Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osjeća se krivim

Zver sucu: Kriv sam! Osuđen na 18 mjeseci zatvora

kalinić (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/11
24.08.2010.
u 10:17

Kalinića očekuje izručenje Srbiji zbog presuda na 35 i 40 godina zatvora za likvidaciju srbijanskog premijera Zorana Đinđića u Beogradu 2003.

– Napišite što hoćete, meni je svejedno! – uz smiješak je kazao Sretko Kalinić Zver (36), odbjegli pripadnik zemunskog klana, a nakon što ga je Rafael Krešić, sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, upitao osjeća li se krivim za krivotvorenje dviju hrvatskih putovnica, nađenih kod njega nakon što ga je 8. lipnja na jezeru Rakitje ranio Miloš Simović, još jedan odbjegli pripadnik zemunskog klana.

– Ne mogu to tako napisati, treba mi vaše očitovanje – odgovorio je sudac Kaliniću.

– Onda, ne smatram se ja krivim nizašto – ispalio je Kalinić, i dalje sa smiješkom na licu te lisicama na rukama i nogama, okružen trojicom pravosudnih policajca.

U tu malu "raspravu" između Kalinića i suca tada se umiješao Kalinićev odvjetnik Gordan Preglej.

Kratke konzultacije

– Ovo nije ono što sam se s klijentom dogovorio, pa vas molim za kratke konzultacije – objasnio je zahtjev sucu Preglej, na što se opet u cijelu priču uključio Kalinić kratko kazavši:

– Smatram se krivim!

Zahvaljujući takvom njegovu stavu te činjenici da je ostao kod iskaza koji je dao u istrazi u lipnju ove godine, cijeli i inače skraćeni sudski postupak završen je za samo 20 minuta. Kalinić je nakon toga nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu i pol dana zatvora, odnosno točno onoliko koliko je u optužnom prijedlogu tražilo tužiteljstvo. Sudac je objasnio da je neosporno utvrđeno da je počinio djela za koja se tereti, i to na temelju njegova priznanja i grafološkog vještačenja.

Kalinića se teretilo da se koristio dvjema hrvatskim putovnicama na imena Drage Cesara i Milivoja Mandića. Riječ je o originalnim hrvatskim putovnicama, koje su izvađene uz pomoć originalnih dokumenata Cesara i Mandića, u koje je Kalinić umetnuo svoje slike. Putovnicu na ime Cesara osobno je izvadio 25. kolovoza 2006. u PU zagrebačkoj, dok je onu na ime Milivoja Mandića 25. siječnja 2009. izvadio u jednom od hrvatskih konzulata u BiH. Za putovanja se služio Cesarovom putovnicom, pa je ona puna pečata i žigova, a Kalinić je tijekom svog bijega i skrivanja nakon likvidacije srbijanskog premijera Zorana Đinđića u Beogradu 2003., za što je u odsutnosti u Srbiji osuđen na 40 i 35 godina zatvora, putovao po Hrvatskoj, BiH, Italiji, Nizozemskoj, Španjolskoj... Zadnje njegovo putovanje bilo je u Italiju u kojoj je boravio četiri mjeseca. Sam Cesar pak, saslušan tijekom istražnog postupka, kazao je kako on nema pojma odakle Kaliniću njegova putovnica jer on sam putovnicu nikada nije vadio niti je trebao ikamo putovati. Isto tako nejasno je ostalo i odakle Kaliniću Cesarova osobna iskaznica na osnovi koje je i izvadio putovnicu.

Rezervna putovnica

A Kalinić je pak kazao da je putovnice pribavio posredstvom Cvetka Simića Preletača, koji je ubijen u veljači ove godine, nakon čega mu je raskomadano i dekapitirano tijelo nađeno u zagrebačkom jezeru Jarun. No kako mu je Simić nabavio putovnice, o tome Kalinić nije govorio. Samo je kazao da je za njih obje platio ukupno 26.000 eura te da je ona na ime Milivoja Mandića bila – rezervna.

– Činilo mi se da bi bilo dobro imati dvije putovnice – kratko je tu činjenicu objasnio Kalinić.

On je inače u sudnicu doveden malo poslije 10 sati, a prvo što je kazao kad je ušao bilo je namijenjeno brojnim fotoreporterima koji su ga zabljesnuli blicevima:

– Da sam znao, ne bih došao da me slikate!

Osmijeh mu nije silazio s lica cijelo vrijeme suđenja, a promatračima sa strane izgledalo je kao da ga cijela ta situacija dobro zabavlja. Na upite suca o sebi kazao je da je razveden te otac jednog djeteta, da od imovine nema ništa te da je vojsku služio u JNA i bivšoj krajini 1992. Pohvalio se i da je bio posljednja generacija JNA te da je sada za vojsku – nesposoban.

Komentara 40

CR
Crvendać2
12:31 24.08.2010.

Rubirosa A jesi ga i ti naivac.Svatko tko i malo prati zbivanja u HR i prvog ce pogoditi tko je taj drugar iz Siska.Zar je moguce da ne mozes naslutiti

KR
krivoustii
19:48 24.08.2010.

ovaj je ostvaria hrvatski san: ubija je covika, ima dvoje dice, steka je novaca...ma moze dobit nagradu za poduzetnistvo

FR
franc
17:40 24.08.2010.

Ne slažem se da Sretka Kalinića pošaljemo u Srbiju!!!!!!! Treba ga ostaviti u Hrvatskoj da od naših najdebljih političara napravi gulaš i onda ponudi taj gulaš ostalim političarima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije