Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.08.2016. u 14:36

Vlasnike pasa kažnjavat će naknadno temeljem uzorka psećeg izmeta

Mali Janko šeće se sa svojim psom Fifijem kvartom.

Beštija se taman namjestila da obavi veliku nuždu, a Janko shvati da uza se nema vrećicu u kojoj bi odnio ono što će za njegovim ljubimcem ostati. Gleda oko sebe, nema nikoga. A Fifi je taman obavio ono što je trebao. “Tko ga šiša”, promumlja Janko sebi u bradu i produlji dalje. Za mjesec dana, u poštanski sandučić na ime roditelja stiže “čestitka”. Na uplatnici kazna – dvije tisuće kuna. Takav scenarij uskoro će biti sasvim moguć na zagrebačkim ulicama. Grad Zagreb, naime, krenuo je u akciju kažnjavanja neodgovornih vlasnika pasa, i to pomoću – forenzike.

Napravit će bazu psećih DNK. A kad neodgovorni vlasnik za sobom ostavi pseći izmet, komunalni redari vrebat će ne bi li ga pokupili. Naknadna kazna stigla bi kao rezultat analize, a bazu bi ažurirali kad bi psi dolazili na godišnje cijepljenje protiv bjesnoće ili prilikom čipiranja. Taj projekt odlučili su uvesti jer je pseći izmet, kažu zagrebački komunalni redari, veliki problem. I kada su nekoga htjeli kazniti jer su ga uhvatili “na djelu”, nisu to mogli učiniti bez suradnje s policijom jer ne smiju tražiti isprave. Gradski čelnici nisu taj model sami izmislili. Ugledali su se na Izraelce, koji su prije nekoliko godina odmah prihvatili taj način kažnjavanja. U Napulju takav prekršaj naplaćuju 500 eura, a problem riješen na osnovi opsežne DNK baze pasa primijenili su i u Kanadi, Singapuru i u 43 savezne države SAD-a. Pohvalno je da su napokon odlučili riješiti problem “mina” na cesti, ali DNK analizu, koja košta i do 1500 kuna, u policiji ne provode ni pri krađi bicikla.

A ne treba ni spominjati da će Grad Zagreb prvo trebati uložiti do 50 milijuna kuna ne bi li takav sustav profunkcionirao. Neka prvo riješe problem nedostatka kanalizacije i vodovoda u određenim dijelovima grada. Ili unaprijede javni prijevoz. A tek tada možemo razmišljati o uvođenju reda među psima i njihovim vlasnicima.

Komentara 21

MA
mare100
18:23 02.08.2016.

U čemu je problem imaš psa za kućnog ljubimca trebaš znat da je to i obaveza ne samo igračka.Ja ga imam i osobno podržavam ovakav zakon.Kako bi izgledalo da roditelji koji imaju djecu svaki put kad trebaju vršiti nuždu samoo da im skinu hlačice i negdje u kraj djeca obave što trebaju na šta bi ličo grad.Tako i sa svojim ljubimcem kad si vani nema zaboravio opremu treba imati sve sa sobom,ako se ponašaš neodgovorno onda izvoli plati.

DU
Deleted user
21:26 02.08.2016.

Nedavno prolazim centrom grada i vidim vlasnicu koja šeće ogromnog planinskog psa koji naravno na ovim našim temepraturama "crkava". Ja bi i to kažnjavao jer mislim da je držanje psa u okolini koja mu ne odgovara zlostavljanje.

DU
Deleted user
10:48 03.08.2016.

Je li tu riječ o psećim "kolačićima" na kojima se sunčaju i leže građani zagreba po travnjacima i parkovima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije