Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gričevanje

Četiri "vještice" uzele su metlu u svoje ruke

'vjestice03_nnn_unu_271211'
Foto: ''
1/3
28.12.2011.
u 12:00

Rujana, Ida, Ella i Ivana na partyjima vješto puštaju glazbu i oživljavaju cijeli Gornji grad.

Večer je na platou Gradec. Rujana Jeger odjevena je u crnu haljinu iz 19. stoljeća. Za DJ pultom pušta "I Put a Spell on You" Screamin' Jay Hawkinsa. Dok književnica s cilindrom na glavi u bijeloj kupoli iz koje puca pogled na zagrebačku katedralu prelazi na glazbu iz Tarantinovih filmova, publika uz rakije pozorno sluša, a vani u bačvama tinja vatra.

Opreka duhu adventa

Dio je to ugođaja koji su posjetiteljima Gričevanja, zimskog festivala pop-kulture, tijekom nastupa u ulozi DJ-ice ponudile Rujana Jeger - DJ Grička vještica, voditeljica Ida Prester - DJ Jovanka Groz, pjevačica Ella Dvornik - DJ Dracuella i glumica Ivana Roščić - DJ Kontesa Nera.

Da su DJ-ice na Gričevanju odlična stvar, smatra i Rujana Jeger.

– Žene su općenito slabije zastupljene u muzičkom i supkulturnom svijetu – objašnjava zašto sudjeluje na festivalu za koji smatra da je "alternativa duhu adventa koji se sveo na kobasice i oblokavanje".

Iako je željela svirati gitaru i pjevati u bendu, ispostavilo se da je, kaže, potpuno netalentirana za sviranje.

– U meni pjesma budi puno asocijacija, to mi je treća najvažnija stvar u životu, bez toga ne mogu. Kao da posegneš u neki kofer sjećanja, tri takta muzike odvedu te na drugo mesto. Imam soundtrackove za šetanje psa, za vožnju na more... – otkriva svoju ljubav za glazbu Rujana. Redovito je, kaže, pohađala zagrebačke klubove Lap, Jabuku, Kulušić... gdje je "uvijek moljakala DJ-eve da joj puste ovu ili onu stvar."

Krajnje je vrijeme

Kako priznaje, s nekima je čak i hodala, ponekad s niskim pobudama – da se domogne glazbe. Kako je i dalje njome opsjednuta, postala je DJ Grička vještica.

– A i krajnje je vrijeme da se revitalizira Gornji grad, koji je lijep i šteta da zjapi prazan – smatra književnica.

S njom se slaže i Ida Prester, koja je, kaže, oduševljeno prihvatila ponudu organizatora da nastupi na festivalu, a nastupa večeras.

– Svidjelo mi se da rezidencijalna četvrt u kojoj se ništa ne zbiva i iz koje je nestao čak i kultni Lap, opet oživi. Nisam DJ, a ovo sam shvatila kao zabavu. Volim 80-e i 90-e, uvijek mi je lijepo otkriti nešto s plesnom komponentom, što nije laboratorijski proizvod studija – kaže Ida.

Zanimljivo joj je i poigravanje organizatora festivala s koncepcijom vještice, jako zločeste žene.

– Žena koja ima jasan stav kod nas je vještica, rospija, lajava... Uvijek pogrdno nazivana, demonizirana, pogotovu s muške strane. Zašto mi onda ne bismo uzele metlu u ruke i poigravale se time? – pita se Ida kroz smijeh.

Ivana Roščić ističe da bi, da živi nekoliko stoljeća ranije, bila spaljena na lomači.

– Za sebe mislim da sam vještica zbog svoje intuicije – ističe Ivana Roščić.

– Različite smo dobi, pa svaka ima publiku – kaže Ella Dvornik.

Komentara 1

PU
pumbica
11:45 30.12.2011.

Dali su te vještice iz kukuriku koalicije.Ili iz SDP-a....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije