Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proslava na griču

120. rođendan najsporijeg, ali omiljenog stroja

'08.10.2010., Zagreb -   Proslava 120 godina Uspinjace uz nastup zagrebackih mazoretkinja i kulturno umjetnickih drustava. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Foto: 'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
1/3
09.10.2010.
u 11:24

Danas je uspinjača zaštitni znak grada, nezaobilazna turistička postaja, ali i podsjetnik na prošlo vrijeme

Točno 120 godina prošlo je otkad je uspinjača prvi put Zagrepčane i službeno počela prevoziti na Gornji grad, s jednim od najljepših pogleda na metropolu, kamo su purgeri rado odlazili u šetnju. Sretan rođendan!

Turistička atrakcija

Povijesni je to bio dan – 8. listopada 1890. prvi je put iz Tomićeve ulice prema Griču krenulo najstarije gradsko  prijevozno sredstvo na 66 metara dugoj pruzi, koja je četrdesetak godina poslije postala sastavnim dijelom  ZET-ova "voznog parka".

I 120 godina poslije uspinjača je dio naše svakodnevice, a crno-bijele fotografije Tomićeve, slikane iz ptičje perspektive, još i danas krase domove mnogih starosjedilaca i kavana podsjećajući ih na nedjeljne izlete na Gornji grad  gdje je sjedeći na klupi ispred svoje kuće mnogo vremena provodio i Antun Gustav Matoš.

Gornjogradski ugođaj uvijek je bio poseban te i danas privlači mnoge domaće i strane turiste. Nije neobično u kabini uspinjače, među maksimalnih 28 putnika, susresti japanske snimatelje okićene najsuvremenijom snimateljskom opremom, uličnog pjevača, majku s djecom, školarce iz klasične...

A u večernjim satima najčešće se njome vozi  dobro raspoložena mladež  željna zabave u nekom od  mnogobrojnim  pubova i koktel-barova.

U današnje vrijeme, u kojemu su automobili neizbježan dio zagrebačke svakodnevice, uspinjača je kao najsporije prijevozno sredstvo spomenik davno prohujalih, za mnoge i boljih vremena.

Kestenje za putnike

Uvijek poseban doživljaj vožnje starom damom zahvaljujemo prije svega, kako bi se danas reklo, "biznismenu" iz Osijeka koji je temeljnji kamen za uspinjaču postavio  davne 1889. godine.

Sporo, ali sigurno uspinjača i danas prevozi putnike. Na tome su joj jučer zahvalili mnogobrojni putnici, gosti  rođendanskog slavlja na kojem su zetovci darivali pečene kestene za svaku kupljenu kartu, najjeftiniju u gradu.

Komentara 2

DU
Deleted user
17:15 09.10.2010.

Odite uspinjacom na Gornji grad. Nema lepsega pogleda na svetu nek kad ti se pred ocima otvori dragi Zagreb! To sam volil kak klinac od 5 let, to sam volil kak mladac od 20 let, to volim i danas kak odrasli od 47 let, a bogme bum to volil i kak starcek od 80 - ak me dragi Bog pozivi! Nek nam draga uspinjaca jos puno godina vozi!

DE
demokršćanin
18:24 15.10.2010.

KARTA ZA BRZU VOŽNJU! Podsjećam se jednog \"štikleca\" u doba mojega gimnazijskog školovanja a vezano je uz \"zapinjaču\"(nekad su je tako zvali).Postojala je karta za tzv.brzu vožnju.Učenici gornjogradske gimnazije ulazili su u kabinu uspinjače i čekali njezinu vožnju.Bilo je potrebno pričekati par minuta do njezinog polaska,a tada su ugledali nekog od profesora kako seTomićevom ulicom žuri stići na tu vožnju uspinjačom.Sada se učenici dosjetiše, platiše kartu za brzu vožnju i uspinjača odmah kreće ostavivši užurbanog profesora koji je morao čekati na sljedeću vožnju. Mala đačka nepodopština,ali veliko veselje đaka gledajući nekog od profesora kako mora čekati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije