Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda Šešelju

Žrtve ratno-huškačke retorike i branitelji razočarani: Haaška presuda je sramotna

Šešeljevi pristaše
Foto: Reuters/PIXSELL
31.03.2016.
u 22:00

Dobro znamo što su on i njegovi činili, prisjećaju se žrtve agresije

Oslobađajuću presudu iz Haaga s nevjericom su dočekale žrtve velikosrpske agresije, Šešeljeve ratnohuškačke retorike te vukovarski branitelji. Iako presudu nazivaju sramotnom i političkom te smatraju da pravda nije zadovoljena, većina također smatra i da dio krivnje za oslobađajuću presudu snosi i Hrvatska zato što njezino pravosuđe nije dovoljno učinilo da se prikupi dovoljno dokaza. 

Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i voditelj Centra za istraživanje ratnih zločina

– Sud u Haagu još jednom je pokazao i dokazao kako je to politički sud tako da me ova presuda nije iznenadila. Nisam niti očekivao nešto posebno. Međutim, mislim da u svemu postoji i uloga Hrvatske koja nije prikupila i obradila dovoljan broj dokaza. Isto tako i ova presuda pokazuje kako se u pravilu visoke kazne zatvora izriču svima onima koji su rođeni u Hrvatskoj. Oni rođeni u Srbiji prolaze s malim kaznama. Stoga vjerujem kako će Goran Hadžić, koji je rođen u Vinkovcima, "platiti" i za Šešelja.

Ivo Kovačić, predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata grada Vukovara

– Ovo je bruka i sramota prije svega našeg tužiteljstva i svih drugih službi u Hrvatskoj koje nisu bile dovoljno sposobne prikupiti prave dokaze kako bi Šešelj bio i osuđen. Upravo hrvatsko pravosuđe smatram najvećim krivcem za ovakvu presudu jer da su oni odradili sve kako je trebalo, prikupili potrebne dokaze, prezentirali ih kako treba, Haag bi Šešelja morao osuditi. Radilo se nestručno. Ovako su jedva dočekali da ga oslobode. Uostalom, i njegovo puštanje na slobodu zbog bolesti bila je farsa jer su u Haagu očigledno i ranije znali da ga neće osuditi pa su ga pustili kući. Ipak, ni sada mi nije jasno kako je bilo moguće ne prikupiti dovoljan broj dokaza protiv njega poslije svih njegovih izjava, organiziranja dobrovoljaca, zločina...

Manda Patko, predsjednica udruge Vukovarske majke

– Iskreno, ovako nešto nisam očekivala. Jako dobro znam što su on i njegove postrojbe činile u Vukovaru, u dijelu grada gdje ja živim i gdje sam zarobljena. Upravo zato bila sam sigurna da će biti osuđen barem za nešto. Ne mogu vjerovati da poslije svih počinjenih zločina on nije optužen ni za što, nije čak kriv ni po jednoj točki optužnice. Ovo je velika sramota.

Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara

– Žalosno je i sramotno da je došlo do takve presude. Međutim, samim tim što je pušten da se brani sa slobode znalo se kako pravda neće biti zadovoljena. Mene osobno više brine tko je radio na prikupljanju dokaza protiv njega jer, ako su dokazi prikupljani na isti način kako su se prikupljali oni za tužbu protiv Srbije za genocid i ako su ih prikupljali razni Josipovići, Pupovci i Teršelići, presuda je kakva je morala
biti. Zato i nisam previše iznenađen.

Rade Leskovac, nekadašnji bliski ratni suradnik Rade Leskovca

– Očekivao sam drakonsku kaznu s obzirom na dosadašnju praksu Haaškoga suda prema Srbima. Međutim, presuda je pokazala kako Šešelj nije odgovoran za deportacije i zločine koji su mu se stavljali na teret. Nije zato što on u to vrijeme nije bio ni predsjednik, ni premijer, ni ministar pa ni general. Na kraju mu se u suštini sudilo za verbalni delikt. Međutim, ovakva presuda suda u Haagu govori još mnogo toga. Na sasvim drukčiji način sada će se gledati na sve što se događalo, na ideju "velike Srbije"...

Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara

– Dogodila se tragedija u tragikomediji. Zanemarimo Vojislava Šešelja jer ovo je trebala biti presuda velikosrpskoj politici koja je završila kako je završila. I ovom presudom jasno je naznačeno hrvatskom narodu, kao uostalom i 1991. godine i navijeke vjekova, da se moramo uzdati u sebe, svoju tradiciju, kulturu ne računajući na pomoć međunarodnih elemenata koji su nijemo promatrali zločine koji su činjeni '91. godine. Moramo se okrenuti sebi, uvažavati svakoga, ali očekivati pomoć, podršku ili pravdu sa strane je iluzija.

Mato Jurić, predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata

– Ovakva presuda za sve nas je neočekivana jer svi mi jako dobro znamo kakva je bila uloga Vojislava Šešelja tijekom Domovinskog rata. Velikosrpsku politiku osmislila je SANU i vlast Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem, a Šešelj je bio jedan od izvršitelja te politike. Bojim se kako će se nakon ove presude ta politika početi smatrati legitimnom. Sve to nama je neshvatljivo. Poznato je kako je jedan od glavnih uzročnika činjenice da je više od 40.000 Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata protjerano upravo zbog takve politike i uloge Šešelja. Malo se zna kako je od 1991. – 1995. godine na tim područjima ubijeno 15 do 20 osoba. Radilo se po principu protjerivanja milom ili silom, a ako nije išlo milom, onda se išlo silom. Kada nije išlo ni silom, dolazilo je do ubojstava koja su bila poruka ostalim Hrvatima. Na taj način protjerani su Hrvati iz Hrtkovaca, Beške... Kukujevci su jedno od mjesta gdje je takva politika protjerivanja dala najbolje rezultate. Od nekadašnjih 2000 Hrvata u tom selu, ostalo je samo nekoliko obitelji. 

Željko Pakledinac, predsjednik podružnice DSHV-a Južno Podunavlje iz Vajske

– Iznenađeni smo ovakvom presudom. Svakako smo očekivali da će biti osuđen. Ovo sada je nešto potpuno novo, baca sjenu na sve što je rađeno i napravljeno. Hrvati iz ovih krajeva i danas se sjećaju njegovih dolazaka, prijetnji, protjerivanja, "dragovoljnog" mijenjanja kuća... Bojim se da bi opet mogao izazvati nekakve negativne posljedice. 

Ministarstvo branitelja ogorčeno presudom

Saborski Odbor za ratne veterane zatražio je sazivanje izvanredne sjednice Sabora na kojoj bi se trebao donijeti zaključak o radu Haaškog suda u slučaju Šešelj koji bi se uputio u Haag kako bi “ova nepravda i sramota bile ispravljene drugostupanjskom presudom”. Ministarstvo branitelja ogorčeno je presudom jer Šešelja “smatramo jednom od najodgovornijih osoba za zločine počinjene tijekom Domovinskog rata.

>> Nobilo: U međunarodnom pravu nije riješen problem intelektualnih začetnika zločina 

>> Šok iz haaške sudnice: Vojislav Šešelj oslobođen po svim točkama optužnice!

Komentara 6

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
22:31 31.03.2016.

Nevin je ko moja guza

Avatar R & I
R & I
22:10 31.03.2016.

Pravda ce stici zločinca kad tad. Možda i od ruke svog nebeskog naroda.

DU
Deleted user
22:37 31.03.2016.

Točno! nitko nije ni pomislio da bi na iblerovom bili nezadovoljni.oni su čekali u busiji svoga "oslobodioca",kad su uvidili da je zapeo na na razoružanom Hrvatskom narodu (zna se od koga)onda su se ko fol uključil i dan danas prodaju jugodlavenštinu pod "poštivanje različitosti".pljuc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije