Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki uspjeh

Američki trijumf zagrebačkih arhitekata

Mladi zagrebački arhitekti (1)
Sanjin Strukić/PIXSELL
27.02.2013.
u 12:00

Počelo je istraživanjem po internetu što bismo mogli raditi. Tako smo naišli i na ovaj natječaj koji su raspisala dvojica poznatih američkih arhitekata. Tražili su kompleksno rješenje za brojna pitanja za veliku parcelu

Među 150 radova, njihovo rješenje bilo je najbolje. Tim mladih zagrebačkih arhitekata koji su nedavno napustili fakultetske klupe, Josip Zaninović, Krešimir Renić, Ana Ranogajec, Tamara Marić i Branko Palić, u konkurenciji s uglavnom američkim kolegama, na međunarodnom natječaju Water Works dobili su prvu nagradu za svoj projekt Flood Courts – rješenje problema zagađenog brooklinskog kanala Gowanus u New Yorku. A uspjeh se dogodio sasvim slučajno, kažu.

– Počelo je istraživanjem po internetu što bismo mogli raditi. Tako smo naišli i na ovaj natječaj koji su raspisala dvojica poznatih američkih arhitekata. Tražili su kompleksno rješenje za brojna pitanja za veliku parcelu – objasnio je početke rada na nagrađenom projektu Josip Zaninović. Zadatak je bio parcelu veličine Trga bana Jelačića pretvoriti u društveno koristan prostor, a istovremeno riješiti pitanje zagađenog kanala.

– Mi smo nekako pomirili dvije stvari, a to su pročišćivač i društveno koristan prostor. U natječaju su bili postavljeni poprilično veliki zahtjevi. Tražili su da se na toj površini smjeste četiri rukometna igrališta, bazen i drugi rekreacijski sadržaji. Na kraju smo uspjeli projektirati multifunkcionalni objekt u kojem se koristila voda iz pročišćivača, koji je također bio sastavni dio kompleksa – dodala je Ana Ranogajec. Uz to što su svojim projektom, na kojemu su radili dva mjeseca, uspjeli riješiti problem zagađenog kanala, uz rubne dijelove smjestili su poslovne prostore, knjižnice, kafiće i drugi sadržaj. A upravo ta posebnost njihova rješenja koja se, kako i sami kažu, uvelike razlikuje od američke škole arhitekture, donijela im je prvu nagradu.

– To su sadržaji koji su, za razliku od bazena i igrališta smještenih na etaži iznad kolektora, u kontaktu s ulicom, a koje nisu kao europske, otvorenog tipa. Ovakav sadržaj koji smo osmislili dao im je posebno značenje: cilj je bio oživiti te ulice – objasnio je Krešimir Renić. Problematiku zagađenog kanala u dalekoj Americi, kao i cjelokupni projekt, shvatili su kao izazov, a prva nagrada moto im je da krenu dalje.

– Puno nam znači, budući da su kod nas rijetke prilike da sudjelujemo na ovakvim natječajima, a pobjeda je prije svega motivirajuća – zaključila je Tamara Marić.

>>Tata je govorio da se školujemo da nam bude lakše, ali nije tako

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije