Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skupa 'voze' gradom

Bandić i Kosor potpisali ugovor. Je li to sad koalicija ili samo suradnja?

Milan Bandić Darinko Kosor
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
21.03.2014.
u 13:39

Oporba smatra da je potpisivanje ugovora gradonačelnika i šefa Skupštine samo predstava za javnost i potvrda koalicije koja je i dosad postojala, te poručuju da time Bandić i Kosor stavljaju svoj iznad interesa građana Zagreba, a Kosor drži da se radi isključivo o suradnji

Nakon osam mjeseci upravljanja gradom bez većih nesuglasica, ali i nepisanih obveza, gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor u petak su potpisali ugovor o suradnji.

Brže donošenje odluka

I dok oporba taj čin smatra koalicijom dviju političkih struja koja je i do sada funkcionirala kao jedno, Kosor tvrdi da je potpisana isključivo suradnja kako bi Skupština bolje funkcionirala.
– Gradonačelnik je to predložio i mi smo pristali jer će na taj način moj posao biti još lakši. Teme sjednice dogovarat ćemo ranije, a nakon toga one će biti u redovitoj proceduri. Nije ovo nikakva koalicija jer nema podjele fotelja – objasnio je Kosor.

Nije to koalicija jer nema podjele fotelja. Naš dogovor olakšat će moj posao jer će se teme sjednice dogovarati ranije

Darinko Kosor

predsjednik Gradske skupštine

Sporazum su potpisali klubovi zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika, Klub HSS-HSLS i Lista Milana Bandića, što je ukupno 27 zastupnika, a na ovaj način ranije dogovorene odluke između njih teško da neće biti prihvaćene na samoj sjednici. Darinko Kosor demantira da će na ovaj način Skupština postati fikus u sjeni gradonačelnika, što je pak mišljenje oporbe.

– Očito usmeni dogovor između njih nije funkcionirao pa su ga morali staviti na papir. Ovo pokazuje da je njihov vlastiti interes ispred interesa javnosti – kazao je šef HDZ-ovaca Andrija Mikulić te dodao da će kao Klub zastupnika predlagati točke dnevnog reda, a u slučaju sabotaže vršit će pritisak putem medija. O suradnji gradonačelnika i predsjednika skupštine isto misle i u SDP-u.

Ništa novo, koalicija je već na snazi, grad se vodi iza zatvorenih vrata i nema Skupštine. Sve su odluke donesene ili odbijene u dogovoru. Ovo je još jedna predstava za javnost – kazao je Davor Bernardić.
Da je riječ o formalnosti, smatra i zastupnik Tomislav Stojak (HNS).
– Od prvog dana znali smo da je riječ o koaliciji Bandića i HSLS-a, a ja sam bio jedini zastupnik koji je u Skupštini glasao protiv takvog izbora Darinka Kosora za predsjednika Skupštine – kaže Stojak.

Obmana javnosti

Analitičar Žarko Puhovski smatra da nije toliko važno naziva li se ugovor sporazumom ili koalicijom.
– U koaliciji svaka strana postavi uvjete suradnje i nakon nekog vremena podvuče crtu i vidi ispunjavaju li se, a javnost na ovaj način nije upoznata koja je cijena suradnje između Bandića i Kosora – smatra Puhovski. Kazao je i da Kosor na ovaj način ispada kao “član žirija” koji u Skupštini agitira za “dobre” Bandićeve projekte i koji eventualno ruši neke lošije, no da to nije ono što će građani nagraditi na sljedećim izborima.

Komentara 4

2X
2Xgeneral
14:26 21.03.2014.

to je ugovor o nenapadanju!

HO
hordubal
15:31 21.03.2014.

kosor je g od čovjeka, da nije u politici za kruh ne bi mogao zaraditi, samo mulja i ništa ne radi

Avatar MK
MK
15:36 21.03.2014.

Kako vidim... ...Milan Bandic je jos uvijek spreman da pocisti snijeg i polize asfalt!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije