Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako su radili?

Bez izostanka je 19 skupštinara, a ima i onih koji se nijednom nisu javili za riječ

Zagreb: Nastavljena 40. sjednica Gradske skupštine
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
21.04.2021.
u 10:56

Nula jest statistika zastupnice Bloka za Hrvatsku Ane Lederer, koja je prisutna bila na 34 od 40 ukupnih sjednica, ali ni na jednoj se nije javila za riječ. Čak i Ševko Omerbašić iz Bandić Milan 365, koji je bio na svih 40 sjednica uključio se u raspravu – jednom.

Konac ili kraj. Vrijeme kad se zbrajaju karte, igrala se bela, možda poker ili najobičniji mau-mau. I naravno da rad u Gradskoj skupštini nipošto nije igra, ali kakve su adute vadili zastupnici, provjerili smo sad, kad su klupe u kojima su sjedili prazne i nestrpljivo čekaju tko će ih grijati nakon lokalnih izbora u svibnju. “Grijati” pišemo s namjerom jer neki od 51 zastupnika, koliko ih na Gornjem gradu ima, radili su upravo samo to. S njima ćemo i krenuti.

Kako stoje kandidati

Nula jest statistika zastupnice Bloka za Hrvatsku Ane Lederer, koja je prisutna bila na 34 od 40 ukupnih sjednica, ali ni na jednoj se nije javila za riječ. Bez pitanja, rasprava, replika, pa čak i bez prijave kršenja poslovnika, najjednostavnijeg načina da se dobije “bod”, mandat je odradila kandidatkinja za zamjenicu potencijalnog gradonačelnika Miroslava Škore. Njezino iskustvo u kulturi, odnosno činjenica da je bila intendantica Hrvatskog narodnog kazališta, kao i pročelnica Gradskog ureda za kulturu, zbog čega i nije kao skupštinarka sudjelovala na svih 40 sjednica, glavne su joj reference u Škorinu taboru, koji kao njezinu prednost ističe upravo i rad u gradskom parlamentu. On, naravno, nije samo javljanje za riječ na sjednicama jer zastupnici sudjeluju i u radu raznih odbora, ali osim Ane Lederer, svi su zaključili da bi ipak bilo dobro da ponekad i progovore. Čak i Ševko Omerbašić iz Bandić Milan 365, koji je bio na svih 40 sjednica pa se u raspravu uključio – jednom.

Nije on jedini došao na sva zasjedanja, to je napravilo 19 zastupnika, a među njima bili su nezavisni Renato Petek i SDP-ov Matej Mišić. Rekorderi su ova dvojica, prvi po pitanjima i prijedlozima, kojih je bilo 33, a drugi po 59 ukazivanja na povredu poslovnika. Aktivan je Petek, kandidat za zamjenika Jošku Klisoviću, bio i na drugim poljima, baš kao i Mišić, a još se jedan pretendent na funkciju nakon izbora istaknuo. Kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević, s 264 rasprave, “pobjeđuje” u svojoj kategoriji, a SDP-ov Zvane Brumnić skupio je najviše replika, 216. Među onima koji su odradili čitav mandat, a najmanje su sjednica pohodili, jest Bruna Esih, čelnica Neovisnih za Hrvatsku, koja je stigla na 25 od 40 dogovorenih termina zagrebačkog sabora.

Vratit ćemo se sad još malo na kandidate, prvo na HDZ-ova Davora Filipovića. Solidna je njegova statistika, bio je na svim sjednicama, prijedloga je imao dva, 48 puta je raspravljao, 33 puta replicirao, a ispravljao je i netočne navode te poslovnik. “Šiša” ga, međutim, Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a, koja je propustila jednu sjednicu, ali postavila osam pitanja, 228 puta se uključila u raspravu, a 170 puta replicirala. Aktivan je bio i Tomislav Stojak, koji na izbore ide samo s listom upravo za Skupštinu. On je propustio također samo jednu sjednicu, na svakoj četvrtoj imao je pitanje za gradsku vlast, raspravljao je 124, a repliku iskoristio 68 puta.

Nije izvor vidljivosti

Hoće li njegov, a i angažman ostalih zastupnika u mandatu koji je završio, utjecati na onaj koji slijedi, pitali smo političku analitičarku Ankicu Mamić.

– Bojim se da to neće jedno s drugim imati puno veze. Primjerice, Tomašević i cijela njegova lista brendirali su se na zagrebačkom potresu, ne na aktivnosti u Skupštini, iako su bili odlični i aktivni zastupnici. Ali interesu opće javnosti bili su gotovo anonimni, odnosno percipirani prije svega kao aktivisti, što im i sad mnogi navode kao manu – objašnjava Ankica Mamić pa dodaje kako je Ana Lederer vidljivost u medijima crpila prije svega kao pročelnica za kulturu.

– To je i logično jer izvršna vlast se vidi više nego Skupština. Ona je uglavnom predmet posebnog interesa, biračima nije naročito zanimljiva. Mislim da neaktivnost Ane Lederer nije ni njezina mana ni prednost. Birači koji su odlučili kako će glasati, već su to napravili, a do neodlučnih ćete teško doći angažmanom u Skupštini – kaže Ankica Mamić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije