Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uzbuna u gajnicama

Baptisti će u bivšoj policijskoj postaji azilante podučavati o hrvatskoj kulturi i običajima

Kuća Nade u Gajnicama
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/6
15.03.2019.
u 10:00

'Kuća nade', kako će se zvati buduće okupljalište stranaca koji su u Hrvatskoj dobili međunarodnu zaštitu, digla je ovih dana popriličnu 'buru' u zagrebačkom naselju

Smještaj osoba koje su dobile azil u Hrvatskoj, tečajevi hrvatskog jezika i kulture življenja u našoj zemlji, radionice i mentorstvo za bolje razumijevanje i prilagodbu u društvenom životu, edukativne, kreativne i sportske aktivnosti za djecu i odrasle, podrška školskoj djeci u svladavanju gradiva, pomoć u postupku nostrificiranja svjedodžbi i diploma, mentorstvo pri zapošljavanju, samozapošljavanju i pokretanju startupova u Hrvatskoj...

Na korištenje na 10 godina

Dio je to programa koji će se od kraja svibnja odvijati u kući bivše policijske postaje u Gajnicama, koja posljednjih dvadeset godina zjapi prazna i propada, a sada je u jeku obnove. “Kuća nade”, kako će se zvati buduće okupljalište stranaca koji su u Hrvatskoj dobili međunarodnu zaštitu, digla je ovih dana popriličnu “buru” u tom zagrebačkom naselju. Čim su čuli da im u kvart stižu azilanti, mnogi su se digli na noge, a tema je to zbog koje društvene mreže još uvijek “gore”. Ideju otvaranja “centra za azilante”, kako su ga prozvali, većina nije baš pozdravila.

Najviše, kažu, zbog straha za vlastitu sigurnost. No dolaskom u naselje i razgovorom sa stanovnicima, ekipa Večernjeg lista saznala je kako mnogi ne znaju detalje ni pozadinu ovog projekta, pa ni tko stoji iza njega i što će se sve odvijati u kući. Zvati je “centrom za azilante” sasvim je krivo, naglasit će Mihal Kreko, pastor Baptističke crkve Zagreb, koja ulaže u prostor.

Oni su od Ministarstva unutarnjih poslova, koje je dosadašnjih godina upravljalo nekretninom u državnom vlasništvu, kuću dobili na korištenje na deset godina bez naknade pod uvjetom da derutno zdanje obnove i opreme. Oni su potom zajedno osmislili program s ciljem da se pridonese, piše u ugovoru, “što boljem, uspješnijem i sretnijem životu i radu u Hrvatskoj”.

– Kuća će biti otvorena za sve marginalizirane i ranjive skupine, ne nužno azilante. S njima ćemo raditi da ih adaptiramo u našu kulturu, ali i vjeru, jer su mnogi prešli na kršćanstvo – kaže pastor Kreko, dodajući da će organizirati i tzv. meals on wheels, odnosno dostavu hrane starijima i nemoćnima.

Smještaj za osmero ljudi

Onima koji se plaše nereda u naselju odgovara – nema strožeg sustava provjere migranata od onog hrvatskog.

– Prije nego što dobiju azil u ovoj zemlji, svatko mora proći proces provjere od državnih institucija koji traje dvije do tri godine – kaže pastor Kreko, dodajući da će u kući biti smještaj za osmero ljudi.

Kuću nitko nije ni htio kupiti

Kuća se, objasnili su iz MUP-a, koristila za kao tadašnja policijska ispostava do kraja 1998., a Ministarstvo se od tada više puta obraćalo bivšem Uredu za upravljanje državnom imovinom upućujući na to da nema potrebe za korištenjem. Tijekom 2008. i 2010. objavljen je, ističu, natječaj za prodaju, no u otvorenom roku nije pristigla nijedna ponuda. Sada će kuća, među ostalim, biti privremeni smještaj za osobe s međunarodnom zaštitom.     

Video: Osnivanje sportskog megaholdinga

Ključne riječi

Komentara 5

AN
ante00
18:01 18.03.2019.

Hoće li ih podučiti i pravom hrvatskom šovinističkom laprdanju u komentarima na internetu, izgleda da je to odraz kulture.

ON
ona.
10:27 15.03.2019.

bolje razumjevanje i prilagodbu? Kad ih već ucite onda ih naučite kako će izgledat kad će ih poizbacivat iz zemlje, a ne ih učit kulturi i ko zna čemu da ostanu u rh. dotepenci nam ne trebaju, još ćemo za par godina mi bit ti koji će molit za milost, da nas ne pobiju i slicno

DU
Deleted user
17:50 17.03.2019.

Vi govorite o misionarima, a članak govori o muslimanima... da li je netko pitao stanovnike tog kvarta žele li centar za divljake?... odvedite ih prvo do škole ili vrtića, da znaju di će bombu postaviti.... Nek ih bandić naseli k sebi u Bužanovu....pitajte po Dugavama koliko im je pala cijena stanova...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije