Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od 23. do 30. listopada

Bogat program za 20. rođendan: Stiže nam ZFF, a evo i liste filmova koji se ne propuštaju

storyeditor/2022-10-18/022.jpg
19.10.2022.
u 14:16

Festival u nedjelju otvara hrvatski kandidat za Oscar, a 115 naslova u četiri natjecateljska i sedam popratnih programa gledat će se do 30. listopada

Raznolikim je repertoarom ispunjeno 20. izdanje Zagreb Film Festivala, koje nudi 115 naslova u četiri natjecateljska i sedam popratnih programa. Gledat ćemo ih od nedjelje do 30. listopada, i to u Tuškancu, Studentskom centru, Kinoteci, MSU i KIC-u, ali i na kinoeuropa.hr i croatian.film, a mi donosimo listu filmova koje ne biste trebali propustiti.

1. Sigurno mjesto

Hrvatski kandidat za Oscar otvorit će ovogodišnji ZFF. Prvi je to dugometražni film Jurja Lerotića, a u fokusu mu je procjep u životu jedne obitelji koji je nastao nakon pokušaja samoubojstva. Film je već nagrađivan na prestižnim europskim festivalima.

2. Alcarràs

Još jedan kandidat za Oscar, ali španjolski, redateljice Carle Simón, prvi je film na katalonskom jeziku koji je osvojio Zlatnog medvjeda. Priča je to o obitelji Solé, koja je ljeta provodila berući breskve u voćnjaku, a sad ga zemljovlasnici žele posjeći...

3. Garbura

Djelo Josipa Žuvana o dvojici dječaka nerazdvojnih unatoč činjenici da se njihove obitelji ne podnose nastalo je u sklopu ZFF-ove radionice Moj prvi scenarij, a premijerno je prikazano u San Sebastiánu. Iako se dvanaestogodišnjaci ne zamaraju nesuglasicama odraslih, već svoje dogodovštine snimaju za YouTube, svađa će ubrzo eskalirati.

4. Stric

Mješavina psihološkog trilera, društvene satire i blagdanske crne komedije ovjenčana je brojnim nagradama. Mjesto i vrijeme radnje: Jugoslavija, kasne osamdesete. Obitelj dočekuje voljenog strica koji se iz Njemačke vraća kući za blagdane. Radosni božićni ručak iznenada prekida zvonjava mobitela. Čini se da ipak nisu osamdesete, a ni Božić.

5. Klondike

Iz ratom pogođene Ukrajine stiže još jedan kandidat za Oscar, a potpisuje ga Maryana Er Gorbach. Priča je smještena u 2014., kada kreću sukobi u Donbasu. Trudna Irka i njezin muž Tolik žive blizu ukrajinsko-ruske granice, a svakodnevicu im prekida pad malezijskog aviona i bombardiranje kuće.

6. Torta od pelena

Jedan od zanimljivijih u konkurenciji kratkoga metra je i film posvećen mladim roditeljima. Dvoje dvadesetogodišnjaka teško se snalaze u prvim roditeljskim koracima tijekom kojih uče kako prihvatiti nepovratnu promjenu u svojim životima.

7. Žubor vode

Najbolji kratkometražni film iz Cannesa djelo je Story Chen. Kada u Zemlju udari asteroid i uzrokuje podvodne vulkanske erupcije, stanovnici maloga grada na obali rijeke počnu bježati u unutrašnjost. No Nian se prije odlaska želi oprostiti od prijatelja iz djetinjstva.

8. Zof

Rino Barbir na ZFF se vraća u programu Kockice, i to pričom o patološki ljubomornom Zofu koji se nakon prekida s djevojkom sve više zbližava sa stafordicom Lotom. Zofov odnos sa psom reflektira njegovo ponašanje prema ljudima koji su mu najbliži.

9. Trajna posudba

Kratkometražni film Davida Kapca dočarava zadnji radni dan jedne kvartovske videoteke. Dok vlasnik Fićo taj dan pokušava učiniti što mirnijim i bezbolnijim, njegovi prijatelji Gogo i Ozren čine sve kako bi to onemogućili.

10. Ružičasti mjesec

Tijekom obiteljske večere sa 74-godišnjim ocem Janom Iris i Ivan dobivaju šokantnu vijest. Jan je umoran od života i odlučio je umrijeti do sljedećeg rođendana. I dok Ivan stoički prihvaća očevu odluku, Iris se odbija pomiriti s apsurdnom idejom.

11. Rocca mijenja svijet

U programu za djecu priča je o hrabroj, zabavnoj i jedinstvenoj jedanaestogodišnjakinji koja živi sama s vjevericom i prvi put kreće u normalnu školu. Ondje će se istaknuti nekonvencionalnim karakterom, ali i sukobiti sa školskim nasilnicima.

12. Uspavanka

Pedro Almodovar ovaj je film nazvao najboljim debitantskim španjolskim ostvarenjem u posljednjih nekoliko godina. Amaia i Javi novopečeni su roditelji, no zbog Javijevih dugih poslovnih izbivanja sav teret pada na Amaiju. U potrazi za potporom ona odlazi roditeljima, a kada joj se majka razboli, primorana je preuzeti i njezine obveze.

13. Praznik rada

U programu Ponovno s nama prikazuje se crnohumorna drama Pjera Žalice o mentalitetu balkanskog čovjeka, kojom je zatvoren ovogodišnji sarajevski festival. Nakon deset godina rada u Njemačkoj Armin se vraća u BiH, ali ne nalazi svog oca Fudu. Susjedi kažu da je uhićen...

14. Ja, moja ciganska obitelj i Woody Allen

Intimistička je priča na ZFF-u 2010. nagrađena Zlatnim kolicima za najbolji dokumentarni film. Prema obiteljskoj tradiciji, 19-godišnja Romkinja Laura već se trebala udati, no ona još od djetinjstva zna da želi režirati filmove poput svoga idola Woodyja Allena.

15. Ljubavni život

Taeko i njezin muž Jiro vode miran i pomalo hladan život s njezinim malim sinom Keitom. Iako nisu pretjerano bliski, a ni Jirovi roditelji nisu oduševljeni njegovim izborom partnerice, sve ih spaja ljubav prema Keitu. Tragična nesreća dovest će dječakova davno izgubljenog oca Parka natrag u Taekin život.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije