Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Po uzoru na SAD, Njemačku, Nizozemsku

Bandić uvodi policiju za životinje

bandić, rudi
Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL
1/10
12.10.2016.
u 12:45

U gradskoj upravi tek slijede sastanci zbog formiranja posebnog odreda policije, ali on će ipak trebati asistenciju redovne policije

Da bi vlasnicima mogao naplatiti kaznu za ostavljanje izmeta svojih ljubimaca na ulicama grada, najavio je osnivanje javne baze fekalija zagrebačkih pasa. Otišao je sad i korak dalje pa obećao – Zagreb dobiva policiju za životinje.

Sad postoje “hvatači”

Po uzoru na američke gradove, u kojima je takva vrsta policije već desetljećima normalna pojava, gradonačelnik Milan Bandić Hrvatsku bi, osnivanjem odreda MUP-a za ljubimce, smjestio na posebno mjesto karte Europe jer, uz nju, samo u Njemačkoj i Nizozemskoj od zemalja Starog kontinenta životinje imaju svoje zaštitnike u uniformama.

– Tek nam slijede sastanci na kojima ćemo se dogovoriti kako ćemo organizirati ljude. Trebamo vidjeti hoćemo li preusmjeriti određene komunalne redare, koliko će nam vozila trebati, a moramo vidjeti i zakonske okvire u kojima možemo djelovati – objasnio je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba, pod koji pripada i Skloništa za nezbrinute životinje u Dumovcu, kamo bi se ljubimci koje bi policija oduzela trebali smještati. Opasnosti od napučenosti skloništa nema, uvjerava Skok, jer i sad se neodgovornim vlasnicima životinje oduzimaju, samo što to trenutačno, po Zakonu o zaštiti životinja, može učiniti samo Veterinarska inspekcija.

– Konkretno, policija za životinje tu je da provodi zakon. Odnosno oduzima životinju zlostavljaču, ali štiti i ljude od eventualnih opasnosti – rekao je Skok, u čijem Dumovcu već postoji odred profesionalaca pod imenom “hvatači”. Oni su ti koje Zagrepčani zovu kad imaju problema sa zmijama, vranama ili ako primijete pse lutalice.

– Mi već sad imamo velik broj takvih intervencija tako da imamo već i spreman, educiran tim. Naravno, oformi li se policija za životinje unutar komunalnog redarstva, što je i intencija, i dalje ti policajci neće moći vlasniku sami oduzeti životinju, već će morati pozvati “pravu policiju” – kazao je Damir Skok i dodao da i sad “hvatači” odlično surađuju s MUP-om i inspekcijom pa ne očekuje nikakve probleme. A upravo činjenica da policiji za životinje ipak treba “prava policija” spriječila je uvođenje zaštitnika za životinje u Beogradu. Zbog napada pasa lutalica o policiji za životinje u glavnom gradu susjedne Srbije razmišljalo se još prije pet godina, ali na kraju se od toga odustalo. A osim samog Grada, zbog uvođenja posebne policije optimistični su i Prijatelji životinja.

Podrška Prijatelja životinja

– Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životinja iz 2013. godine komunalno redarstvo treba provoditi nadzor nad uvjetima i načinom držanja kućnih ljubimaca. Međutim, u praksi se događa da se zakon ne provodi jer nema policije, odnosno redarstva za životinje, koji bi provodili procjenu o uvjetima držanja životinja, čime bi se spriječilo njihovo zlostavljanje i držanje u lošim uvjetima – objasnio je Luka Oman iz Prijatelja životinja te dodao kako Grad treba pohvaliti i zbog toga što je svjestan da komunalne redare treba educirati, a u projekt ući sa stručnim ljudima i kvalitetnim vodstvom. Kako će se točno uvesti zagrebačka policija za životinje, trebalo bi se znati već sljedeći tjedan, ali kako doznajemo, na čelu bi joj trebala biti Jadranka Dragović, bivša voditeljica Saveza udruga za zaštitu životinja grada Zagreba.     

>> Psi više neće smjeti biti stalno vezani, ali ni zatvoreni u boksu

>> Bandićeva pseća forenzika ili tko to tamo kaka?

Komentara 12

Avatar liquidsky
liquidsky
13:15 12.10.2016.

Pa da, Bandić već ima bogato iskustvo s policijom. Sada će čak i osnovati jednu.

DU
Deleted user
15:17 12.10.2016.

građani trebaju uvesti policiju za gradonačelinka. dok brojni kvartovi u gradu još uvijek nemaju pitku vodu i kanalizaciju on trosi novce građana na pseći drek i neku "kvazi policiju"

Avatar Merkwürdigliebe
Merkwürdigliebe
13:13 12.10.2016.

Još da se uvede posebna policija za bicikliste i grad bi na nešto sličio kroz par godina. Ovako centar izgleda kao klošarska četvrt Bagdada, psi i biciklije na svakom koraku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije