Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gojko Drljača
Autor
Gojko Drljača

Zabluda javnih radova

milanovic, cacic
Željko Hladika/Pixsell
17.05.2012. u 12:00

Gdje god se rast poticao javnim radovima, nije bio zajamčen i bolji život. Potrošači su mudriji od Čačića!

Premijer Zoran Milanović ima ozbiljan problem. Ekonomska doktrina njegove vlade, a čini se i on osobno, pod presnažnim je utjecajem Radimira Čačića, čovjeka koji je uvjeren da država treba biti glavni poduzetnik. Hiperaktivni Čačić sve nade za pokretanje gospodarskog rasta polaže u javne projekte kao što su obnova škola i vrtića, obnova i gradnja energetskih projekata te prometnica. U čemu je zapravo problem, pitate se, jer Čačić se zapravo kreće oprobanim stazama keynesijanske logike? E pa problem je u tome što je to zastarjela i netočna mantra. Povijest je pokazala kako su javni projekti možda u pojedinim razdobljima osiguravali gospodarski rast, ali nisu osiguravali bolji život. Hrvatski građani će kao porezni obveznici u sve Čačićeve projekte uložiti puno svog novca, ali je vrlo upitno kakve će od toga imati koristi iako službene statistike budu bilježile rast BDP-a.

Hrvatskoj treba laka, brza i jeftina državna birokracija koja će biti prijatelj poduzetnicima. Dok gledamo masakr privatnog sektora u krvavom moru krize i pokolj na tržištu rada te nestajanje srednjeg sloja, ne trebaju nam baš gladni porezni hrtovi da nas progone kao zečeve. Hrvatskoj treba hitna i radikalna decentralizacija javne potrošnje te opća pa i fizička dislokacija centralne vlasti, a ne ujedinjavanje moći u liku i djelu Radimira Čačića te njegova faraonskog Grada na Savi. Hrvatskoj treba ponizno propovijedanje kulture rada i štednje, a ne vrijeđanje ili podcjenjivanje radnika i poduzetnika. I ključno: Hrvatskoj trebaju uvjeti za bujanje tržišne, potrošačke ekonomije, a ne stvaranje agregatne potražnje kroz arbitrarne odluke HNS-ova kadra koji “zna” koliko i čega Hrvatskoj treba. SSSR se kao najbolji primjer planske ekonomije mogao dugo nositi s kapitalističkom tržišnom ekonomijom u proizvodnji atomskih bombi, tenkova ili radnih uniformi. Međutim, jednostavno nije uspijevao zadovoljiti očekivanja stanovništva, a ona su u najužoj vezi kako s najnižim potrošačkim strastima tako i s gospodarskim rastom.

Nisu Rooseveltovi javni radovi osigurali impresivan rast nakon Velike depresije. Tek kasnije osigurao ga je toliko proklinjani konzumerizam. Klima uređaji izumljeni su 1945. godine, a do 1974. već su hladili polovinu kućanstava u SAD-u. Prije toga upravo je potražnja na sličan način, tek nešto sporije, dovela perilice u pola američkih domova. Pogledaju li Milanović i Čačić malo unatrag, u doba svoje mladosti, lako će se sjetiti kojom su brzinom domove osvajali televizori u boji, videorekorderi ili PC-ovi. Čačić će se sigurno sjetiti kako je u Jugi žarko želio kupiti prave traperice ili popiti coca-colu. Baš kao i milijuni Poljaka, Čeha, istočnih Nijemaca, Mađara... Ili Rusa koji su bili spremni potrošiti cijelu plaću na hlače koje simboliziraju Zapad. Demokracija i sustav demokratski nadziranih institucija te slobodna tržišna ekonomija orijentirana potrošaču omogućili su Zapadu dramatične prednosti u snazi gospodarskog rasta u odnosu na planske ekonomije u kojima je država glavni poduzetnik. Mistična opojnost svih proizvoda i usluga suvremenog potrošačkog društva bili su pravi motor promjena i rasta, a ne nekakvi javni radovi. Ekonomiju najbolje pokreće ono što ljudi žele, a ne ono što kaže Čačić.

Milanović ne smije zaboraviti da se čudo konzumerskog društva Zapadu dogodilo zbog izrazito povoljne demografske strukture u velikim zemljama nakon Drugog svjetskog rata. Velik broj mladih obitelji gradio je svijetlu budućnost ne brinući se previše o relativno malom udjelu starih. Danas Hrvatska ima izrazito nepovoljnu demografsku strukturu. Ako ulupamo novac na javne radove, a ne u nešto što će stvarati novu vrijednost, to je samo još jedan sigurni put u grčki scenarij. Ukratko, premijer brzo treba shvatiti da samo mora biti mudar državnik, ali ne i poduzetnik. Poduzetništvo poduzetnicima! Ne Čačiću.

Komentara 33

EN
EndemskaVrsta
14:12 17.05.2012.

Temeljni defekt \'čačićizma\' je prirodna posljedica njegove poslovne karijere: gradio je isključivo objekte u sferi potrošnje - stanove, domove umirovljenika, škole... - nikada niti jedan proizvodni pogon; dakle, on ne može razmišljati drugačije, nego samo u okvirima onoga što mu je poznato... pa su i svi njegovi \'mega-projekti\' tlapnje nekoga tko bi tuđim novcem zidao \'Potemkinova sela\' i sl.

JV
j.vojvoda
14:25 17.05.2012.

osica, pitas gdje smo danas..... Danas smo u pjesku, sutra cemo biti u blatu, a prekosutra u govnima. Imamo vlast koja nas vodi u tom smjeru, a i sami naginjemo tom smjeru. Sad cemo zbukati, graditi skole, dvorane itd. i posudjivati si ogromna novcana sredstva za mirovine i visoke place u drzavnom sektoru a to ce sve jednog dana trebati vracati. Iz cega, pitam se?

OS
osica
14:02 17.05.2012.

\" imamo ozbiljan problem - nemamo u vlasti dovoljno \" vrhunskih ekonomskih menadžera\" - koji bi rekli otvoreno narodu gdje smo danas, sutra za godinu .....kuda idemo, gdje ćemo stići - koja suvremena a moguća ekonomska rješenja primjeniti ... Ovakovako na žalost sve više mi liči - \"drž vodu dok majstori odu \" jer svi čim su u politci znaju sve\" - nikao da priznaju - ono što je bilo moguće pred 30 i više godina danas nije. Ove dane sam na jednom mediju pročitala rečenicu jednog uglednog prof.dr. - koju davno nisam čula - od studija : onaj tko ima ekonomsku moć ima i socijalnu, političku i svaku drugu\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?