Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od utorka

Burna povijest Kaptola i Gradeca u fokusu tematskog vodstva Muzejom grada Zagreba

Zagreb: Na Gornji Grad još uvijek se ne može autobusom, no uspinjača je u prometu
Patrik Macek/PIXSELL
16.04.2021.
u 15:33

Pridružite se vodstvima idućeg tjedna od utorka, 20. travnja do petka 23. travnja te narednog tjedna također od utorka do petka. Vodstvo počinje u 12 sati, a za sudjelovanje je potrebno kupiti kartu za stalni postav muzeja.

Odnosi plemstva, svećenstva i građana na Gradecu, Kaptolu i Medvedgradu u fokusu su novih tematskih vodstava stalnim postavom Muzeja grada Zagreba. Utemeljenje Kaptola veže se uz ugarskog kralja Ladislava, koji 1094. godine osniva Zagrebačku biskupiju.

Nakon provale Tatara (Mongola) na područje Ugarsko-hrvatskog kraljevstva, njegov nasljednik, kralj Bela IV., 1242. godine dodjeljuje privilegij slobodnog kraljevskog grada Gradecu potvrđivanjem Zlatne bule. Time Kaptol dobiva konkurenciju na susjednom brdu Grič. Istovremeno, zagrebački biskup gradi utvrdu Medvedgrad, u koju bi se mogao skloniti u slučaju nove tatarske provale. Kako do nove provale Tatara nije došlo utvrda Medvedgrad prodana je velikašima.

Želite li saznati više o burnoj povijesti Kaptola, Gradeca i Medvedgrada i odnosima građana, plemstva i svećenstva, pridružite se vodstvima idućeg tjedna od utorka, 20. travnja do petka 23. travnja te narednog tjedna također od utorka do petka. Vodstvo počinje u 12 sati, a za sudjelovanje je potrebno kupiti kartu za stalni postav muzeja. 

Zbog poštivanja epidemioloških mjera dozvoljeno je sudjelovanje do 7 osoba na vodstvu. S obzirom na ograničen broj sudionika, dolazak je obavezno najaviti bar dan ranije e-mailom na info@mgz.hr ili telefonom (01/ 48 51 361, 01/48 51 362).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije