir, na žalost, već zbog needuciranih činovnika koji misle da će tako zadovoljiti turiste raznobojnim kantama susjednih primorskih gradića, mjesta, lokalnih samouprava. Samo tim izlogom obojenih kanti za smeće pokazuju svoju neškolovanost, neukost, neiformiranost o samom značenju boja kod razvrstavanja otpada u svom okruženju. Stranac dođe u \"prvo\" mjesto, vidi palve kante za smeće pa si misli da ovi troše isključivo papira i ništa drugo. Stranac dođe u \"drugo\" mjesto, vidi žute kante za smeće pa si misli da ovi troše isključivo PET i ništa drugo. I tako redom po mjestima, a uz cijelu obalu papira, plastike, građevinskog materijala, odbačenih vozila, vrećica sa smećem. Radnik na slici nije kriv za to što mu njegovi nadređeni naređuju kako se odnositi prema otpadu i na koji ga način odvoziti. On je samo srdstvo neobrazovanih činovnika predobro plaćenih za osiromašivanje našeg dohotka neadekvatnim zbrinjavanjem onoga što nam više nije osobno potrebno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije