Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKINUO RASPRAVU O MEMORANDUMU

Bandić zabranio pročelnicima da govore: 'Nisam mogao vjerovati što se priča'

Milan Bandić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
04.09.2019.
u 17:41

- Ako oni žele tri dana imati sjednicu, neće je imati zbog nas. Od mene nećete više čuti ni riječ - rekao je Bandić zastupnicima koji cijeli dan raspravljaju o budućem “Manhattanu”.

Slušao sam vas po gradu i nisam mogao vjerovati što se priča – raspravu o Gradu u gradu u Skupštini je prekinuo gradonačelnik Milan Bandić, koji je stigao na sjednicu nakon što ju je ujutro, poslije aktualnog sata, napustio. Pročelnicima je poimence zabranio daljnju diskusiju.

- Ako oni žele tri dana imati sjednicu, neće je imati zbog nas. Od mene nećete više čuti ni riječ - rekao je Bandić zastupnicima koji cijeli dan raspravljaju o budućem “Manhattanu”. pa zaključio da se od njega više neće čuti ni riječ. Memorandum o razumijevanju između Grada i tvrtke Eagle Hills objavljen je dan ranije, što je oporba i zahtijevala, a sad su od gradskih čelnika tražili da im detaljno pojasne što je i kako s Arapima dogovoreno, je li dokument obvezujući i, s obzirom na njegovu tajnost, jesu li investitor dao suglasnost da memorandum vidi svjetlo dana.

- Kakav je ovaj projekt kaos, vidi se samo iz njegova imena. Grad u gradu, Manhattan, Zagreb City, ni sama gradska uprava ne zna kako se zove, a sudeći po memorandumu, dosta je toga već definirano – kazao je Tomislav Tomašević iz Zagreb je naš pa kratko podsjetio tijek pronalaska samog investitora za područje od 1,1 milijun kvadrata uz Savu. Javni poziv investitorima, pojasnio je Tomašević, objavljen je 13. veljače s rokom za javljanje od 15 dana, 5. ožujka odabran je Eagle Hills, a 12. ožujka već je potpisan memorandum.

- Najbrži je to valjda proces u povijesti grada, i za postaviti kiosk procedura je duža. Što drugo misliti nego da je sve bilo unaprijed dogovoreno – rekao je Tomašević pa postavio pitanje i o tome je li sam memorandum obvezujući ili nije. Jer, kako je objasnio SDP-ov Matej Mišić, u jednom njegovom djelu piše da nije, ali u pet članaka eksplicitno stoji kako su oni za ugovorne strane obvezni.

- Članci su to o raspolaganju nekretninama koje su trenutačno na zemljištu te onaj o međunarodnoj arbitraži dođe li do spora između Grada i Eagle Hillsa – rekao je Mišić, čija je stranka jučer DORH-u podnijela zahtjev za pokretanje postupka utvrđivanja ništavnosti memoranduma jer ga gradonačelnik Milan Bandić, kažu, nije imao pravo potpisati. Vrijednost nekretnina na zemljištu gdje bi trebao biti Grad u gradu, govore zastupnici, veća je od milijun kuna, što znači da o njihovu raspolaganju mora odlučivati Skupština. A što je točno Grad u gradu zanimalo je Anku Mrak Taritaš iz GLAS-a, koja, kako je kazala, to iz memoranduma nije doznala.

- Jedino što znamo jest da postoje dva partnera, Eagle Hills ima reference da gradi, to će biti korisno građanima, turistima i poslovnim subjektima, a tom dijelu grada dat će se značaj kakav povijesno zaslužuje – sažela je memorandum Mrak Taritaš, pa dodala kako bi Grad trebao izvijestiti o tome što zaista planira raditi na području Velesajma i Hipodroma. Da se to još uvijek ne zna, pojasnila je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić, rekavši da je sklopljeni memorandum neobvezujući i načelno dogovara partnerstvo, a za namjenu prostora raspisivat će se urbanističko-arhitektonski natječaji. A pobjednika tih natječaja, kazao je nezavisni Vladimir Ferdelji, odlučivati bi mogao upravo Eagle Hills, a ne Grad Zagreb.

- Ono što se ovim dokumentom odredilo jest da će Zagreb dati zemljište i osigurati infrastrukturu za izgradnju. Zauzvrat će dobiti dio u takozvanom Ciljanom društvu, ali manjinski. To znači da neće moći izabrati upravu, nego će to napraviti partner. Znači, dat ćemo 1,1 milijun kvadrata, uložiti novac u infrastrukturu, a zauzvrat dobiti udjele u društvu u kojem nećemo upravljati. Plus, dobit se neće dijeliti dok zadnji kredit ne bude isplaćen, tako da prve novce Zagreb može vidjeti za 30 godina. Gdje je tu naš interes? – pitao se Ferdelji, dok je pročelnica Gradskog ureda za strategiju Sanja Jerković rekla da će Grad biti taj koji će raspisivati natječaje za sadržaje na Manhattanu. Objašnjavale su dvije pročelnice, Jozić i Jerković, kako će čitav proces izgradnje uz Savu biti prezentiran Skupštini i transparentan, a otkrile su i kako nisu tražili od Eagle Hillsa javnu objavu memoranduma, iako je ugovor trebao biti tajan.

Komentara 44

FI
Fijaker13
17:49 04.09.2019.

Klasično manipuliranje dosjetkama, omalovažavanjem itd. I to je legitimno. Međutim, nije mi jasno kako novinari, a ponajviše drugi političari s kojima raspravlja ne nalaze načina da se raspravlja o činjenicama.

HE
herojulice
18:29 04.09.2019.

Pa dajte više trpajte ih sve na Goli otok.

DU
Deleted user
19:16 04.09.2019.

Hoće li netko više to smeće strpati u zatvor?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije