Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČISTOĆA U MOM KVARTU

Bilo bi dobro da se češće kontroliraju podzemni kontejneri

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
15.12.2018.
u 12:40

Problem su im zeleni otoci koji su na prometnim lokacijama, a nemaju ni reciklažno dvorište. No mobilnu bi varijantu uskoro mogli dobiti

Da bi odložio papir, plastiku ili staklo na zelenome otoku, stanovnik četvrti Donji grad mora autom stati posred ceste, upaliti sva četiri žmigavca i munjevitom brzinom pobacati onoliko otpada koliko stigne prije nego što svojim blokiranjem ceste stvori prometni kolaps i na sebe navuče hordu bijesnih vozača. Zelenih je otoka u četvrti, naime, 47, od kojih 28 ima sve kontejnere, odnosno spremnike za papir, plastiku, metal, staklo i tekstil, no većina ih se nalazi na prometnim žilama kucavicama Zagreba poput Boškovićeve i Hebrangove koje čine Zeleni val.

Nema kašnjenja

Kvart je star, male površine i pun uskih ulica, objašnjava predsjednik Vijeća gradske četvrti Petar Paradžik, pa zato ne postoji sretno rješenje za zelene otoke. Kamo god ih postavili, kaže, nekome će smetati jer nema lokacije kojoj korisnici mogu prići automobilom a da ne blokiraju promet.

Foto: VLm
Zeleni otoci samo su jedan od problema s otpadom u Donjem gradu. Paromlinska je ulica, naime, jedna od dvije u Zagrebu u kojoj se nalaze podzemni kontejneri za odvojeno prikupljanje otpada, no unatoč redovnom odvozu, ponekad se događa da se ti spremnici toliko napune da se iz njih prelijeva u korito ispod. Spremnici se prazne bez kašnjenja tri puta tjedno, ističu u Zagrebačkom holdingu, no Paradžik smatra da situaciju treba poboljšati.

– Podzemni kontejneri trebali bi se češće kontrolirati i isprazniti čim se primijeti da su puni, a ne prema rasporedu – kaže. Isto, dodaje Paradžik, vrijedi i za odvoz komunalnog miješanog otpada.

Muče se s prostorom

Bilo bi sjajno, ističe također, kada bi četvrt imala svoje reciklažno dvorište, no ne postoji prostor u koji bi ga mogli smjestiti, pa većina stanovnika odlazi na Gornji grad, gdje se nalazi njima najbliže odlagalište. U planu je montiranje mobilne varijante, no pregovori su, kaže Paradžik, još u tijeku.

A kada bi postojalo reciklažno dvorište, stanovnici bi onamo mogli odvesti i svoj glomazni otpad. No to zasad nije moguće, a prema zakonu odlaganje krupnog otpada na javnim površinama strogo je zabranjeno. Stoga im regulativa omogućuje da dvaput godišnje besplatno naruče odvoz glomaznoga otpada, a maksimalna je zapremnina dva kubična metra.

No taj odvoz dvaput godišnje, kaže Paradžik, za mnoge je nedovoljno čest pa zato nerijetki stanovnici kvarta svoje rabljene kaučeve, pokvarene hladnjake i stare perilice ostavljaju ispred zajedničkih prostorija ili u hodnicima i dvorištima zgrada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije