Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJAJ NA MOSTU

598 lampi za Savski most

Savski most
Goran Stanzl/Pixsell
08.06.2018.
u 20:20

Tvrtki koja će realizirati ideju Grad će platiti tri i pol milijuna kuna, a radovi bi, u najboljem slučaju, trebali biti gotovi do jeseni.

Svaka tri mjeseca po jedan – prije točno godinu dana najavio je gradonačelnik Milan Bandić igru svjetala na svim zagrebačkim mostovima, nakon što je u pogon pustio osvjetljenje na željezničkom, odnosno Hendrixovu mostu, kako ga Zagrepčani zovu od milja. Od četiri mosta, koliko ih je, prema gradonačelnikovoj računici, dosad trebalo biti osvijetljeno, lampe su, baš kao i lani, samo na Hendrixu, a od jeseni nova javna, ali i dekorativna rasvjeta naći će se i na susjednom, pješačkom Savskom mostu.

Dvije temperature

Radit će se, baš kao i na željezničkom, po projektu jednog od najuspješnijih dizajnera svjetla u Hrvatskoj, Puljanina Deana Skire, a tvrtki koja će njegovu viziju pretvoriti u djelo Grad će platiti tri i pol milijuna kuna. Izvođač radova, odnosno tvrtka koja će demontirati sadašnju javnu rasvjetu i na most postaviti ukupno 598 novih rasvjetnih tijela ima vremena za javljanje na natječaj do 19. lipnja, a radove moraju izvesti u roku od 90 dana. Lampe na stupovima, koje sad čine rasvjetu na mostu koji spaja okretište i Kajzericu, otići će, tako, od listopada u povijest jer izvore svjetla Dean Skira zamislio je na malo drugačiji način.

“Nova rasvjeta s LED svjetiljkama predviđena je u rukohvatu mosta, a dekorativna s unutrašnje strane čelične konstrukcije mosta”, opisano je u projektu, u kojem stoji i kako će se kabeli za napajanje rasvjete postavljati “nadžbukno u zaštitnoj cijevi ispod mosta te u kabelski rov između postojećeg stupa i nove rasvjete”. Kombinirat će se dvije temperature boje, pa će se za osvjetljenje šetnice postaviti 310 LED svjetiljki od 3000 kelvina, dok će se kao dekoracija postaviti njih 288 i bit će temperature 4000 kelvina. Ili, pojednostavnjeno, pješacima će se put osvjetljavati bijelom bojom sa žućkastom primjesom, sličnom svjetlosti koju emitira obična žarulja, dok će se za dekoraciju koristiti “boja snijega”.

Poslovi po metropoli

Detalje, kao ni vizualizaciju u tvrtki Skira nisu željeli odavati. Kako su objasnili, htjeli bi da rasvjeta, baš kao i ona na Hendrixu, bude iznenađenje. Osim željezničkog mosta, Dean Skira u Zagrebu je,među ostalim, radio i Svjetlo hrvatskog sporta, kojim je revitaliziran autentični dio plamenika s Univerzijade te Svjetlosni paviljon na Tuškancu za vrijeme Festivala svjetla, a osvijetlio je i Arenu. Poznat je ovaj Puljanin i po svjetlećim dizalicama u Uljaniku, osvjetljavanju Postojnske jame, a prije dvije godine njegov je projekt odabran kao najbolji na međunarodnom natječaju za osvjetljavanje Bospora, međukontinentalnog podvodnog tunela koji povezuje Aziju i Europu.

Savski most
1/9

Komentara 18

VE
verica2
00:01 09.06.2018.

Kada će konačno proraditi žičara? Sramota da grad s najvećim proračunom desetljećima nije u stanju obnoviti žičaru, nego nam s vremena na vrijeme zamažu oči s kakvom svjetiljkom ili fontanom.

Avatar links
links
06:20 09.06.2018.

A da napravis jos jedan most ili dva glavata populisticka zelvo????

DE
demokršćanin
00:01 09.06.2018.

Kakva ideja.Kome je pala ideja o osvjetljivanju i neupotrebljivog derutnog mosta.Umjesto da se ulože sredstva za obnovu mosta koji bi odteretio automobilski promet prema Novom Zagrebu netko se želi prikazati kao čovjek koji se brine za što?,i opet za svojuju promociju jer su na obzoru mogući novi izbori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije