Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Briga o zdravlju

Riješite naš kviz: Znate li razliku između dodatnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja?

Briga o zdravlju
Foto: Unsplash
1/3
30.11.2023.
u 11:07

Briga o zdravlju svakome od nas trebala bi biti prioritet, a obavezno zdravstveno osiguranje nije dovoljno kako biste se o sebi mogli brinuti na adekvatan način jer pokriva samo osnovne usluge zdravstvene zaštite. Doznajte međusobne razlike dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja kako biste mogli donijeti informiranu i ispravnu odluku pri odabiru najprikladnijeg osigurateljnog pokrića za svoje zdravlje.

Svi ćemo se složiti kako nam je briga o vlastitom zdravlju imperativ i kako ne bismo trebali pristajati na bilo kakve kompromise kada je u pitanju zdravlje, ali koliko zapravo znamo o mogućnostima koje su nam dostupne, a koje nam osiguravaju kvalitetnu prevenciju i, u slučaju bolesti, pravovremenu, stručnu i financijski dostupnu pomoć? Upravo stoga društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje pokrenuli su projekt pod nazivom SIGURNIJE SUTRA koji, između ostalog, ima za cilj educirati i osvijestiti građane o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju kao jamstvu kvalitetne zdravstvene skrbi.

Prema slovu zakona, svi građani Republike Hrvatske imaju pravo na obavezno zdravstveno osiguranje, prema različitim osnovama, bilo da su zaposleni, u mirovini, da su osigurani kao uzdržavani član obitelji ili pak kao nezaposleni preko HZZ-a. No, obavezno zdravstveno osiguranje pokriva samo djelomične troškove liječenja i teško da se možete osloniti samo na njega budući da veliki dio troškova osiguranik mora pokriti iz vlastitog novčanika.

Iako izbjegavamo razmišljati o osjetljivim temama, kao što su iznenadne bolesti ili situacije u kojima nam je potrebna liječnička pomoć, spokojniju budućnost možemo si osigurati ako znamo kako su i takve neugodne okolnosti rješive. Živjeti sa sviješću da možemo imati medicinsku skrb koja nam je potrebna onda kada nam je potrebna, lišava nas stresa i tjeskobe u sadašnjosti i omogućuje nam da bezbrižnije planiramo budućnost.

Foto: Unsplash

Upravo iz tih razloga postoje dobrovoljna zdravstvena osiguranja koja olakšavaju i omogućavaju širok raspon medicinskih usluga, dogovaraju se prema individualnim potrebama osobe i pokrivaju mnoge medicinske troškove koji nisu uključeni u obavezno zdravstveno osiguranje. Samim time omogućuju i učinkovitije liječenje, kao i pravodobne preventivne preglede koji nerijetko odigraju spasonosnu ulogu u ljudskom životu. Dobrovoljna zdravstvena osiguranja ne samo što će vam pružiti bogat izbor samo vama potrebnih medicinsko-terapijskih usluga, već će vam otvoriti mogućnost da aktivno pratite tijek svog zdravstvenog stanja i redovito ga kontrolirate na godišnjoj razini. Prilikom odabira dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja – građanima su na raspolaganju dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje, a svako od njih pokriva određeni segment medicinskih usluga. Međutim, ove dvije vrste dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja građani vrlo često ne razlikuju i nisu upoznati sa time kako upravo ove dvije police zdravstvenog osiguranja predstavljaju idealnu kombinaciju koja jamči najbolju zdravstvenu zaštitu ukoliko se ugovore zajedno.

Kako bi građanima dodatno približili važnost dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje pripremila su interesantan VIDEO u kojemu stručnjak za zdravstvena osiguranja, Mario Bagat odgovara na deset pitanja o ovoj vrsti osiguranja.

ŠTO POKRIVA DOPUNSKO OSIGURANJE?

U slučaju iznenadne bolesti ili nezgode, posjet liječniku i svu terapiju koju vam liječnik propiše, kao i sve nalaze potrebne za dijagnostiku i liječenje, morat ćete nadoplatiti što u današnjim vremenima visoke inflacije nije nimalo zanemariva stavka. Osobe koje dolaze po medicinsku pomoć, a imaju samo obavezno zdravstveno osiguranje, troškove liječenja nerijetko moraju doplatiti i više stotina eura, ovisno o medicinskom zahvatu i ozbiljnosti nezgode, povrede ili bolesti.

Dopunsko osiguranje u takvim situacijama rješava problem jer je dopuna obveznom zdravstvenom osiguranju u smislu da nadoplaćuje razliku stvarnih troškova zdravstvenih usluga i onih troškova koji su pokriveni obaveznim zdravstvenim osiguranjem, odnosno participaciju – u slučaju bolničkog i ambulantnog liječenja, dijagnostičkih obrada u bolnici, fizikalne rehabilitacije u kući ili čak liječenja u inozemstvu. Ovisno o sadržaju police, pokrivene mogu biti i neke specificirane medicinske usluge – izrada ortopedskih pomagala, specijalističke stomatološke usluga kao i lijekovi s B liste.

Dopunskim zdravstvenim osiguranjem mogu se osigurati svi koji imaju obvezno zdravstveno osiguranje. Redovni učenici s navršenih 18 godina života, kao i redovni studenti imaju pravo na policu dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna, dok oni koji su s 18 godina svoje školovanje završili, dopunsko zdravstveno osiguranje ugovaraju samostalno.

ŠTO POKRIVA DODATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE?

U posljednje vrijeme sve se više stavlja naglasak na važnost prevencije i preventivnih pregleda. Što je i razumljivo, jer je upravo rana dijagnostika mnogim pojedincima spasila život, ali i skratila vrijeme liječenja. No, na pregled ili dijagnostički postupak u Hrvatskoj čeka oko 865 tisuća ljudi, a ponekad se termin dobiva tek za nekoliko mjeseci, što se itekako može odraziti na daljnji tijek samog liječenja. Ugovaranjem police dodatnog zdravstvenog osiguranja moguće je zaobići duge liste čekanja te obaviti potrebne preglede i pretrage na vrijeme, i na taj način preventivno brinuti o vlastitom zdravlju ali i spriječiti neželjene ishode.

Foto: Unsplash

Dodatno zdravstveno osiguranje usmjereno je upravo na prevenciju bolesti i smrtnih ishoda kroz redovite preventivne preglede, a kroz ovu vrstu police osiguranja građanima su dostupni vrhunski specijalisti te specijalistički pregledi, na koje ne morate čekati mjesecima, već dolazite prema potrebi i ranijem dogovoru. Osim na sistematski pregled, ostvarujete pravo i na korištenje različitih usluga specijalističkih pretraga, dijagnostičke obrade, kao i obavljanja laboratorijskih pretraga, a polica može uključivati čak i manje operativne zahvate ali i ambulantnu fizikalnu terapiju. Dodatno zdravstveno osiguranje preventivno čuva vaše zdravlje te vam omogućuje korištenje potrebnih zdravstvenih usluga u privatnim ustanovama bez uputnica i čekanja.

Dodatno zdravstveno osiguranje možete ugovoriti u društvima za osiguranje, a jedini je uvjet da ste i korisnik obveznog zdravstvenog osiguranja jer polica dopunskog ili dodatnog osiguranja nisu zamjena za obavezno osiguranje, već samo potpuna i kvalitetna nadogradnja za očuvanje vlastitog zdravlja.

Dodatno i dopunsko zdravstveno osiguranje

Što dobivate ugovaranjem police dodatnog zdravstvenog osiguranja?

  • Cjeloviti sistematski pregledi bez čekanja uz mogućnost izbora najmodernijih poliklinika

  • Razne kontrolne, dijagnostičke, specijalističke i laboratorijske pretrage

  • Samostalan odabir liječnika i medicinske usluge


Što dobivate ugovaranjem police dopunskog zdravstvenog osiguranja?

  • Pristupačnu mjesečnu cijenu

  • Brzo i jednostavno obnavljanje police

  • Mogućnost ugovaranja lijekova s B liste

  • Bezgotovinsko plaćanje participacije diljem Hrvatske

Dio građana ima ugovoreno dopunsko osiguranje preko HZZO-a, a dopunsko zdravstveno osiguranje po različitim cijenama i uvjetima nude i društva za osiguranje. Na prvi pogled sve se može činiti slično, no nije – razlike postoje i uopće nisu zanemarive. Jedna od najvažnijih razlika je u sadržaju pokrića budući da društva za osiguranje uz osnovno pokriće nude mogućnost ugovaranja i pokrića doplate za lijekove s dopunske B liste lijekova. To je osobito važno za osiguranike koji koriste lijekove s dopunske liste lijekova na kojoj se nalazi 850 lijekova i za koje doplata po jednoj kutiji lijeka može iznositi i do 125 eura.

Svakako valja istaknuti i činjenicu kako društva za osiguranje nude mogućnost ugovaranja i dodatnih pokrića koja se kao pridruženi program vežu uz policu dopunskog zdravstvenog osiguranja – kao što su usluge medicinskog savjetovanja, medicinski pregledi i dijagnostika, putno zdravstveno osiguranje ali i pogodnosti koje nude kroz suradnje s poslovnim partnerima i koje često uključuju popuste na usluge u privatnim zdravstvenim ustanovama. Osim različitih pokrića, tu su i različite cijene formirane prema dobnim razredima čime svaki osiguranik ima veću fleksibilnost u odabiru pokrića koja odgovaraju njegovim potrebama i financijskim mogućnostima kao što su, primjerice, cjenovno pristupačnije police dopunskog zdravstvenog osiguranja za mlađe dobne skupine.

Povrh toga, društva za osiguranje imaju razgranatu mrežu prodajnih mjesta te je samim time ugovaranje dopunskog osiguranja vrlo pristupačno, od prodajnih ureda svakog pojedinog osiguratelja, preko agencija, brokera, banaka ali i online prodaja preko različitih platformi. I ono što je vrlo važno svakako je aspekt pravne sigurnost kod ugovaranja polica dopunskog zdravstvenog osiguranja preko društava za osiguranje. Cijeli postupak je detaljno reguliran, transparentan, uz jasno propisan sustav predugovornog informiranja i uz neovisan nadzor regulatora pružajući različite mogućnosti pravne zaštite.

Ako se u životu brinete o raznim stvarima i područjima svoga života, i rado u njih ulažete svoje financije, zašto ne biste uložili i u svoje zdravlje? Neka ono bude na prvome mjestu i u sigurnim rukama.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim uredom za osiguranje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije