Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.07.2013. u 12:00

Hrvatska je i u susretima političara (predsjednika Josipovića i Hollandea, te ministra Kotromanovića i Le Driana) stekla status političkog i vojnog saveznika Francuske, a to je potvrđeno i Ugovorom o suradnji u području obrane

Takvi smo. Olako shvaćamo uspjehe, kao što neuspjehe razvodnjujemo. Iz činjenice da je jedan ešalon Hrvatske vojske sudjelovao na vojnom mimohodu u Parizu, izvukli smo samo poruku – da su naši vojnici dominantnijih fizičkih predispozicija od ostalih. To jest bilo točno, s obzirom da smo tamo poslali odabrane iz Počasno-zaštitne bojne, no naravno da to nije bilo i najvažnije. U Parizu, 14. srpnja, kada Francuzi obilježavaju svoj Dan državnosti, marš 75 hrvatskih vojnika po aveniji Champs-Elysees polučio je velike političke efekte za RH. Hrvatska je i u susretima političara (predsjednika Josipovića i Hollandea, te ministra Kotromanovića i Le Driana) stekla status političkog i vojnog saveznika Francuske, a to je potvrđeno i Ugovorom o suradnji u području obrane. Zašto je Francuska učinila toliku čast Hrvatskoj? Glavni je politički razlog – ulazak RH u EU. Tome je pomoglo i to što su naši vojnici godinama hodočastili šće u Lourdes, a bivši se veleposlanik u Parizu Mirko Galić dugo trudio oko toga. Razlog je i što su hrvatski i francuski vojnici na nekoliko mjesta u svijetu saveznici u mirovnim operacijama. Savezništvo nove hrvatske države i Francuske iskaljeno je u devedesetim, posebno kada je Francuska, 1994. poslala desetke svojih časnika i provodila obuku naših specijalaca i dočasnika u Šepurinama kraj Zadra. Ovdje dolazimo i do osobe koja je “sredila” dolazak francuskih vojnih savjetnika, a prošle je nedjelje, naravno gledala na TV mimohod u Parizu. Bilo mu je posebno drago, jer i sam je nekoliko puta sudjelovao u istom mimohodu. U uniformi francuskog vojnika, pripadnika Legije stranaca. Ante Gotovina jako dobro zna kakva je to čast. Naši vojnici iz PZB-a nisu samo visoki, nego i pametni. Dok su uvježbavali nastup, prišao im je srpski novinar, izvadio šajkaču s četničkom kokardom i stao uz njih, s očitom željom da ih provocira. Bezuspješno. Prišao mu je njemački časnik iz zajedničke francusko-njemačke brigade i otjerao ga. Eto, to je vojno savezništvo EU. A visina i fizički izgled vojnika tu je samo naš atribut više.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?