Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJRIZIČNIJA SKUPINA

Zoo u San Diegu cijepio devet čovjekolikih majmuna protiv COVID-19

Orangutanica Sandra
Foto: KEITH VON STEIN/REUTERS/PIXSELL
1/2
05.03.2021.
u 07:05

Gorile sada nisu cijepljene jer su veterinari ocijenili da je njihov imunosni sustav već razvio antitijela za borbu protiv virusa.

Devet majmuna u zoološkom vrtu u San Diegu - četiri orangutana i pet bonoba - cijepljeno je protiv covida-19, čime su ušli u povijest medicine, rekli su dužnosnici zoološkog vrta u četvrtak.

Jedna od primateljica cjepiva je i 28-godišnja ženka orangutana Karen koja 1994. bila prvi čovjekoliki majmun koji je podvrgnut operaciji na otvorenom srcu. Svaka od devet životinja dobila je po dvije doze eksperimentalnog cjepiva originalno namijenjenog psima i mačkama. Nijedan od majmuna nije imao lošu reakciju na cjepivo i svi su dobro, rekla je glasnogovornica zoološkog vrta Darla Davis za Reuters.

Dužnosnici su odlučili cijepiti majmune nakon što su u siječnju gorile u San Diego Safari Parku oboljele od covida-19, u prvoj poznatoj transmisiji koronavirusa na čovjekolike majmune. Osam gorila se od tada oporavilo i na putu su punog ozdravljenja, rekla je Davis.

Gorile sada nisu cijepljene jer su veterinari ocijenili da je njihov imunosni sustav već razvio antitijela za borbu protiv virusa. Pretpostavlja se da je gorile zarazio asimptomatični djelatnik u parku.

Orangutani i bonobi izabrani su za cijepljenje jer je ocijenjeno da su u najrizičnijoj skupini.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije