Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekcija filma u galeriji klet

Cirkus stiže na Britanac: Osjećaj kao da ste sletjeli u Berlin ili Pariz

Britanski trg - fontana
Borna Filić/PIXSELL
02.03.2024.
u 17:00

Kino Cirkus je dio projekta Nacionalne cirkuske platforme, kao i programa Cirkorama produkcija i distribucija, koji se provode uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba - gradskog ureda za kulturu i civilno društvo.

Ovu subotu u 19 sati, održava se prvi po redu ovogodišnji Kino Cirkus u Zagrebu, projekcija filmova cirkuske tematike, a održat će skoro na samom Britanskom trgu, u prostoru Studio - galerije KLET na adresi Ilica 73. – Kad skrenete s Ilice u vezu gdje se smjestilo nekoliko umjetničkih inicijativa, dobivate osjećaj da ste direkt sletjeli u kreativni Berlin, Pariz ili London – poručuju organizatori ovog događaja usto dodavši kako je ulazak na projekciju besplatan.

Kino Cirkus ciklus je filmova cirkuske tematike uz koji publika može proširiti svoja znanja o slojevitosti cirkuske umjetnosti, njenom značaju, povijesti i razvoju, jednako kao i inspirirati se ovom osebujnom umjetnošću. Ovu subotu na repertoaru je zanimljiv i inspirativan dokumentarni film BETA CIRCUS, nakon kojeg će se online održati razgovor s jednim od samih aktera u dokumentarnom filmu.

BETA CIRCUS (Boosting European Trends and Artists in Circus Arts) projekt je koji se provodi u okviru programa Kreativna Europa Europske komisije, a projekt podržava edukaciju neafirmiranih umjetnika kroz transnacionalnu mobilnosti i pruža mogućnost napredovanja, vidljivosti u međunarodnim okvirima te upoznavanja novih estetika i tehnika.

VEZANI ČLANCI:

U prvoj inačici projekta, od 2020. do 2022. godine glavna tema je bila nova magija, s kroz ovaj dokumentarni film gledatelji će se upoznati s projektom, umjetnicima koji su prošli kroz projekt (među kojima su iz naše regije sudjelovali Danka Sekulović i Maxime Weinmann) te partnerima (srpski Ludifico) i mnogobrojnim mentorima. 

Nakon projekcije, u online razgovoru pridružit će se Kalle Nio, jedan od mentora u projektu i pionira nove magije, kao i cirkuska zajednica barcelonskog La Central del Circ! Kalle Nio ove godine dolazi u Split, gdje će na Festivalu neobičnih obitelji u organizaciji ROOM 100 kolektiva izvesti predstavu "The Green". 

Kino Cirkus nasljednik je Cirkuske srijede koju ju je organizirala Mala performerska scena. Projekt 2014. godine seli u Split u organizaciji suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100 i mijenja naziv u Kino Cirkus. Filmovi se od 2018. godine prikazuju i u Zagrebu kada se u ovaj projekt partnerski priključuje Cirkorama. Od 2019. godine Kino Cirkus se širi na ostale gradove u Hrvatskoj i danas se filmske projekcije redovito održavaju u Puli, Rijeci, Samoboru, Križevcima, Splitu i Zagrebu. Od 2022. godine Kino Cirkus provodi se kao dio programa Nacionalne cirkuske platforme.

VIDEO: Otvorenje cirkusa u Međimurju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije