Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojna povijest

Vukove s Vučjaka ljute priče o teoriji i istini o prodaji Posavine

'vojna_nnn_unu_070313'
''
07.03.2013.
u 12:00

Osim priče o Vukovima, VP donosi i priču o postrojbi HOS-a u Škabrnji koja je u opsadi izdržala 43 dana.

VP je navršio točno dvije godine od početka izlaženja. Novi broj prvi je sa slikom na naslovnici. Iz pera Zvonimira Grbašića, svjetski poznatog autora, donosimo i dvije ekskluzivne priče. Prva je o postrojbi HOS-a u Škabrnji početkom 1993. koja je u opsadi neprijateljskih snaga izdržala 43 dana. I drugo, prvi put za hrvatske medije imamo priču protivničke strane iz Domovinskog rata. Naš je suradnik bio s pripadnicima bivše jedinice za posebne namjene Vukovi s Vučjaka koja je prvo bila pod JNA, a onda pod Vojskom Republike Srpske, i koji su ispričali svoju stranu, primjerice, o borbi za koridor 1992., u sklopu teme o ratu u Bosanskoj Posavini.

Jedinica za posebne namjene Vukovi s Vučjaka ustrojena je na području Prnjavora. Tijekom 1991. kao mala postrojba aktivna je bila na području zapadne Slavonije (kod Okučana). Prvu samostalnu akciju izvela je zauzimanjem repetitora na Kozari, čime se profilira kao organizirana cjelina spremna za izvođenje sličnih izviđačko-diverzantskih akcija. No Vukove je kao udarnu interventnu postrojbu formirao boj za proboj koridora. Prve veće oružane sukobe Vukovi su imali već u borbama za Derventu. Na kraju je koridor probijen, Vukovi su imali možda i ključnu ulogu, što su platili visokim žrtvama, stoga su izrazito ljutiti i na sam spomen "teorija" i "istina" o prodaji Bosanske Posavine.

>>Sinjski diverzanti: Neispričana ratna priča Ante Kotromanovića

 

Komentara 1

SC
Schlosser
18:14 07.03.2013.

Naravno da je Bos.Posavina poklonjena Srbima jer sve sto je Hrvatska htjela obraniti i obranjeno je u BiH.Tada se zastupala ideja o podebljanju Hrvatskog teritorija na Jugu i sjecamo se kako su bez borbe 1995 pali Drvar,Glamoc,Grahovo a da se tesko naoruzanje povuklo iz Posavine pod izgovorom prijetnji sankcija medjunarodne zajednice nakon cega je i uslijedio pad Bos. Posavine 1992 god..Sjetite se Tudjmanovog govora pred Vijecem UN-a gdje on kaze:Hrvatska je naj vise ucinila za postizanje mira i zavrsetak sukoba u BiH.Odrekla se Bos.Posavine u korist Srba i Srednje Bosne u korist Muslimana.Pametnom dosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije