Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javni dijalog

Znate li koja prava imate kao građani EU?

Europska komisija
Foto: Europska komisija
01.03.2014.
u 08:30

Samo informirani građani mogu iskoristiti sve prednosti života na prostoru koji okuplja 28 država

Čak 57 posto građana Hrvatske ne zna koja prava imaju kao građani Europske unije. A ta prava nisu zanemariva, od slobodnog kretanja ljudi i roba, konzularne zaštite i potrošačkih prava do biranja zastupnika u Europski parlament, tijelo koje ima velik utjecaj na oblikovanje politika EU. Ili, kako to kaže Neven Mimica, europski povjerenik za zaštitu potrošača unutar Europske komisije “EU nije samo gospodarska konstrukcija korisna za poduzetnike, banke i profit, nego ponajprije sustav društvenih vrijednosti koji povezuje europske građane u čvrsti društveni savez sloboda, solidarnosti, demokracije i pravednosti”.

Uskoro, 3. ožujka, u Zagrebu Neven Mimica održat će javni dijalog s građanima EU, što je prilika građanima da pitaju baš sve što ih zanima i da odmah dobiju i odgovore. Pitanja se, osim osobno, mogu postaviti i putem interneta ili ih se može dostaviti u predstavništvo Europske komisije u Zagrebu. Većinu naših građana, čak 47 posto, zanima rad u drugim članicama EU, a mnogima (19 posto) veoma su zanimljive i mogućnosti studiranja u drugim zemljama. No, to su samo neka od brojnih prava koja smo stekli postavši ravnopravnim članovima složene zajednice od 28 zemalja.

Više informacija pronađite ovdje.

Fill out my online form.
Ključne riječi

Komentara 29

DU
Deleted user
11:41 01.03.2014.

Pitam g. Mimicu što će nam prava kao građana EU kad smo u vlastitoj zemlji gotovo obespravljeni? Gdje nam je osnovno pravo na rad i na život dostojan čovjeka?

MA
malitrn
16:22 01.03.2014.

eu nam je uvijek bila i ostala neprijatelj.90. poslije referenduma nisu htjeli priznati samostalnost RH.Onda su nam uveli embargo na oružje jer su se nadali da če na četnici poklat.onda su ugušili Herceg-Bosnu.Onda su gnjavili cijelu Hrvatsku sa izmišljenim zločinima u Oluji i lovili Gotovinu.Onda su stali uz talijane oko ZERP, uz slovence oko Savudrijske vale.Onda su nas opljačkale banke iz EU. Onda su pomoču mita ugrabili HT, INU,Plivu itd.itd.itd.Ali dobro nam nikad nisu napravili niti ikad hoće.

ZE
zeko2
11:55 01.03.2014.

Neka nam daju politicare iz vana. Nase neka otjeraju sve stranke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije