Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Paula Dobriansky najozbiljnija kandidatkinja za predstavnicu SAD-a u Ujedinjenim narodima

Žužulova prijateljica veleposlanica u UN-u?

hrv-paula-txt.jpg
import
29.12.2006.
u 13:53

Predsjednik George Bush traga za novim veleposlanikom SAD-a u UN-u u New Yorku. Njegov miljenik, veleposlanik John Bolton, na početku prosinca morao je napustiti prestižno diplomatsko mjesto jer Capitol Hill nije potvrdio njegovu nominaciju.  Bush je, naime, iskoristio svoje ovlasti i agresivna Boltona imenovao veleposlanikom u kolovozu 2005. dok su kongresnici  bili na odmoru. Godinu dana poslije senatski Odbor za vanjsku politiku zahvalio se nametnutom veleposlaniku, pa je u Ovalnom uredu i u State Departmantu počelo lobiranje za novu osobu koja bi što prije trebala preuzeti osjetljivu, ali i jednu od najmoćnijih diplomatskih pozicija u svijetu.

Druga žena
Izvori bliski Bijeloj kući povjerili su Večernjem listu kako najozbiljnije izglede ima 55-godišnja Paula J.  Dobriansky koja je trenutačno podtajnica za globalna pitanja u State Departmantu. Bila bi to druga žena na tako visokom diplomatskom položaju nakon prodorne Madeleine Albright koja je nakon veleposlaničke uloge dobila onu još važniju – postala je Clinotonova  ministrica vanjskih poslova.

I dok u uredu P. Dobriansky nitko ne želi ili ne smije komentirati ima li njihova šefica ambicije da se iz Washingtona preseli u New York, naši sugovornici ističu da je ona profesionalac i vrijedan državni službenik koji će prihvatiti svaku predsjednikovu ponudu.

Njezino imenovanje moglo bi na određen način biti i nov  vjetar u leđa hrvatskoj vanjskoj politici jer je ne samo odlično upoznata s političkom situacijom u našoj zemlji koju je proteklih godina i nekoliko puta posjetila nego je i prijateljica s hrvatskim bivšim i sadašnjim dužnosnicima i lobistima.  Kućna je prijateljica s  bivšim ministrom vanjskih poslova i veleposlanikom u Washingtonu Miomirom Žužulom, a preko njega je u predizborno vrijeme upoznala i Ivu  Sanadera s kojim je izgradila profesionalan odnos i poduprla njegovu želju da službeno posjeti Ameriku. Dugogodišnja je prijateljica s američkom poslovnom ženom hrvatskih korijena Zdenkom Gast  te često u neformalnim druženjima, ali i u službenim razgovorima ističe koliko je Hrvatska napredovala u demokraciji, ljudskim pravima i pripremama za ulazak u EU i NATO.

Nestalno članstvo
Ne treba isticati koliko je Hrvatskoj potreban razuman i obrazovan američki veleposlanik na poziciji u UN-u jer ne samo što su jedan od najjačih  glasova u Vijeću sigurnosti nego imaju i  najveći utjecaj na sve druge članice.

Podsjetimo, Vijeće sigurnosti osnivač je Haaškog suda, a Amerika izdvaja preko UN-a najizdašnija sredstva za financiranje Suda te je umorna od njegove sporosti i neučinkovitosti u općem pomirenju i stabiliziranju regije. Hrvatska nije završila svoje „prijateljstvo“ s Haagom i pred nama su važna suđenja generalima Čermaku, Markaču i Gotovini te šestorki iz BiH i s pravom u tom procesu računamo na američku pomoć.

Osim toga,  u  New Yorku  je pred hrvatskim diplomatima naporna godina jer trebaju nastaviti lobirati za nestalno članstvo naše zemlje u Vijeću sigurnosti, a glasovanje se očekuje na jesen i svatko pametan zna da je dobro na svojoj strani imati i američkoga diplomatskog predstavnika.  Vidi li u svemu tome i Žužul svoje šanse za ulazak u administraciju UN-a, što već godinama najavljuje i želi, pitanje je za posebnu temu, no P. Dobriansky, kažu, ne zaboravlja brzo vjerne prijatelje i bivše poslovne partnere.  Bila je naime i savjetnica u američkoj odvjetničkoj tvrtki Hunton & Williams koja je lobirala za Hrvatsku, a njihov odvjetnik David Rivkin zastupao je Hrvatsku pred Haaškim sudom i Međunarodnim sudom pravde.


Omiljen gost TV postaja

Paulu J. Dobriansky predsjednik George Bush imenovao je podtajnicom za globalna pitanja i demokraciju na početku prvoga mandata u Bijeloj kući, u proljeće 2001. godine. U opisu njezina radnog mjesta stoji da je zadužena za vanjsku politiku, ljudska prava, razvoj demokracije u svijetu, izbjeglice, humanitarna pitanja, zaštitu okoliša i znanost. Završila je Georgerown University, a doktorirala na Harvardu. Dobila je počasne doktorate brojnih američkih fakulteta, a prije dolaska u Bushevu administraciju bila je direkorica washingtonskoga ureda Council on Foreign Relations (Vijeća za vanjsku politiku). Njezini tekstovi o istočnoeuropskoj politici često su objavljivani u američkom tisku te je i omiljen gost političkih emisija na televizijskim postajama CNN, ABC, NBC i CBS. Govori francuski, ruski, talijanski i nizozemski jezik.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije