Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
različito viđenje

Bandić građanima koji pitaju o problemu otpada: Filozofi ste

17.03.2014., Zagreb - Gradonacelnik Grada Zagreba Milan Bandic predstavio je pilot projekt Pametno gospodarimo otpadom 365 dana u godini.  Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Anto Magzan/Pixsell
18.02.2016.
u 17:00

Gradonačelnik je prozvao građane koji traže ocjenu zakonitosti obračuna odvoza otpada, a bivšu je Vladu okrivio za premali broj kanti. Bandić tvrdi da se rješenje za otpad ne može naći preko naći i odgovornost prebacuje na bivšeg ministra koji je, kaže, potrošio sav novac

Građani koji su Visokom upravnom sudu podnijeli zahtjev za ocjenu zakonitosti zbog obračuna odvoza otpada po volumenu i računa Čistoće, jučer su počašćeni – gradonačelnik Milan Bandić nazvao ih je filozofima. Tu su, kaže on, da imaju mišljenje, no rješenje problema je ipak na njemu, pa poručuje: “Ne može se sve riješiti preko noći.”

Ekološka kultura

Osim što ih je nazvao filozofima, Bandić je građanima i zahvalio kazavši da su pritisnuli Grad da radi brže i bolje.

– To dvoje građana su filozofi i oni su proizveli otpad. Filozofi su različito tumačili svijet, a mi moramo problem riješiti. Nešto što se stvaralo 50 godina ne može se preko noći promijeniti kad je posrijedi ekološka kultura – kazao je gradonačelnik. Iako svjestan da odlagalište na Jakuševcu Zagreb može koristiti do 2018., a dotad mora osigurati svu infrastrukturu, Bandić poručuje kako je svjestan da u pogledu gospodarenja otpadom ne smije pogriješiti u tehnologiji, kapacitetu i u modelu financiranja.

Građani mogu imati mišljenje, no rješenje za otpad je ipak na meni, smatra gradonačelnik

I dok Bandića oporbenjaci prozivaju da u dvije godine nije napravio ništa u vezi s Centrom za gospodarenjem otpadom, on odgovornost prebacuje na bivšu Vladu i Mihaela Zmajlovića, bivšeg ministra zaštite okoliša.

– To što nema centra kriva je jedino Vlada koja je otišla. U četiri godine nisu našli vremena da riješimo problem i da se s nama sastanu – kazao je Bandić. Bivša Vlada je, po njegovu je mišljenju, kriva i zbog nedovoljnog broja kanti i zbog kanti koje građani smatraju prevelikima.

Postoje zapisnici...

– Jedino što je bivša Vlada napravila jest to da je potrošila sav novac za kante i ekološku infrastrukturu. To su realizirali – rekao je Bandić, zaključivši da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Gradu Zagrebu nabavio polovicu kanti koje nisu trebali iako su im iz Grada jasno napisali koje su nužne.

Takvo Bandićevo prebacivanje odgovornosti ne drži vodu jer količinu i volumen kante određuju jedinice lokalne samouprave, dakle Čistoća, a Fond tek sufinancira nabavu ekološke opreme; kante za gradove ne naručuje, još manje se brine o volumenu. Poručili su to jučer i iz Fonda za zaštitu okoliša, a optužbe na svoj račun odbacuje i bivši ministar Zmajlović.

Nije točno da se nismo sastajali. U Ministarstvu postoje zapisnici s više desetaka sastanaka koje smo imali s predstavnicima Grada Zagreba. Što se opreme tiče, natječaj za nabavu kanti raspisuje Grad, a Fond samo sufinancira kupnju. To bi značilo da je Zagreb naručio pogrešne kante, da je uludo potrošen novac Fonda, za što, ako je tako, netko treba odgovarati – jasan je bivši ministar Zmajlović.

Bandić je, inače, poručio da će se danas sastati s novim ministrom Slavenom Dobrovićem, no neslužbeno doznajemo da je novi ministar od jutra u Omišu, gdje će ostati do popodneva, a gradonačelnik je na sjednici Gradske skupštine.

Komentara 35

DE
demokršćanin
21:57 18.02.2016.

Tko mu je kriv kada kolegij filozofije nije imao na svojem studiju DSZ-a i ONO-e te mu nije jasno što se zapravo smatra pod FILOZOFIJOM.

MA
mare100
09:57 19.02.2016.

Nije problem samo Bandić već mi svi.Godinama bacamo sve i svašta naučeni da nam se odvozi tri puta tjedno sami nemamo kultu odvajanja i recikliranja,gdje voze kako se odlaže nas nije briga važno samo što dalje od moje butige poo mogućnosti s minimalnim troškom.To tako ne ide više treba se znati nema ono "brigo moja pređi na drugoga o tuđem trošku".

Avatar liquidsky
liquidsky
17:30 18.02.2016.

Ma da, građani su filozofi, stoka. Jedino je Bandić osviješten. Samo on razumije sve na svijetu. Od roštilja, šalunga, zatvora, etike, svjetske politike pa sve do smeća. Bandiću je filozof svatko tko iskaže neposluh. E, da mu je koja satnija tenkova u Zagrebu, uveo bi on reda. Pa bi bio maršal. E, da je njemu to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije