Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Limeno kazalište

“Besplatno” kazalište za početak će nas stajati – 30 milijuna kuna

Limeno kazalište
VL
13.09.2011.
u 11:00

Projekt za potsdamsko kazalište, koje je u grad stiglo još prije pet godina, dovršen je i svaki trenutak očekuje se njegova potvrda.

Brdo čelične konstrukcije koju je grad kupio u njemačkom gradu Potsdamu, a poznato kao kazalište Baraka, nakon godina skladištenja na otvorenom prostoru Zagrebačkog velesajma, napokon bi, izgleda, moglo biti i sastavljeno.

Ne zna se ni oprema

Naime, ovih dana čeka se potvrda glavnog projekta koji je potpuno dovršen, kao i cjelokupni troškovnik, a kazalište Baraka bi, kao što je i planirano, trebalo biti smješteno u naselju Sloboštini.

– Glavni projekt bit će potvrđen ovih dana, no kada će se krenuti u realizaciju, još se ne zna. To ovisi o osiguranju novca. Ne znam na koji način će se financirati – kazao je Gordan Hanžek iz Gradskog ureda za izgradnju grada.

Procjenjuje se da će “obloga” na željeznu konstrukciju koja je kupljena te gradnja parkirališta kazališta koje je trebalo biti “besplatno” stajati oko 20 milijuna kuna, a ako se tom iznosu pribroje i troškovi carine, konstrukcije, demontaže i prijevoza te projektiranja, ukupno će Grad za Baraku izdvojiti oko 30 milijuna kuna.

– To će biti višenamjenski prostor, no koje kazalište će se ondje smjestiti, još se ne zna. Hoće li to biti stalna postava, alternativno kazalište te kako će točno biti opremljeno rasvjetom i ostalim, također se ne zna – dodao je Hanžek.

Montažno kazalište površine je 3000 četvornih metara, u glavnoj dvorani bit će 600 sjedala, a uz pomoćne prostorije, garderobu, rasvjetu i prostor za orkestar moći će se koristiti u razne svrhe.

– Prostor je dužine 70 metara, a visine deset. Zbog toga će se moći koristiti za razne potrebe.

Mi imamo čeličnu konstrukciju i na nju ćemo staviti oblogu.

To su građevinski radovi za koje je sve pripremljeno, no ovisi o tipu kazališta kako će ono biti unutra opremljeno te koliko će to još dodatno stajati – kazao je Hanžek.

Podsjećamo, za sudjelovanje u natječaju za preuzimanje “limenke” Grad je platio 85 tisuća eura.

Osim toga, Zagreb je za uređenje Potsdamskog trga na kojemu je bilo kazalište platio 85 tisuća eura.

Uredno stanje

Pravomoćna lokacijska dozvola za gradnju izdana je još 2008. godine, a nekoliko je puta obećavano i da će početi montaža ionako skupog kazališta, no nikada nije započeta.

Iako već godinama leži pod otvorenim nebom, konstrukcija iz Potsdama je, kako kaže Gordan Hanžek, u dobrom stanju.

– Tehnički dio posla je obavljen. Pratimo situaciju na Velesajmu i stanje konstrukcije je uredno. Taj teatar u Potsdamu nije imao oblogu koja bi zadovoljila akustiku. Na tome ćemo mi raditi – objasnio je Gordan Hanžek.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije