Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zabrana pušenja: Karlovčani svjesni propisa, ali traže ‘rupu u zakonu’

05.11.2008.
u 17:28

KARLOVAC – Zakon propisuje zabranu pušenja u restoranima i mi ćemo ga se pridržavati. U prijelaznom razdoblju zabranit ćemo pušenje u restoranu. Iskreno, mogu reći da taj zakon u inozemstvu funkcionira, pa zbog čega ne bi i kod nas. Bit će malo neobično dok se gosti ne priviknu, iako i sada ima ljudi koji izlaze van pušiti.

Što se tiče posebne prostorije za pušače, u kojoj se ne smije posluživati jelo ili piće, to je komplicirano izvesti, jer valja ispuniti velike zahtjeve, rekao je vlasnik karlovačkog restorana Kvaka Miro Prugovečki na pitanje što misli o Zakonu o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, koji danas stupa na snagu u svim odgojnim, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, osim u psihijatrijskim bolnicama i na psihijatrijskim odjelima.

Kako prisiliti goste?
Restorani i kafići imat će mogućnost da se u prijelaznom razdoblju do ožujka sljedeće godine prilagode novim propisima. Pušenje će u kafićima biti dopušteno samo na otvorenim terasama, dok će vlasnici restorana morati osigurati posebnu prostoriju za pušenje u kojoj neće biti moguće naručiti hranu ili piće.

Poslodavcima je ostavljena mogućnost da za pušače osiguraju posebnu prostoriju za pušenje. Karlovački ugostitelj Željko Godač skeptičan je prema provedbi i kontroli toga zakona, kao i prema kaznama. Pita se na koji način bi trebalo prisiliti gosta da ne zapali cigaretu.

– Kod nas je izražena kultura pijenja kave uz cigaretu i teško će se biti pušačima toga odreći. Nepušač sam, ali mislim da je ovaj zakon diskriminacija ljubitelja cigareta i samo jedan od načina da se prilagodimo Europi – smatra Željko Godač. Paljenje cigareta u zatvorenim prostorima, ali i u krugu bolnice i ostalim zdravstvenim te obrazovnim ustanovama, kažnjavat će se novčanom kaznom od tisuću kuna. Stoga su i u školama spremni za nova pravila.

Učenici upozoravani
– I dosad smo upozoravali učenike na štetnost cigareta i upozoravali ih da je u krugu škole zabranjeno pušenje. Za nas to nije ništa novo, iako nismo dobili nikakvu službenu obavijest o tome – kaže Robert Polović, ravnatelj MIOŠ-a, gdje dosad nije bila ni predviđena prostorija za uživanje u duhanskim proizvodima.

Iako su svi svjesni da se moraju pridržavati najnovijih odredbi, smatraju i da će se vrlo lako i ovdje naći ‘rupa’ u zakonu. Pa, će tako i učenici moći zapaliti malo dalje od svojih školskih dvorišta. Primjerice, na nekoj od obližnjih javnih površina gdje će nesmetano moći zapaliti mnogima omiljenu i neizostavnu cigaretu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?