Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZIRAO JAVNE PODATKE

Znanstvenik tvrdi da je otkrio tko je prvi poznati slučaj COVID-19: 'WHO je pogriješio u kronologiji'

CHINA-WUHAN-COVID-19-TEST (CN)
Foto: Wu Zhizun
1/3
18.11.2021.
u 23:51

Studije promjena u genomu virusa ukazuju na to da se prva infekcija dogodila sredinom studenog 2019. godine, što je tjednima prije nego je zabilježen slučaj zaraze trgovca morskim plodovima.

Vodeći stručnjak evolucije virusa sa Sveučilišta Arizona, Michael Worobey objavio je znanstveni rad u uglednom časopisu Science u kojem tvrdi da je prva osoba koja se zarazila COVID-19 bio prodavač s tržnice morske hrane, a ne računovođa koji je živio kilometrima dalje. 

Worobey je analizirao javne podatke prvih slučajeva COVID-19 u Kini i smatra da je Svjetska zdravstvena organizacija pogriješila s kronologijom pandemije, piše New York Times. 

Očekuje se kako će objavljeni rad potaknuti ponovo raspravu oko toga je li pandemija započela zbog slučajnog proboja iz laboratorija u Wuhanu ili na neki drugi način. Potraga za uzrokom najveće katastrofe javnog zdravstva u kojoj su umrli milijuni potaknuo je geopolitičke podjele, kao i napetosti između zemalja. 

- U gradu od 11 milijuna ljudi, više od pola ranih slučajeva povezano je s mjestom veličine polovice nogometnog stadiona. Postaje vrlo teško objasniti uzorak ako proboj se nije dogodio na tržnici - smatra Worobey. 

Photo: Xinhua/Xiao Yijiu
Foto: Xiao Yijiu

Nekoliko uglednih stručnjaka, među kojima je i jedan istraživač pandemije koji je radio za WHO, navode kako je Worobeyjeva analiza "ima smisla" i da je prvi poznati slučaj zaraze vjerojatno bio prodavač morskih plodova. Međutim, isto tako navode da je premalo podataka u ovom trenutku da bi se došlo do odgovora na važnije pitanje, a to je kako je počela pandemija. 

Navode kako je pacijent nula zarazio s virusom prije zabilježenog slučaja prodavača morskih plodova, te je potom virus dosegnuo kritičnu masu tako što se proširio na tržnici. Studije promjena u genomu virusa ukazuju na to da se prva infekcija dogodila sredinom studenog 2019. godine, što je tjednima prije nego je zabilježen slučaj zaraze trgovca morskim plodovima. 

- Nije da se ne slažem s analizom, ali se ne slažem s time da su podaci dovoljno jaki ili dovoljno potpuni da možemo reći nešto konkretno, osim toga da je tržnica morske hrane Huanan bila očito mjesto superžarišta - kazao je virolog Jesse Bloom, piše New York Times. 

VIDEO: Njemačka uvodi zatvorske kazne za krivotvoritelje korona testova i potvrda


 

Komentara 5

ZG
zgrio
05:42 19.11.2021.

Znači sa šišmiša na lignju bacaju krivnju. E to je napredak.

PV
prcko.vita
06:26 19.11.2021.

Potpuno nevažno, znanost bi trebala ujediniti snage i čim prije pronaći sveukupno rješenje u borbi protiv svih oblika virusa koji su opasni za zdravlje ljudi. Lijek ili cjepivo, samo da bude učinkovitije i bez nuspojava. To je jedini način da u budućnosti živimo opet normalnim životom.

OC
OCB
07:35 19.11.2021.

Pušaču, čovjek ne laže. On iznosi rezultate svog istraživanja. A kao drugo, nije istraživao corona viruse, koji postoje od uvijek, nego mutiranu coronu nazvanu covid 19.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije