Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Žrtve Eternita traže pet milijardi eura odštete

euro
Arhiva VL
11.12.2009.
u 12:36

Proces protiv upravitelja Eternita odgovornih za smrt gotovo tri tisuće osoba (umrlo je 2800 osoba, a 700 ih je u završnim fazama bolesti) otvoren u četvrtak u Torinu bit će primjer za Europu.

RIM – Najveći proces u Europi protiv tvrtke Eternit odgovorne zbog azbesta za smrt gotovo tri tisuće osoba i oboljenja više tisuća ljudi započeo je u Torinu i trajat će do 2011. godine, a prate ga i odvjetnici iz mnogih europskih zemalja u nadi da će i u drugim državama biti moguće pokretanje sličnog procesa.

Proces protiv upravitelja Eternita odgovornih za smrt gotovo tri tisuće osoba (umrlo je 2800 osoba, a 700 ih je u završnim fazama bolesti) otvoren u četvrtak u Torinu bit će primjer za Europu. Optuženi su Švicarac Stephan Ernest Schmidheiny (61) i Belgijanac barun Jean Louis Marie Ghislain de Cartier de Marchienne (87), kojima se sudi u odsutnosti, ali ih brani više desetaka odvjetnika.

- Došlo je ovdje u Torino nas dvjestotinjak u znak potpore žrtvama tvrtke Eternit Italia, umrlima zbog azbesta. Nadamo se da će proces dati dostojanstvo žrtvama i obiteljima žrtava - izjavio je Attilio Manerin, predstavnik francuske udruge žrtava azbesta.

Žrtve azbesta u građevinskim materijalima, od valovitih krovnih ploča do cijevi, nisu samo bivši zaposlenici Eternita i oni koji su bili u blizini pogona te tvrtke u Italiji, nego i građani koji su za svoje građevine upotrijebili materijal proizveden u tim tvornicama. Računa se da će 2020. godine broj žrtava od azbesta u Eternitovim materijalima dostići najveći broj.

Odšteta koja se traži od optuženika na procesu u Torinu mogla bi dostići pet milijardi eura. Sada, na osnovu dosadašnjih zahtjeva, od optuženika se traži 245 milijuna eura, ali do konca procesa bi se iznos mogao, prema procjenama, višestruko povećati. Računa se kako će 4500 osoba zatražiti odštete za smrt članova obitelji. Premda se već od šezdesetih godina znalo da azbestna vlakna izazivaju smrtonosne bolesti, proizvodnja u Italiji zabranjena je tek osamdesetih godina. Tužitelj Raffaele Guariniello prikupio je 220.000 stranica dokumenata i svjedočenja kojima podupire optužnicu protiv dvije osobe. Giuseppe Casalbore, sudac koji predsjeda procesom, sazvao je sljedeće ročište za 25. siječnja 2010., a nadalje bi se ročišta trebala održavati svaki ponedjeljak.

Ključne riječi

Komentara 2

VE
veles
14:43 11.12.2009.

istinu zboriš jura...na mojoj viksi je krov prekriven salonitkama, a još nitko nije umrl...osim starog, koji nije umrl nit od azbesta, nit od cigareta, nego od šećera

Avatar jura-100
jura-100
14:31 11.12.2009.

\"... salonitske valovite krovne ploče koje izazivaju smrt.\" - Iz koje galaksije je ovaj \"novinar\" pao na Zemlju? Pa pola je Hrvatske bilo pokriveno salonitkama - i svi smo valjda trebali daaaavno umrijeti. Azbest je opasan kad se udiše, a ne kada je u čvrstom obliku koji se ne rasipa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije