Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarenje otpadom

Bandićev plan bez potpore, uskoro veći računi za smeće

ŽIVO U SKUPŠTINI Gradonačelnik se za raspravu o Planu gospodarenja otpadom opskrbio brdom papira
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/2
27.04.2018.
u 08:54

Na Plan gospodarenja otpadom stiglo je više od dvije tisuće primjedbi građana i udruga, ali Grad nije prihvatio ni jednu

Predlagali smo da se izbaci izgradnja kompostane u Brezovici i reciklažnog dvorišta za građevinski otpad, kako bismo Plan gospodarenja otpadom ipak donijeli. Odbili su to i Neovisni za Hrvatsku i HDZ. Toliko o brizi za građane – razočarana je kasno sinoć koalicijskim partnerima bila pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić jer zastupnici Gradske skupštine s 25 glasova protiv, 15 za i sedam suzdržanih odbili su donošenje Plana.

Ništa od novca Europske unije koji je Grad mogao povući za kante, kamione i sortirnicu, objasnila je odmah Jozić, a već ranije tijekom dana pojasnila kako će takav scenarij značiti definitivno poskupljenje računa za smeće Zagrepčanima.

Koalicijski partneri protiv

- Do 25. svibnja rok je za prijavu za sufinanciranje kanti, a ne napravi li se to do zadanog datuma, 85 posto cifre koja će se izdvojiti za infrastrukturu za otpad, a koju bi inače dala EU, platit će se iz proračuna ili kreditom – objasnila je Jozić još na početku rasprave o točki šest od 54, koliko ih je bilo na dnevnom redu. Već tada čekalo se hoće li se Plan gospodarenja povući s dnevnog reda jer koalicijski partneri gradonačelnika Milana Bandića još jučer ujutro najavili su kako njegovo donošenje neće podržati jer „nije u skladu sa željama Zagrepčana“.

Podsjetimo, na javnu raspravu o Planu stiglo je oko dvije tisuće primjedbi građana, a većina njih odnosila se na izgradnju tri objekta – kompostane u Brezovici, građevinski otpad u Kostanjeku i Centra za gospodarenje otpadom u Resniku.

- Problem ćemo riješiti kako god vi glasovali – poručio je, međutim, zastupnicima gradonačelnik Milan Bandić, pa dodao da je on ionako u “win-win situaciji“. Hoće li “dobiti peneze od Unije ili neće, svejedno mu je“.

- Na vama je, bujrum – rekao je skupštinarima, a onda istaknuo da alternativna rješenja ni za jednu lokaciju, odnosno ni za Resnik, ni za Brezovicu, ni Podsused od oporbe nije dobio. A spreman je na sve.

- Neka me kamenom s odlagališta građevinskog otpada pogodi pročelnica Jozić ako nismo tražili alternative – odgovorio mu je Krešimir Kartelo iz Neovisnih za Hrvatsku, dok je SDP-ov Zvane Brumnić istaknuo kako se druge lokacije nisu mogle ni planirati jer je već odavno Prostornim planom koji je Grad donio točno određeno gdje bi se planirani objekti mogli i izgraditi. Odgovornost da će “zbog njih“, kako je rekao gradonačelnik Bandić, Zagrepčanima računi biti veći, zastupnici su odbili.

“Grad nije odradio posao”

- Plan je pred nas stavljen na način “ili ga prihvatite i sve u redu, ili nemojte pa ćete vi biti krivi“. Ali nećemo jer situacija je ovo u kojoj Grad nije odradio posao s građanima. Oni su protiv objekata jer nemaju cjelovitu informaciju - rekla je GLAS-ova Anka Mrak Taritaš. Plan gospodarenja otpadom, u kojem se govori i o tome na koji će se način odvojeno prikupljati otpad, što je već sad zakonska obveza Zagrepčana, na usvajanje će ponovno moći tek za tri mjeseca jer tako nalaže procedura odbiju li zastupnici prihvatiti određenu točku dnevnog reda.

Mještani Resnika, Podsuseda i Brezovice s transparentima dočekali zastupnike u Gradskoj skupštini

„Ne trujte nam budućnost“, „I vaš je ovo dom“, ali i „Stavi pravu stvar na pravo mjesto u Remetinec“ – transparenti su protiv donošenja Plana gospodarenja otpadom koji su jučer ujutro dočekali zastupnike na ulazu u Skupštinu. Većina njih bila je, naravno, upućena gradonačelniku Milanu Bandiću, i to od stotinjak prosvjednika koji su na Gornji grad stigli uglavnom iz Resnika, Podsuseda i Brezovice, a podršku dali su im i saborski zastupnici Gordan Maras (SDP), Branimir Bunjac (Živi zid) te Nikola Grmoja i Marko Sladoljev (Most).

Foto: Jurica Galoić/ PIXSELL

– Godinama se borimo protiv negospodarenja otpadom temeljenom na megacentru u kojem je predviđena gradnja spalionice koja je sada dobila novo ime „energana“ – rekla je Branka Genzić Horvat iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik (UZOR), na čijem bi se području trebao graditi Centar za gospodarenje otpadom. Planu jasno „ne“ rekli su i stanovnici Podsuseda, gdje se planira odlaganje građevinskog otpada.

- Potvrđujemo to i sa 7753 potpisa na peticiji – kazala je Lucija Račić iz Udruge Eko 2000 iz Podsuseda, dok je Nikolina Frklić iz Inicijative građana Brezovice poručila gradonačelniku da je „tužno da se, uz borbu za egzistenciju i ostanak u zemlji, treba boriti i za čist zrak“. Kompostana usred naselja, kaže Frklić, nije opcija.

– Borit ćemo se do kraja, ako treba i tijelima ćemo zaustaviti gradnju – poručili su stanovnici Brezovice.

 

 

 

Komentara 10

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:18 27.04.2018.

Hm, gospodin gradonačelnik pati od gadne demencije, pa misli da svi imaju isti simptom. Itekako je bilo zamjenskih lokacija, itekako je bilo drugih koncepata, itekako je bilo boljih rješenja od ovih izmišljanja novih naziva da bi se "kurilo". U javnosti jedno, a onda potajno guranje štetnog koncepta koji odgovara nekim interesnim skupinama. Cijela ekipa koja mu je slagala plan je spalioničarske provinijencije i naravno, uz interes gura ono na čemu vidi priliku za zaradu. Vodali su ljude u Beč i pokazivali im njihove spalionice, - koje će ovi zatvoriti, jer Beč prelazi na koncept gospodarenja otpadom Smart City, kao i svi pametniji gradovi, jer EU propisi ne dozvoljavaju paljenje otpada zbog dioksina i furana. Ovo sa kantama koje će platiti zagrepčani isto je svinjarija. Što će im kante kad nemaju sustav? Onaj Dobrović, dobro je to smislio na Krku i u Prelogu i dosta u redu to tamo funkcionira. Ali tamo nema mafijaša koji bi bacali oko na smetlišta kao u Zagrebu. Na ZG pročistaču imaju 500 tisuća tona mulja s kojim ne znaju što će. Sklopili su ugovor, na kojeg je kasnije stiglo 50 aneksa, koji su poskupili vodu do neba u gradu koji leži na vodi. Koncesionar je svoje novce već povukao i sada može još 15 godina guliti zagrepčane i zatrpavati ih muljem. To je bio posao, kao da neko renovira kupaonu, a onda mu majstori u dnevnom boravku ostave sve što su polomili i na to natrpaju fekalije i naravno debelo naplate. I ovakva gradonačelnikova ekipa bi "delala" i dalje. Ma nemoj.

Avatar Duran Duran
Duran Duran
09:34 27.04.2018.

Vidim da se u članku ne spominje Jakuševec koji se zanemaruje, glavni je generator svih problema oko smeća. Očito je cilj prikriti istinu, uvjeriti, pa i kupiti za istinu koja je laž. Upravo je brdo u Jakuševcu(i okolna infrstruktura) ukazala kako se ne smije gospodariti otpadom tak da svako naselje "puše i na hladno" po pitanju gospodarenja otpadom. Napominjem da Prudinec nije ni blizu saniranog, a još dalje je od konačnog riješenja na zadovoljstvo okolnog stanovništva.!

GR
grebza
18:55 29.04.2018.

Sve dok stručni i obrazovani ljudi konačno ne počnu voditi naš grad a ne ovaj populistički šarlatan nećemo se maknuti sa ovog moralnog, društvenog i civilizacijskog dna u koje nas je sve uvalio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije